Gündem

Çanakkale’de her 3 işyerinden birinde açık iş var!

2017 yılı Nisan ayında Çanakkale İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından Çanakkale İlinde yapılan İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili raporlama çalışmaları tamamlandı.


Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “2017 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında Çanakkale ilinde 20+ istihdama sahip 400 işyeri ziyareti gerçekleştirmiştir. İşyerleriyle, Kurum personeli tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen ‘İl İşgücü Piyasası Araştırması İşyeri Bilgi Formu’ kapsamında, Temel işyeri bilgileri, Mevcut istihdam bilgileri (Cinsiyet, Meslek), Açık iş (Meslek, Talep Edilen Eğitim ve Beceri düzeyleri, Arama Kanalı, Cinsiyet, Arama Süresi), Temininde güçlük çekilen meslekler (Meslek, Güçlük Çekme Nedeni), 30 Nisan 2018 tarihleri itibariyle artış/azalış olacağı düşünülen mesleklere ilişkin sorular sorulmuştur. Araştırma kapsamında mevcut çalışanı ve açık işi bulunan meslekler bu işyerlerinde 26 bin 421 çalışan tespit edilmiştir. Çanakkale ilinde araştırma kapsamına giren 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 29,2’sinde açık iş bulunmaktadır. Bu oran Türkiye ortalamasının üstünde olup Türkiye geneli için açık işi olan işyeri oranı yüzde 17,7 olarak gerçekleşmiştir. Çanakkale ilinde 180 işyerinden 615 kişilik açık iş tespit edilmiştir.”
 
Çanakkale’de açık işi olan işyeri oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olup her 3 işyerinden birinde açık iş olduğu tespit edildiğini kaydeden Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan şöyle devam etti;
Çanakkale ilinde en fazla açık iş olan meslekler; beden işçisi, sapancı (kaldırma teçhizatlı), garson (servis elemanı), şoför-yük taşıma, metal işleri teknisyeni, kasiyer, endüstriyel ve yapısal çelik konstrüksiyon işçisi, seyahat servis elemanı (host/hostes/otobüs-tren), konfeksiyon işçisi ve reyon görevlisi olarak sıralanmaktadır. İşverenlerin açık işlerinde kadın işgücü tercihinde bulundukları en fazla açık iş olan meslekler ise servis rehberi (okul),  paketleme işçisi (gıda), balık temizleme işçisi, el nakışçısı, kasiyer, meyve sebze ayıklama işçisi ve peynir imal işçisi ilk sıralarda gelmektedir. Önümüzdeki dönemde inşaat işçisi, çelikhane işçisi ve satış danışmanı meslekleri en çok istihdam artışı beklenen mesleklerin başında gelmektedir.”