Çanakkale Boğazı’nın Marmara doğrultusundaki son savunma tahkimatını oluşturan Bigalı Kalesi’nin restorasyon uygulamaları Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı teknik kontrollüğü ve yürütücülüğünde devam ediyor.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan yapılan yazılı açıklamada, " Çanakkale Muhar
ebeleri’nin gerçekleştiği Gelibolu Tarihî Alan sınırları içinde bulunan Bigalı Kalesi’nin yapımına Sultan III. Selim döneminde başlanmış, Sultan II. Mahmut döneminde tamamlanmıştır. Karşısındaki Nara Burnu üzerinde bulunan Nara Kalesi ile birlikte Çanakkale Boğazı’nın Marmara doğrultusundaki son savunma tahkimatını oluştururlar.
1807 yılında Amiral Duckworth komutasındaki İngiliz donanması herhangi bir direniş görmeden Çanakkale Boğazı’nı geçince Çanakkale Boğazı’nın güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerekliliği doğunca Nara Kalesi ile karşılıklı olacak şekilde yapımlarına karar verilmiştir. Çanakkale Muharebeleri devam ettiği sırada bozulan silahların tamir edilmesi ve cephane ihtiyacının karşılanması için Bigalı Kalesi içinde 16 Temmuz 1915 tarihinde silah tamir atölyesi açılmıştır. Fotoğrafta Osmanlı Dönemi yazısı ile ‘Esat Paşa’nın 3. Kolordu esliha (silah) tamirhanesini teftişinden sonra ‘’ yazmaktadır.
20.01.2017 yer teslimi yapılan “Bigalı Kalesi Restorasyon, Teşhir-Tanzim ve Çevre Düzenlemesi İşi” restorasyon uygulamaları Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı teknik kontrollüğü ve yürütücülüğünde devam etmekte olup, Mimar Sinan Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Ceylan ve Yrd. Doç. Dr. Zeynep Aycibin, İstanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Turgay Coşgun, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Yusuf Acıoğlu’ndan oluşan bilimsel danışma kurulu kararları ile sürdürülmektedir.
Restorasyon uygulamalarını yürüten yüklenici firma restorasyon uygulamaları konusunda tecrübeli olup, firmanın restorasyon uzmanı mimar, mühendis, arkeolog, sanat tarihçi, restoratörlerden oluşan teknik kadrosu işin başında bulunmaktadır.
Restorasyon uygulama sürecinde üç boyutlu tarama verileri kullanılarak güncel rölövelerin hazırlanması, revize restorasyon projelerinin hazırlanması da eş zamanlı olarak devam etmektedir. Kale ve çevresinin yeniden kullanım ve teşhir tanzim projelerinin de hazırlığı sürmektedir. Deniz cephesinde İTÜ Hidrolik Anabilim Dalı tarafından deniz cephesinde kalenin korunması için kıyı koruma proje hazırlığı sürdürülmektedir" denildi.