Gündem

Avuçlarına ay yıldızlı kına yakarak Çanakkale’ye gittiler

Kınalı Ali'nin memleketi Tokat'tan 45 kadın avuçlarına kına yakılarak Çanakkale'ye uğurlandı.

Çanakkale'ye 102 yıl önce giderek şehit olan onbeşlilerin memleketi Tokat'tan, 45 kadın kahramanlık destanı yazan atalarının huzuruna gitmenin heyecanı yaşıyor. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle avuçlarına ay yıldızlı kına yakılan kadınlar, Çanakkale'ye yolcu edildi. Törene katılan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, annelerin talepleri doğrultusunda Çanakkale gezisi düzenlediklerini söyledi.
Tokat'ın onbeşliler, şehitler diyarı olduğunu ifade eden Başkan Eroğlu, "Kurtuluş savaşında Çanakkale'de "vatan asla düşmana teslim edilmez" demek suretiyle bu yurdu düşmana dar eden "Çanakkale geçilmez" diye boğazda yüzlerce, binlerce şehit verip vatan topraklarını düşmana çiğnetmeyen annelerin, babaların, evlatların diyarı olan Çanakkale'ye bir çok geziler düzenleniyor. Bu gezilerin en anlamlılarından birisi de bizlerin dedeleri olan çok genç yaşta şehit olan onbeşlilere, onbeşliler doğuran analarımız gidip şehitlerimizi ziyaret edecekler. Çanakkale'de yaşanan o maneviyatı orada hissedecekler, dualar edecekler ve vatan nasıl korunurmuş orada görecekler" dedi.
Nene hatunların Çanakkale'ye giden onbeşlilerin avuçlarına kına yakıp gönderdiğini ifade eden kadınlar ise şehitlerin diyarında onbeşlilerin kabirlerini ziyaret edecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söylediler. "Onbeşlilerin anaları Çanakkale'de kınalı kuzularıyla buluşuyor" afişi önünde hatıra fotoğrafı çekinen kadınlar, yolcu otobüsü ile Çanakkale'ye uğurlandı. Kadınlar ayrıca şehitlerin kabirlerine dökmek üzere testilerle ile toprak götürdü.
Kınalı Ali destanı
Çanakkale Savaşı sırasında Zile'nin Yaylakent köyünden askere giderken annesi tarafından başına kına yakılan Ali'nin komutanı Üsteğmen Faruk cepheye yeni gelen askerleri kontrol ederken saçının ortası sararmış bir çocuk görür. Komutanı Ali'ye "Evladım bu kafanın hali ne?" diye sorar. Ali, "Anam cepheye gelirken kına yaktı, komutanım" der. "Neden?" der komutan. Ali, "Bilmiyorum, komutanım." der. "Peki, gidebilirsin Kınalı Ali" der komutan. O günden sonra herkes ona Kınalı Ali der. Herkes kafasındaki kınayla dalga geçer. Kısa sürede cana yakın ve cesur tavırlarıyla tüm arkadaşlarının sevgisini kazanır. "Kınalı Ali" diye anılan Ali, annesine, "Anne bana kına yaktın. Burada herkes benimle alay eder. Bari küçük kardeşim askere giderken kına yapma ki onunla da alay etmesinler" diyerek mektup gönderir. Kınalı Ali, gönderdiği mektubun cevabı gelmeden şehit olur. Oğlunun şehit olduğundan haberi olmayan anne ise oğluna cevaben yazdığı mektupta, "Bizde 3 şey için kına yakılır; koça kına yakılır Allah'a kurban olsun diye; geline kına yakılır eşine çocuklarına kurban olsun diye; bir de askere gidenlere kına yakılır vatana kurban olsun diye."