Eğitim

Batı Trakya Bölgesi’nde “Kültürümüzde Analık” Konulu Seminer Gerçekleştirildi

Rektör Yardımcısı ve Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Bacak koordinatörlüğünde yürütülen Batı Trakya Bölgesi’nde Yaşayan Türk Öğrencilere Yönelik Ders Destek Sistemi Projesi kapsamında Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Elmaziye Temiz, Kültürümüzde Analık konusunda seminer verdi.

Seminer, proje destekçisi Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Kadınlar Kolu ev sahipliğinde Anneler Günü’ne özel olarak İskeçe bölgesine bağlı Mizanlı köyü, Köşk Lokantasında yapıldı.
 
Programa Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve eşi Aslı Ömeroğlu, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Aysel Sağır, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı ,BTAYTD Kadınlar Kolu Başkanı Sevkan Tahsinoğlu, Batı Trakya Türk Kadın Platformu Başkanı Aslı Ali, BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Dinkler Hanımeli Kadınlar Derneği Başkanı Aylin Ahmetoğlu, İskeçe Ticaret Odası Birinci Başkan Yardımcısı Serkan Hatip, Okutan Anne Projesi Koordinatörü Sevtap Hint, Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Meclis Üyesi Hüseyin Mehmet Usta, İskeçe Belediye Meclis Üyesi Ahmet Kara ve çok sayıda İskeçeli ve Gümülcineli soydaş katıldı.
 
Kadınlar Kolu Başkanı Sevkan Tahsinoğlu’nun yaptığı kısa bir konuşmanın ardından misafir konuşmacı olarak Dr. Öğr. Üyesi Elmaziye Temiz seminer verdi.
 
İftar programından önce düzenlenen seminerde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Elmaziye Temiz “Aile, sürekliliğini evlilik kurumuyla sağlamaktadır. Aile her şeyden önce bir evlilik birliğidir. Evlilik kadın ve erkeğin ortak duygularla ve beklentilerle en mahrem ilişkiyi yaşadıkları bir ortamdır. Evlenme aileyi oluşturan toplumsal ilkeleri belirli kalıplar içine yerleştiren bir sözleşmedir. Dolayısıyla evlilik ve ailenin iç içe geçmiş birlikteliği, her ikisinden alınan tatminin/doyumun birbirine bağlı olması sonucunu doğurmaktadır.
 
Kültürümüzde yeni evlenen çiftler:  ‘Allah bir yastıkta kocatsın, Allah iki cihan beraberliği versin, Allah mesut etsin’ şeklinde dualarla tebrik edilir. Her toplumda kültürde muhakkak evlilik törenleri vardır. Doğum, evlenme ve ölüm hayatın geçiş safhalarıdır. Evlenme dünya evine girme olarak da isimlendirilir.
 
Kültürümüzde kadın; eştir, hanımdır, hatundur. Başyoldaşı, evşenliğidir. En önemlisi anadır. Anne  çocuğun ilk öğretmenidir. Aslında anne tek başına bir okuldur. Kültürü aktaran, dili öğreten, toplumla  uyumlu yaşamayı öğreten  odur. İdeal bir öğretmende bulunması gereken tüm özellikler onda vardır. Yöntemi sevgi, tekniği yüz yüze ve sabırdır. Hataları bağışlayıcıdır” şeklinde paylaşımlarda bulundu.
 
Seminerin ardından iftar programı gerçekleştirildi.