Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, ağırlıklı olarak konaklama ve yurt işletmeciliği sektörlerinde faaliyet gösteren 16 no’lu Meslek Grubu Üyeleri ile sektörde yaşanan gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere bir araya geldi.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Meslek Grubu toplantısında; Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Semih Toprak, Meclis Üyesi ve 16 no’lu Meslek Komite Başkanı Armağan Aydeğer, Meslek Grubu üyeleri, Aykut Şölen, Erdinç Urel, İbrahim Gün, Köksal Ustabaş, Mehmet Satar, Saliha Yüksel, Tolga Kaya, Yiğit Akkoyun, Yunus Çiloğlu ve Genel Sekreter Sema Sandal Sandal hazır bulundu.
“ÇANAKKALE’DE TURİZM ALTERNATİFLERİNİ ÖN PLANA ÇIKARARAK KONAKLAMA SÜRESİNİ ARTTIRMALIYIZ”
Meslek Grubu toplantısının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Türkiye’de yerli ve yabancı turist geceleme süresinin ortalaması 2,65 Çanakkale’de ise bu ortalama 1,3 civarında. Turizm sektöründe, aklımıza ilk olarak gelen birçok turizm şehrimizden çok daha fazla turizm alternatifimiz varken, Türkiye ortalamasının altında kalmamız düşündürücü. Bu veriler bizlerin turizmde kısa, orta ve uzun vadeli plan ve projeler hazırlayarak, kurumlar arası işbirliği yapmamızı ve ortak akıl ile hareket etmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Çanakkale’miz zaten birçok değeriyle ulusal ve uluslararası marka değeri olan nezih bir şehir, güvenlik sorunu yok denecek kadar az, bizler bu değerli markamızı nelerle süsleyebilir, turizm piyasasında ön plana çıkarabiliriz bunlara kafa yormalıyız. Bu bağlamda, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımız tarafından yürütülen ve bölgemizin dalış turizmine çok ciddi katkılar sağlayacağını düşündüğümüz projeye her türlü desteği vermeye hazırız. Dalış turizminin sezonu yok. Hava şartları uygun olduktan sonra yaz, kış veya sonbahar olması fark etmiyor. Dalış yapan turistik grupların ortalama konaklama süresi 4-5 gün civarında. 671 Km. kıyı ve sahil şeridi ile dünyaca bilinen batıkları olan ilimizi ulusal ve uluslararası platformlarda parlatmalı ve potansiyeli en iyi şekilde katma değere dönüştürmeliyiz. Bölgemize ne kadar nitelikli turist çekebilirsek bölge ekonomisine o kadar katkı sağlarız. Çanakkale Forbes Ekonomi Dergisi araştırmalarına göre en yaşanabilir il seçildi. Bunu çok iyi kullanmamız gerekiyor, siyasete kurban edilecek bir marka değerimiz yoktur.” dedi.
“ÇANAKKALE'MİZİN ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI İÇİN BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇMELİYİZ”
Başkan Semizoğlu konuşmasının devamında; “Şehrimizin acil çözüm bekleyen sorunları da var. Mesela otopark sorunu Çanakkale turizmi için önemli bir engel. Şehrimize araçla giriş yapanlara var olan otopark yerlerini bile gösteremiyoruz. Otopark kapasitemiz zaten yeterli değil, bu konuda daha önce de açıklama yapmıştım, buradan bir kez daha yenilemek istiyorum; Oda olarak biz rol model olacak çalışma yapmaya hazırız. Çünkü esnafımızın büyük bir çoğunluğu şehrimizin kalbi olan merkezde yer alıyor. Şehrimize gelen yerli veya yabancı turistlere uygun park imkânı sağlayabilirsek çok daha fazla ihtiyacını bizden karşılayabilir, bölge ekonomimize katkı sağlanır diye düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
Toplantıya katılan sektör temsilcileri tarafından, hizmet sektöründe personel bulmakta sorunlar yaşandığı, yeni kurulan Turizm Kalkınma Ajansı’nın turizm işletmelerinin cirolarından yıllık binde 7,5 oranında kesilecek payın ciro değil kar üzerinden alınması gerektiği, yabancı personel istihdamında yaşanan bürokratik sorunların ortadan kaldırılması, şehir esnafı ile paydaş kurumların daha çok bir araya getirilerek yaşanan sorunlara ortak çözümler aranması konularını gündeme getirerek çözüm önerileri sunuldu. Üyeler ayrıca turizm sektöründe fuarlarda ilimizin önde gelen tanınmış restoran sahiplerinin de elini taşın altına koyarak katılmalarını beklediklerini ifade ettiler.
Başkan Semizoğlu, Meslek Grubu tarafından talep edilen çözüm önerileri hakkında ilgili kuruluşlara resmi yazı ile başvuru yapılacağını söylerek, katkı sağlayan sektör temsilcilerine teşekkür etti.