Gündem

HES KODU OLMADAN BİLET SATILMAYACAK

Biga Kaymakamı Mustafa Can başkanlığında toplanan İlçe Umumi Hıfzısıhha Kurulu koronavirüsle mücadelede yeni kararlar aldı.

Buna göre şehirlerarası yolculuklarda HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak. HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar ise 10 gün süre ile seferden men edilecek.
 
İlçe Umumi Hıfzısıhha Kurulunun kararlarına ilişkin yapılan açıklamada içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için alınan tedbirlere ve belirlenen kurallara riayet edilmesinin elzem olduğu belirtildi. Bu çerçevede İçişleri Bakanlığı’nın 31.05.2020 tarihli ve  2020/57 sayılı Genelgesi ile  şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, tren, otobüs vb.) yapılacak seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunluluğunun getirildiği anımsatılan açıklamada,  uygulamada şehirlerarası  yolcu  taşımacılığı  yapan  bazı  firmaların  zaman  zaman  bu  kurala  riayet etmediklerinin anlaşıldığı ifade edildi.
 
 
 
HES KODU TALEP EDİLECEK
 
 
 
İlçe Umumi Hıfzısıhha Kurulu tarafından alınan karara göre şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar (otobüs, midibüs, minibüs vb.) tarafından her türlü biletleme işlemi (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular araçlara binebilecekler.
 
 
 
10 GÜN SEFERDEN MEN EDİLECEKLER
 
 
 
Gerek bilet satışı gerekse araca alınma esnasındaki HES kodu kontrolünde; Covid-19 tanılı ya da temaslısı olduğu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına yapılacak. Başta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimleri tarafından HES kodu olmaksızın bilet satışı yapılmaması ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınmaması hususları etkin şekilde denetlenecek. Yapılan denetimler sonucunda HES kodu olmayan yolcuya bilet satışı yapan firmalara Kaymakamlık tarafından gerekli idari para cezası uygulanacak. HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar ise 10 gün süre ile seferden men edilecek.
 
 
 
ADLİ İŞLEM BAŞLATILACAK
 
 
 
Denetimler sonucunda Covid-19  tanılı  veya  temaslısı olduğu halde HES kodu olmadan şehirlerarası toplu taşıma araçlarıyla seyahat ettiği tespit edilen kişiler İçişleri Bakanlığı’nın 11.09.2020 tarihli ve 14810 sayılı Genelge çerçevesinde Kaymakamlık tarafından belirlenen yurt veya pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulacak.  Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
 
CAHİT MAVİLİ