Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkan V. Sıtkı Keçeci, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Bülent Korkmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Ziraat Odası Başkanı M.Günay Ergün, köy muhtarları ve çeltik üreticileri katıldı.
Çeltik yetiştiriciliğinde su tüketimini azaltmak, kuraklıktan dolayı çeltik ekim alanlarının daraltılmasının önüne geçmek, sertifikalı tohum kullanarak verimi ve kaliteyi yükseltmek, çeltik alanlarında ön bitki olarak baklagil yem bitkisi yetiştirerek kaliteli kaba yem açığını kapatmak, aynı alanda birden fazla ürün yetiştirmek amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilerek finanse edilen " Damlaya Damlaya Çeltik Olsun" projesinin ikinci ayağı Biga’da yapıldı.
Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 10'unun Biga'dan karşılandığını anlatan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ ;"Çeltik, dünyada en fazla üretilen 3. ürün. Her geçen gün ekiliş alanı ve üretimi artmakta. Fakat su kaynaklarının kısıtlı olması çeltik ekim alanlarımızın artmasının önünde en büyük engel. Hatta kısıtlı olan su kaynaklarımızın yetersizliğinde, çeltik alanlarımızı daraltmak zorunda kalıyoruz. Bunu damla sulama yöntemi ile aşarak üretimi arttırmak istiyoruz. Ülke genelinde 1 milyon ton çeltik üretimimiz var. Ama bu yeterli değil. 300 bin ton çeltik ithal ediyoruz. Bizler önümüzdeki yıllarda bu üründen mahrum kalmamak, dışa bağımlı olmamak adına gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Bizim hedefimiz 5 yıl içerisinde Çanakkale'de 100 bin dekar olan çeltik ekiliş alanımızı 150 bin dekara çıkarmak. Bu kadar önemli bir ürünü az bir su ile üretme modeline geçmemiz gerekiyor. Çanakkale; Türkiye'de çeltikte damla sulamanın öncülüğünü yapacak. Türkiye son dönemlerin en kurak mevsimini geçiriyor. Yurdun dört bir yanındaki barajlar doluluk oranlarındaki azalmayla birlikte alarm veriyor. Tarımda bugünü değil yarını da düşünmemiz gerekir. Damlama sulama ile kısıtlı olan sudan tasarruf edilerek istediğimiz verim ve kaliteyi de çeltik üretiminde yakalamış olacağız." Dedi.
YASEMİN ÖZDEŞ