Tarım ve Ekonomi

Hayvanlar silaja güğümler süte doyacak

‘Hayvanlar Silaja Güğümler Süte Doysun’ yemlik soya ile silajlık mısırın birlikte silaj yapılarak kaliteli kaba yem elde edilmesinin amaçlandığı proje kapsamında, tohumların toprakla buluşturulması için ilk adım atıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilerek finanse edilen ‘Hayvanlar Silaja Güğümler Süte Doysun’ yemlik soya ile silajlık mısırın birlikte silaj yapılarak kaliteli kaba yem elde edilmesinin amaçlandığı proje kapsamında, tohumların toprakla buluşturulması için ilk adım atıldı.
 
Covit-19 kapsamında tüm tedbirler alınarak Çanakkale merkez ve bağlı ilçelerinde yapılan tohumluk dağıtım törenlerine İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, şube müdürleri, ilçe müdürleri, teknik personel ve 325 üretici katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ törenlerde yaptığı konuşmasında; “Karlı bir hayvancılığın temel kuralı hayvanlarımıza yedirdiğimiz kaba yemi kendimiz üretmesi gerekir. Bizlerde bu konuda Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 3 yıldır bir proje üzerinde çalışıyoruz. ‘Yemlik Soya ve Silajlık Mısırın Birlikte Silaj Yapılması’ Projesi ile yemlik soya ve silajlık mısırın aynı tarlada ayrı, ayrı ekilerek hasatlarının yapılıp karıştırılmasıyla enerji ve protein oranı dengeli kaliteli silaj, dolayısıyla kaliteli kaba yem elde ederek hayvanların et ve süt verimlerini arttırmak, hayvancılıkta yem maliyetlerini düşürmeyi amaçladık. Proje kapsamında; 2018 yılında 1, 2019 yılında 3, 2020 yılında 22 demonstrasyon kurularak tarla günü düzenlenip üreticilere tanıtıldı. 3 Yılda 5+5 şeklinde 10 dekarlık 26 demonstrasyon kuruldu. Bu yıl da Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilerek finanse edilen proje kapsamında 10 ilçemizde 325 üreticimize 2.655 dekar yemlik soya, 2.655 dekar silajlık mısır ekebilmesi için % 75 devlet ve % 25 üretici katkılı olarak 1.062 torba silajlık soya, 531 torba silajlık mısır tohumu dağıtımına başladık. Üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.
 
Törenler yemlik soya-silajlık mısırın aynı tarlada ayrı ayrı ekilerek hasatlarının birlikte yapılıp karıştırılması konusunda üreticilere bilgi verilmesinin ve tohumlukların dağıtılmasının ardından sona erdi.