Biga Kaymakamı Erdinç DOLU'nun katıldığı Kent Konseyi Ocak ayı toplantısında Antalya Bilim Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mesut UYAR Büyük İskender'in Pers Ordusu ile karşı karşıya geldiği Granikos Muharebe Alanı ile ilgili sunum yaptı. Toplantıda gündem konuları ve Granikos Muharebe Alanının turizme kazandırılması görüşüldü.
Atatürk Kültür Merkezinde yapılan toplantıya Kaymakam Erdinç DOLU, Biga Belediye Başkanı Bülent ERDOĞAN, Emniyet Müdürü Emre BOLAT, Onsekiz Mart Üniversitesi AÇASAM Müdürü Barış BORLAT, Rehberler Odası Başkanı Cihan MÜŞTERİOĞLU, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kültür, Sanat ve Truzim Başkanı ve Biga Kent Konseyi Başkanı Metin TATLI, Kent Konseyi Genel Sekreteri Erdoğan BAŞER, Kent Konseyi Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
M.Ö.334 yılında Biga'da yaşanılan savaş hakkında bilgi verilen tolantıda Biga'daki Granikos Muharebe Meydanın tam yerinin tespiti ve Turizme Kazandırılması için, Kent Konseyi Genel Sekreteri Erdoğan BAŞER projeye start verdiklerini belirtti.
Başer açılış konuşmasında, "Pandemi sürecinde Biga Kent Konseyi turizm konusunda 115 farklı kurum ve kuruluşa turizm hakkında hazırlanan taslak metni göndererek, 30 ocak 2021 tarihine kadar görüşlerini bildirilmeleri için zaman vermiş, gelen cevaplar çalışma grubunca değerlendirilmiştir. Birçok kişinin ortak aklı ile, Bahçeli Köyü, Nilüfer Gölü, Abdiağa Mesire Alanı Çağlayanı, Işıkeli Köyü Mavi Su şelalesi ile Kırgeçit Termal istikametinde bir doğa parkurunun uygun olduğu belirtilmektedir. Motosiklet tutkunları başta olmak üzere, yürüyüş, bisiklet ve diğer hobi gruplarının bu alanlarda etkinlikler düzenlediğini görüyoruz. Mehmetçiğin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş için, Biga Belediyesinin katkıları ile belgesel hazırlandı, Biga Kaymakamlığımızca Kısa Film yarışması tüm Türkiye’de yapılıyor. Mehmet Çavuş’un Evinin restorasyonu yapıldığında Çanakkale şehitliğine geçenlerin uğrak noktası olması açısından çok önemlidir. Biga merkezindeki Balıkkaya Mağarası tepe mesire yeri, Mor salkımlı ev, Halimbey Konağı, MRG, Çarşı Camii ve Ulucamii, Mustafa Münip Efendi değerlerimizin yanı sıra, Kemer Köyü Parion Antik Kenti, Aşıklar tepesi, Biga Belediyesi Aksaz tesisi, Karabiga Belediyesi Söğütlüyalı koyuna tesis hazırlığı, Karabiga, Gümüşçay ve Granikos Muharebe Alanlarının turizme kazandırılması için istişareler ve uygulamalar devam ediyor. Tabiki yöresel lezzetler olmazsa olmazımız. Önceki Genel Kurulumuza sunulan turizm dosyasında, kısa ve orta vadeli hedefler tespit edilmiş olup, bu süre zarfında uygulama süreçlerine geçildi. Yakın zamanda, gençlerimizin Biga değerlerini tanıması adına 9. Sınıfların Parion Antik Kentine, 10.sınıfların Nilüfer Gölü ve Bahçeli Köyü’ndeki Mehmet Çavuş kabrine, savaş galerisine, 11. Sınıfların Gelibolu tarihi alanda şehitliğe götürülmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. 19 Mayıs gençlik haftasında ilçemizin değerlerinde bisiklet sürme etkinliği, Önemli gün ve haftalarda doğa yürüyüşlerinin yapılması planlarımız arasındadır.
2022 yılı Haziran Ayı’nda yapılacak olan Alışveriş ve Kültür festivalinde Bigamızın tarihi ve kültürel birçok değerinin tanıtımı için dernekler birlikte hareket ediyorlar. Biga Kent Konseyi Kültür Sanat ve Eko Turizm çalışma Grubu Başkanı Ergün Erkap tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Biga’nın değerlerini tanıtan el broşürlerine ihtiyaç olduğu tespit edildi. Bu konu ile ilgili çalışmalar doğrultusunda Biga’mızdaki çok değerli fotoğraf sanatçımız Cemal Sepici’nin perdeye yansıttığımız fotoğraflarını, katalog ve el broşürü hazırlamak için girişimlerimiz devam ediyor." Dedi.
Cahit mavili