Siyaset

GÖKÇEADALI HAYVAN ÜRETİCİLERİ ADAYA HAPSEDİLDİ:

20 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ADADAN ÇIKAMIYOR

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, Trakya’ya tanınan “Şap hastalığından aşılı arilik” statüsü nedeniyle Gökçeadalı üreticilerin hayvanlarını Karatepe’ye sokamadığını belirtirken, “Mazotun litre fiyatının 30 liraya dayandığı kriz koşullarında Gökçeadalı üreticiler nasıl vapur kiralayıp hayvanlarını Anadolu pazarına sokacak? Trakya bölgesini hayvancılık için “Ari” ilan ederken, hiç hastalık görülmeyen Gökçeada neden bu statü dışında bırakıldı?” diye sordu.
 
Özgür Ceylan, Gökçeada’da 300’den fazla ailenin ticari olarak hayvan üreticiliği yaptığını belirtirken, üreticinin hayvanlarını ada dışındaki pazarlara ulaştıramama sorunu Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu. Özgür Ceylan, adada 20 binin üzerinde küçükbaş hayvan bulunduğunu belirtirken, “Düne kadar Kabatepe üzerinden hayvan sevklerini gerçekleştiren üreticiler oluşturulan koridor üzerinden hayvanlarını Trakya’ya uğramadan Anadolu illerine ulaştırabiliyorlardı. Trakya’ya verilen bu statü nedeniyle şimdi Kabatepe’ye hayvan indiremiyorlar” dedi. Özgür Ceylan üreticiye çözüm olarak, kiralık feribot önerisi sunulduğunu belirtirken, “Mazotun litre fiyatının 30 liraya dayandığı kriz koşullarında, üreticinin malını pazara ulaştırabilmesi için onlara ek yük getirmeyecek bir çözüm planı bulunmakta mıdır? Şayet varsa planınız nedir? Bayram öncesi bölgedeki üreticiler ile bakanlığınızın çözüm yaklaşımını paylaşmayı planlıyor musunuz?” diye sordu. Gökçeada da yaşayan üreticilerin sorunlarıyla ilgili Bakanlıklar arasında koordineli bir çalışma olup olmadığı hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Ne yapacak Gökçeada da yaşayan üreticiler? İvedilikle Kabatepe üzerinden izole bir güzergâhla ya da Kepez veya Çanakkale’ye ek bir sefer konularak üreticinin ana karaya ulaşması sağlanmalıdır” dedi.
 
Çözüm: Gökçeada’ya “Arilik” Statüsü Verilmesi
 
Özgür Ceylan, bugüne kadar Gökçeada da hayvancılık açısından bulaşıcı hastalığa rastlanmadığını ileri sürerek, “Gökçeada’da hastalık görüldü mü? Trakya Bölgesi’nin 2010 yılında kazandığı “Şap hastalığından aşılı arilik” statüsüne Gökçeada hangi nedenlerle dahil edilmemiştir? Bu konuda ortaya konulan sakıncalar nelerdir?” diye sordu. Sorunun kalıcı çözümünün Gökçeada’nın da “Şap hastalığından aşılı arilik” statüsünü alması olduğunu belirten Özgür Ceylan, “Bakanlığınızın bu anlamda yürüttüğü bir çalışma bulunmakta mıdır? Adada yaşayan üreticilerin sorunlarını kalıcı olarak çözmek için yürütülen bir çalışma var mıdır?” diye sordu.
 
Haber merkezi