Tarım ve Ekonomi

Kapya biberini dolu vurdu! (VİDEO)

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, dünyaca ünlü kapya biberi tarlalarını dolunun vurduğu Yenice’nin Gündoğdu Köyü’nde ziyaret ve incelemelerde bulundu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, dünyaca ünlü kapya biberi tarlalarını dolunun vurduğu Yenice’nin Gündoğdu Köyü’nde ziyaret ve incelemelerde bulundu. Ceylan, “Toplam perakende satış fiyatı ortalama 170 milyon lirayı bulan ürün, dolu yüzünden çürümeye terkedilmiş. Bölge acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeli” dedi. 
 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, dolu yağışından en fazla etkilenerek tüm ürününü kaybeden kapya biberleri ile ünlü Yenice’nin Gündoğdu Köyü’nü ziyaret ederek, üreticilerin sorunlarını dinledi. Köylülerle sohbet ederek yaşananlar hakkında bilgi alan Özgür Ceylan, tarlaları da ziyaret ederken, “Yaşanan büyük bir afet. Doluya maruz kalan saha, acilen doğal afet bölgesi ilan edilerek, ayrım yapılmaksızın tüm üreticilerin zararı karşılanmalıdır” dedi.  Özgür Ceylan’a bilgi veren köylüler 4 ile 5 bin ton arasında kapya biberinin dolu yağışı nedeniyle zarar gördüğünü ifade ederken, “Ürünün yüzde 90’ı zarar görmüş durumda. Pek çok üretici, kiraladıkları tarlada üretim yaptıkları için ne ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı, ne de Tarım Sigortaları var. Zarar çok büyük” diye konuştu.
 
Kiraladığı tarlada kapya biberi üretimi yapan bir köylü yaşadığı sıkıntıları CHP’li Özgür Ceylan’a anlatırken, “Vekilim ürün geçen sene olmadı. Olan da para etmedi. Bu sene 8-10 liraya satmayı hayal ediyorduk. Ürün de maşallah çok iyiydi. Bir dolu yağdı, bütün ürünümüz gitti. 800 bin lira gelir beklerken gelirden geçtim, Tarım ve Kredi Kooperatifine 150 bin lira gübre, mazot borcunu nasıl ödeyeceğim, onu düşünüyorum. Devlet’ten isteğimiz Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımızın faizsiz olarak ertelenmesi. Bizim ne ÇKS kaydımız var ne de sigortamız. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.
 
CHP’li Özgür Ceylan tarlalarda yaptığı incelemede, ürünün dolu yağışı nedeniyle yüzde 99’unun zarar gördüğünü ve tüketilemeyecek durumda olduğunu ifade ederken, üreticiler, “Bu ürünü sadece çürümeye terk edebiliriz. Başka çaremiz yok” diye konuşarak, çözüm istediklerini söyledi.
 
Haber Merkezi