Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda anı dalışı gerçekleştirerek, 27 metre derinlikteki "HMT Lundy" batığına dalarak, Çanakkale Savaşları'nda İtilaf Devletleri'nin çıkarması esnasında koyda mayın tarama görevini yerine getiren 34 metre uzunluğundaki İngiliz gemisini görme imkanı buldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamındaki Troya Kültür Yolu Festivali etkinliklerinde, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda anı dalışı gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile beraberindekiler, tekneyle Anafartalar Limanı'nın Suvla Koyu açıklarında bulunan bölgeye ulaştı.
Bakan Ersoy ile beraberindekiler, dalış ekibi liderinin yönlendirmeleriyle 27 metre derinlikteki 'HMT Lundy' batığına dalarak, Çanakkale Savaşları'nda İtilaf Devletleri'nin çıkarması esnasında koyda mayın tarama görevini yerine getiren 34 metre uzunluğundaki İngiliz gemisini görme imkanı buldu. 16 Ağustos 1915'te 'Kalyan' adlı gemiye mühimmat yüklerken Türk topçusunun ateşiyle batırılan HMT Lundy'nin çevresinde dolaştı.
Bakan Ersoy, dalış sonrası yaptığı açıklamada, “Geçen sene Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte dalış merkezini hayata geçirmiştik. Bu yılda yurt dışından çok fazla dalış turisti Çanakkale'ye gelmeye başladı. Önümüzdeki sene bu rakamların daha da fazla artacağını umuyoruz. Bugün bizde Suvla koyunda tarihi bir dalış yaptık. Orada Lundy batığı var, 1904 yılında yapılmış bir gemi Çanakkale savaşları sırasında mayın tarama gemisine çevrilmiş. İngilizler bölgeden çekilirken gemi batmış. En güzel yanıkken batıkken formunu korumuş, gemi üzerinde gezerken hissiyatına kapılabiliyorsunuz. Açıkçası deniz suyu da çok iyiydi. Demek ki Çanakkale'de sezonu uzatmak lazım. Hem festivalin tarihini bu tarihe denk getirerek hem de dalışı daha popüler hale getirerek inşallah sezonu uzatacağız. Alan başkanlığımız ile birlikte farklı çalışmalar da yapıyoruz. Yürüyüş yollarıyla ilgili çalışmalar var. İnşallah burada sportif olarak da sezonu uzatmak istiyoruz. Sadece dalış değil, doğal ortamda yürüyüş koşu gibi etkinlikler de olacak” dedi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise, “Kültür ve turizm bakanlığımız tarafından festival çok güzel karşılık buldu. Sayın bakanımızın talimatlarıyla burada geçen sene sualtı parkı oluşturmuştuk. Dünyada ilk defa 1'inci dünya Savaşı temalı sualtı parkı oluştu. 14 ayrı dalış noktamız var. Şu anda dalış meraklıları buraya gelmeye başladı. Çanakkale hem kültürün hem sanatın hem de turizmin kenti olmaya aday. O yüzden biz herkesi Çanakkale'de misafir etmek istiyoruz. Sualtı bozulmamış harika bir ortamda insanların çok mutlu olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Haber Merkezi