Gündem

ÇKS İŞLEMLERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK  

Çiftçi Kayıt Sistemi işlemlerinin 1 Ekim’den itibaren E-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı.


Çiftçi Kayıt Sistemi işlemlerinin 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı.
E-Devlet üzerinden çiftçilere yeni hizmet 1 Ekim’den itibaren başladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2 milyon 171 bin 646 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceğini duyurmuştu.
Biga Ziraat Odası Başkanlığı’ndan ÇKS ile ilgili önemli açıklamalar yapıldı.
Biga Ziraat Odası Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada:
“Tarımsal Dönüşüm kapsamında yeni bir uygulama başlatılmıştır;
1) ÇKS güncellemeleri artık dönem olarak 01 Eylül – 31 Aralık tarihleri arasında yapılacaktır. Kişi süre gelen yıllarda ÇKS yapmış ise e-devletten kendisi SADECE ÜRÜN GÜNCELLEMESİ YAPABİLECEK ve ÇKS belgesi çıkartabilecektir.
2) E-devlet uygulamasından kayıt yapmak mecburi değildir. Çiftçilerimiz fiziki olarak da müracaat edebilir
3) Güncellemede Muhtar ve Azalara evrak imza ve mühür zorunluluğu kaldırılmıştır. Fakat kayıtlarında değişiklik yapılması halinde(Örneğin arazi ekleme-çıkarma, hissedar ekleme-çıkarma, arazi kiralamaları ve taahhütname yenilemesi gibi durumlarda Ziraat Odalarından Çiftçi Belgesi alarak kayıtlarını güncelleyip arazi varlığını aktif hale getirmeleri gerekmektedir.
4) ÇKS kayıtlarında Ziraat Odasına aktif kayıtlı olduğuna dair beyan istediğinden her yıl çiftçilerin Ziraat Odasında kayıtlarını güncelleterek aktifleştirmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra ÇKS başvurularını E-devlet üzerinden yapan üyelerimizin de başvuru yaptıktan sonra odamıza gelerek Ziraat Odası kaydını güncellemesi gerekmektedir.
5) Destekleme mevzuatına göre Aktif olmayan çiftçiler tarımsal desteklerden yararlanamayacaklardır.
6) Tarımsal Kredilerden(Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri, özel bankalar vb.) faydalanmak için ziraat odalarından alınan güncel Çiftçi Belgesi ibraz etmek zorunluluğu devam etmektedir.
7) Yeni destek modeline göre tüm destekler ürün bazlı olduğundan e-devletten müracaat edecek çiftçilerin bu hususa dikkat ederek doğru beyan vermeleri gerekmektedir, zira girilen ürün bilgilerinin doğruluğu ziraat odasındaki kaydının güncel ve çiftçinin aktif bir çiftçi olduğunu taahhüt etmektedir.
Hepsinden daha önemlisi Çiftçilerimizin ürün beyanı vermeleri kendi menfaatlerinedir, aksi takdirde destek alamamak gibi telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşabilirler. Çiftçilerimiz konu ile ilgili ziraat odası personelinden destek alabilirler.
Yeni dönemin hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.” İfadeleri kullanıldı.