Yaşam

BİGA’DA YERLİ MALI COŞKUSU

Biga Sakarya İlkokulu öğrencileri 'Yerli Malı Haftasını' düzenledikleri etkinlikle kutladı.

Biga Sakarya İlkokulu öğrencileri "Yerli Malı Haftasını" düzenledikleri etkinlikle kutladı.
 
Biga Sakarya ilkokulu öğrencileri tutumlu olması, savurganlığın önüne geçilmesi, yabancı malların yerine yerli malların tüketilmesi bilincinin oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler evden getirdikleri pasta, kuru ve yaş meyve, kayısı ürünleri, börek, tatlı gibi gıdalar hep birlikte tüketildi.

Etkinliğe katılan Biga  İlçe Milli Eğitim müdürü Erkan Bilen, ülkemizde yerli üretimin artması, israfın önüne geçilmesi ve yerli ürünlerin kullanılmasının; bu bilincin çocuklara erken yaşta kazandırılması için Yerli Malı Haftasının önemine değinerek bu etkinliği düzenleyenlere ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ YETİŞTİRİLİYOR

Yerli tüketimin bilinçli olarak arttırılması amacıyla kutlanan ‘Yerli Malı Haftası’ etkinlikleri kapsamında Sakarya İlkokulu öğrencilerine, tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi anlatıldı. Anasınıfı öğretmenleri; ‘yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı’ sloganıyla tutum, yatırım, Türk malları konularında öğrencilere bilgi verdi ve miniklerin yerli malını kullanma konusunda bilinçli bireyler olarak yetişmelerine katkı sağladı. sınıf öğretmenleri; öğrencileri, sağlıklı beslenmeleri konusunda bilgilendirerek uyardı.
 
“YERLİ MALI”
 
Yerli Malı Haftası (Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.
1.Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.
 
Bahar Karakurt