Gündem

EĞRİDERE’DE TOPRAK FIRINDA KÖY EKMEĞİNİ UNUTTURMUYORLAR

Biga’nın Eğridere Köyü’nde 20 yıllık toprak fırınlarda köy ekmeği yapılıyor.

Biga’nın Eğridere Köyü’nde 20 yıllık toprak fırınlarda köy ekmeği yapılıyor.
Eğridere Köyü’nde yıllardır kullanılan toprak fırınlarda hala köy ekmeği pişirilip bir nevi miras gibi yaşatılıyor.
 
Kokusu "tok acıktıran" diye de tasvir edilen, bilinen en eski, en temel ve önemli gıda maddelerinden biri olan "köy ekmeği" zahmetli bir yolculuğun ardından sofraya geliyor.
Çiftçilerin yoğun mesai harcayarak tarlalarını hazırlamasının ardından titizlikle ekilen buğday, değirmenlerde un haline getirildikten sonra, köy kadınlarının ellerinde ekmeğe dönüştürülüyor.
Hamurun ateşle bütünleşmesi sonrası bin bir emekle ortaya çıkan köy ekmekleri Eğridere’de lezzetle tüketiliyor.
 
Eğridere Köyü’nden Sabriye Özbal’  "Köy ekmeği yaparak, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkıyoruz." dedi.
Köy ekmeğinin daha doyurucu ve lezzetli olduğunu anlatan Özbal, "Ailece köy ekmeğini çok seviyoruz. Yapımı biraz zorlu oluyor ama çok güzel. Biz artık alıştık, zor da olsa severek yapıyoruz. Köy ekmeği artık bizim geleneklerimizden biri haline gelmiş. Yıllardır süre gelen bu toprak fırın eski ninelerimiz den kalma bugünümüze kadar bir nevi miras gibi her evde vardır köyde. Bu yaptığımız ekmekler satma amaçlı değil sadece tüketmek için yapıyoruz. Fırından çıktığı zaman tereyağ ve peynir le çok güzel oluyor  yemesi. Satın almak yerine köy ekmeğini tercih ediyoruz. Satın aldığımız ekmeklerde katkı maddeleri çok oluyor. Yaptığımız ekmek hemen bozulmazken, satın alınan ekmek 4 gün içerisinde küf yapıyor. Bu geleneği gelecek nesillere de aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz inşallah bu geleneğimiz unutulup gitmez, emek olmadan ekmek olmaz" şeklinde konuştu.
Köy ekmeğin hazırlanışı ile ilgilide konuşan Özbal, Hamur hazırlanınca 1 saat teknede bekliyor, 1 saat tepside ve 1 saatte saat fırında pişiyor. Zahmetli ve sabır istiyor ama yemesi de çok lezzetli’ dedi.
 
Bahar Karakurt