Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Alper Şener, "Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu bu gerçeği Kahramanmaraş merkezli olan ve 10 kentti etkileyen depremlerde yaşayarak görüldü. Afetlerde müdahale çok önemli bu konu da mutlaka profesyonel eğitim verilmesi gerekir. Bu kapsamda ÇOMÜ bünyesinde Acil Yardım ve Afet Yönetimi Fakültesi kurmak istiyorum." dedi.
Kahramanmaraş depreminde yakınlarını kaybeden Şener, 10 ilde olan depremin ülke genelinde büyük üzüntü yarattığını, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Şener, "Depremin ne kadar yıkıcı sonuçlar yarattığını Kahramanmaş merkezli depremlerde gördük. Afetler olmadan gerekli önlemlerin alınması ve afetlerden sonra yapılacak çalışmalar çok önemli. Bu kapsamda mutlaka acil yardım ve afet yönetiminin üniversitelerde eğitimi verilmesi gerekir. Bu sayede tüm vatandaşlarımız afetlere daha hazır hale gelir yaşanabilecek can kayıpları da azalır." dedi.
Şener, ÇOMÜ'de Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü'nün bulunduğunu ama rektör olması durumunda bu bölümü fakülte haline getirmek istediğini söyledi. Fakülte haline getirmek istediklerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi'nde önemli eğitimler vermek istediklerini anlatan Şener, şunları kaydetti: "Bu fakültenin ayrı dizayn edilmesi, madenden batığa çok farklı arama kurtarma faaliyetlerinin yönetimi eğitimi, doktora, yüksek lisans düzeyinde kalifiye insan gücü yetiştirecektir. Çanakkale konumu nedeniyle deniz, dağ, maden, yangın ve deprem gibi afetlerde uygulamalı eğitim verilebilecek bir yerdir. Bunun değerlendirilmesi şarttır. Dünyadaki benzerlerinden farklı olarak bünyesinde acil durum, afet yönetimi, arama kurtarma, eğitim, itfaiyecilik ve sağlıkla ilgili farklı alanları kaynaştıran çok disiplinli bir program olacaktır. Bu durum sahada sağlık bakanlığı, AFAD, Türk Kızılay gibi kuruluşlara hastane öncesi acil sağlık hizmetleri (ASH), yangın kurtarma ve itfaiye, insani yardım, acil durum ve afet yönetimi alanlarının profesyonel olarak yürütülebilmesini sağlayan yetişmiş kalifiye insan gücü sağlayacaktır. Fakülte olması, kendi başına hem bütçe, hem de insan kaynağı açısından bağımsız hareket edebilme yeteneği kazandıracağı için hızlı sonuç alınan projeler geliştirilecektir."
Şener, kurmak istedikleri fakülteden mezun olacak öğrencileri başta Sağlık Bakanlığı ve AFAD olmak üzere kamu ve özel sektörde iş imkanlarından yararlanmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Haber Merkezi