Gündem

TARLALARDAKİ VERİMİ DÜŞÜRÜYORLAR: YETKİLİLERDEN ' GÖMÜN' UYARISI

Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, tarlalardaki verimi düşüren tarla farelerinin zehirlendikten sonra ölülerinin toplanıp gömülmesi yönünde uyarıda bulundu.

Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, tarlalardaki verimi düşüren tarla farelerinin zehirlendikten sonra ölülerinin toplanıp gömülmesi yönünde uyarıda bulundu.
 
Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Zirai personelleri tarafından yapılan arazi taramalarında tarla faresi zararı olduğu tespit edildi.İlçe Tarım Müdürü Fevzi Atmaca, üreticilerin tarlalarını kontrol etmeleri gerektiğini söyleyerek aktif deliklere eldiven kullanılarak, tahta veya plastik kaşık ile 3-5 adet zehirli yem konulması gerektiğini aktardı.

Ayrıca, Ölmüş farelerin toplanmaz ise onları yiyen hayvanlar da zarar göreceğinini,1 kg zehirli yem en az 20 dekar alan için yeterli olduğunu, İlçe Müdürlüğü’nden temin edileceği de bilgiler arasında.
 
Biga ilçe tarım ve orman müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Zirai personellerimiz tarafından yapılan arazi taramalarında tarla faresi zararı olduğu tespit edilmiştir. Üreticilerimizin tarlalarını kontrol etmeleri önem arz etmektedir. Bu hususla ilgili olarak;Öncelikle tilki, kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan gibi hayvanlar korunmalıdır.
Kimyasal mücadele toplu olarak yapılmalıdır. Mücadele yapılacak sahalardaki aktif deliklere eldiven kullanılarak, tahta veya plastik kaşık ile 3-5 adet zehirli yem konulmalıdır.Mutlaka ve mutlaka ertesi gün aynı saha taranmalı, ölü fareler toplanılarak derin çukura gömülmelidir. Ölmüş fareler toplanmaz ise onları yiyen hayvanlar da zarar görecektir.1 kg zehirli yem en az 20 dekar alan için yeterli olup, İlçe Müdürlüğümüzden temin edebilirsiniz.” İfadelerine yer verildi.
 
Tarla fareleri, 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Yılda 4-6 doğum yapan fareler, her doğumda ortalama 5- 6 yavru verirler. Doğan yavrulardan ortalama yüzde 40 kadarı çeşitli nedenlerle ölür. Yavrular doğumdan 15- 20 gün sonra beslenmeye başlarlar. Ortalama ömürleri 3- 4 yıl olarak saptanır. Fareleri beslendikleri alanda 3 çeşit delik açar. Bunlar beslenme deliği, hafriyat (toprak çıkarma) deliği ve dışkılama deliği olarak dikkat çeker. Bunlara karşı yapılan kimyasal mücadelede bu deliklerin tanınması önemli veri olarak görülür. Beslenme delikleri dışındaki deliklere bırakılan zehirli yemi yemeyen fareler, hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları dikkat çeker.
 
Bahar Karakurt