Gündem

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ ’NÜN 102. YILINDA AKİF ANILDI

Biga’da 12 Mart İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde Kabul Edilişinin 102. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma" etkinliği Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Biga’da 12 Mart İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde Kabul Edilişinin 102. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma" etkinliği Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
 
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, İlçe Emniyet Müdürü Emre Bolat, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hüseyin Servi, okul müdürleri, öğretmen, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşı ile başlayan program ödül töreni ile devam etti. İlçeden resim şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam Erdinç Dolu, Biga Belediyse Başkanı Bülent Erdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş tarafından ödülleri verildi.
 
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kampüs koleji Müdürü Hasan Hüseyin Sargın yaptı.
 
Sargın, “Mehmet Akif Ersoy'u anlamak ve anlatmak için bir aradayız. İstiklal Marşı şairimiz Akif'in yazdığı milletimizin onurlu mücadelesini ve bağımsızlığını kullanan ve ateşleyen İstiklal Marşı Marşımızın Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün de bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 102. yılında cumhuriyetimiz dimdik ayaktadır hepsinin ruhları şad olsun. Akif'i sınırlı zamanlara sığdırmak zor olsa da bu kısa sürede bunu başarmaya çalışacağız İstiklal Marşı'mızın şairi Mehmet Akif Ersoy kendisinin Vatanına milletine adamış vatanını dini milletini her şeyini her şeyden üstün tuttuğunu gerek yaşantısından gerekse eserlerinde göstermiş bir şahsiyettir. Milletin geleceği gençlerinde bu şuurda yetişmesini istemiştir, En sıkıntılı olduğu dönemde ödülü kabul etmeyen zaman zaman arkadaşının muşamba pardösüsünü ödünç giyen Akif'i, istiklal Marşı'nın kabulünün 102 yılında rahmet ve minnetle anıyoruz ruhu şad olsun.” dedi.
 
 Kampüs Kolejinin düzenlendiği Akif’in Kaleminden Bir Milletin Destanı adlı gösteri yoğun ilgi ile izlendi.
 
Bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşı, 102 yaşında. Mehmet Akif Ersoy, milletin hissiyatına tercüman olup milli mücadele ruhunu kaleme aldı. Türk milletinin kurtuluş mücadelesini anlatan eser 12 Mart 1921'de Meclis'te kabul edildi. İşte Mehmet Akif'in yazdığı şiirin İstiklal Marşı unvanına eriştiği o sürecin öyküsü anlatıldı.
Harfler kelimelere kelimeler dizelere dönüştü. Adanmışlık ruhuyla iki günde kağıda döküldü istiklal destanı. Milyonların zihnine kazınan o büyük destan, Mehmet Akif'in kalemiyle ifadesini buldu.Türk milleti, istiklal yolunda adım adım ilerliyordu. O günlerde Hakimiyeti Milliye Gazetesi'ne bir ilan verildi.Ebediyete kadar vatanın kutsallığını hatırlatacak milli marşa ihtiyaç vardı. Ödül 500 liraydı.
Mehmet Akif, İstiklal Marşı için günlerce kapandı
Herkes böyle bir şiirin Mehmet Akif'in kaleminden çıkacağını biliyordu. Ancak o, "Milletin marşı para karşılığı yazılamaz" diyerek bu teklife sıcak bakmadı.Para ödülünü almamak koşuluyla kalemi elinde, vatan sevgisi yüreğinde Tacettin Dergahı'na kapandı. İstiklal Marşı'nın ilk sözlerini, omuzlarında bağımsızlık mücadelesinin yüküyle mum ışığının altında yazdı.

12 Mart 1921'de Milli Marş olarak kabul edildi
Takvimler 1 Mart 1921'i gösterdiğinde Birinci Meclis tarihi günlerinden birini yaşıyordu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, kürsüden vatan dolu o satırları okumaya başladı.
Salonda alkış tufanı koptu, büyük coşku yaratan şiir dört defa ayakta dinlendi. 12 Mart 1921'de yapılan oylamayla Milli Marş olarak kabul edildi.

Mehmet Akif Ersoy marş için kazandığı parayı bağışladı
Mehmet Akif söylediği gibi para ödülünü almadı, Darül Mesai'ye bağışladı.Mehmet Akif, tüm eserlerini topladığı Safahat adlı kitabına İstiklal Marşı'nı koymadı. Nedenini "Ben onu milletimin kalbine gömdüm" sözleriyle açıkladı.
İstiklal Marşı'nın 102. yılı
İstiklal Marşı'nın kabulünün üzerinden 102 yıl geçti. Mehmet Akif'in, o günlerden miras kalan bir tek dileği vardı:"Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın." 
 
Gösterinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.
 
Bahar Karakurt