Gündem

Üreticilere Bağlarda Uygulamalı Budama Eğitimi Verildi

Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı’ projesi kapsamında Çanakkale merkez ilçeye bağlı Erenköy Yenimahalle de proje tanıtım toplantısı ve bağlarda uygulamalı budama eğitimi düzenlendi.

Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı’ projesi kapsamında Çanakkale merkez ilçeye bağlı Erenköy Yenimahalle de proje tanıtım toplantısı ve bağlarda uygulamalı budama eğitimi düzenlendi.
 
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi tarafından Kadın  Çiftçiler  Tarımsal  Yeniliklerle Buluşuyor projesi kapsamında kabul edilip desteklenen, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ile yürütülen ‘Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı’ projesi kapsamında Çanakkale merkez ilçeye bağlı Erenköy Yenimahalle de proje tanıtım toplantısı ve bağlarda uygulamalı budama eğitimi düzenlendi.
 
Toplantıya Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyükgaga, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisleri Ali İzzet Torçuk, Bekir Açıkbaş, Dr. Damla Zobar, Dr. Gamze Uysal Seçkin, Çanakkale Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri, Teknik Personel ve çok sayıda kadın çiftçi katıldı. Toplantının açılış konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ  "Ülkemiz diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi bağcılıkta da söz sahibi bir ülkedir. Üzüm üretim miktarı olarak 6. sıradaki ülkeyiz. Çanakkale de 46 bin dekar bağ alanı bulunmakta olup yıllık 46 bin ton üzüm üretilmektedir. Bağların % 41 Bayramiç, % 25 Bozcaada, % 10 Eceabat ve % 24 diğer ilçelerimizde yer almaktadır. Bizler bağcılıkta daha çok kaliteyi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Üzüm üretimimizin %65 şaraplık, % 35 kısmı sofralık olarak değerlendiriliyor. 
 
Üzüm zeytin gibi. Neredeyse her şeyinden istifade edebiliyoruz. Yaş üzümünden kuru üzümüne, pekmezinden sirkesine, yaprağından çekirdeğine, üzüm suyuna birçok ürün üretilebiliyor. Sağlık açısından çok önemli ürünler. Ülkemize ve üreticilerimize ciddi miktarda katma değer sağlıyor. Bizler yaptığımız bu işin çok daha fazla katma değer sağlamasını istiyoruz. Bu kapsamda böyle güzel bir eğitimin burada yapılıyor olmasının büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Proje kapsamında; bir dekar alanda "yapıncak" çeşidinden oluşan demonstrasyon bahçesi kuracağız ve siz kadın çiftçilerimizi mayıs ayında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne götürerek salamura yaprak yapımı konusunda uygulamalı eğitim almanızı sağlayacağız. Bugün buradaki eğitimin hazırlanmasında emeği geçenlere, eğitimi verecek konu uzmanlarımıza ve bu kadar geniş katılım sağlayan siz değerli üreticilerimize teşekkür ederim." dedi.Toplantıda Ziraat Yüksek Mühendisi Ali İzzet Torçuk Bağlarda Terbiye Sistemleri, Budama ve Aşı yapımı;  Ziraat Yüksek Mühendisi Bekir Açıkbaş Bağda Gübreleme ve Bitki Besleme; Dr. Damla Zobar Bağ Hastalık ve Zararlıları; Dr. Gamze Uysal Seçkin Üzüm Ürünleri ve İşleme Teknolojileri konularında katılımcılara ayrıntılı sunum yaptılar. Eğitim toplantısı, Ziraat Yüksek Mühendisi Ali İzzet Torçuk tarafından Çanakkale Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri ait bağda katılımcılara uygulamalı budama eğitimi verilmesi ve üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.  
 
Haber Merkezi