Gündem

Çanakkale'de 12 plaja mavi bayrak!

2021 yılında 519 plaj, 22 marina, 6 bireysel yat ve bu yıl ilk kez 10 turizm teknesi Mavi Bayrak almaya hak kazandı.

2021 yılında 519 plaj, 22 marina, 6 bireysel yat ve bu yıl ilk kez 10 turizm teknesi Mavi Bayrak almaya hak kazandı. İllere göre, Çanakkale’de mavi bayraklı plaj sayısı 12 olarak açıklandı.
 
Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, 2021 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Bu yıl Türkiye’de 519 plaj, 22 marina, 6 bireysel yat ve 10 turizm teknesinde Mavi Bayrak dalgalanacak. Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda Dünyada 49 ülkede uygulanıyor.
 
Merkezi Danimarka Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, 2021 yılında Mavi Bayrak Programı’nı uygulayan tüm ülkelerden ilk beş ülke sıralamasını bildirirken ödüle hak kazanan plaj ve marina sayılarını 25 Mayıs’ta açıklayacağını bildirdi. Buna göre Türkiye, plaj sayısı ile yine Dünya 3.’sü oldu. İlk sırada İspanya, ikinci sırada Yunanistan yer alıyor. Türkiye’nin arkasından 4. sırada İtalya ve ardından 5. sırada Fransa yer alıyor.
 
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Rıza Epikmen konuyla alakalı şunları söyledi: ''Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın “doğal çevre” olumlu etkilenen nadir alanlardan biri oldu. Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen Mavi Bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli rol üstlenmeye devam ediyor. Normalleşme hazırlıkları sürecinde açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.  Çevre, sağlık ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu bu dönem içerisinde Mavi Bayraklı plajlarda deniz suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, Uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olacaktır. Üstelik Covid-19 sürecinde yetkili kurumlarca öngörülen halk sağlığına yönelik ilave birtakım kriterler de uygulanmaya da devam edecektir. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır. Çevre sağlığı olmadan insan sağlığı ve sürdürülebilir turizm olmaz ilkesi ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak, kıyılarımızda dalgalanan Mavi Bayraklarımız ile 2021 yılında sağlıklı ve başarılı bir sezon geçirilmesini dileriz.''
 
Mavi Bayrak Programı, Avrupa Birliğinin 1987 yılını çevre yılı ilan etmesi ile başlatılmış olup çıkış noktası halk sağlığını korumak ve bunu çevre eğitimi ile bilinçlendirmek oldu. Ülkemizde ise 1993 yılında uygulanmaya başladı. Mavi Bayraklı plajlar 33 önemli kritere sahip. Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazıları. 
 
MAVİ BAYRAK NEDİR?
Mavi bayrak, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde, yüzme amacıyla kullanılacak göl ile deniz suları için gerekli su kalitesini belirleyen mikrobiyolojik parametrelerin, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler haline getirilmesiyle ortaya çıktı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) FEE’nin Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi olarak, mavi bayrak çalışmalarını 1993 yılından bu yana yürütüyor. Uluslararası prosedürler gereği mavi bayrak ödülü bir yıl veriliyor ve bu kapsamda her yaz denetim yapılıyor. Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını, plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğini garanti eden sistem, bu nedenle bir marka özelliği taşıyor. Mavi bayrak ödülü konusunda plajlar için 33, marinalar için 25 kriter bulunuyor.
 
Çanakkale’de 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da 12 plaj mavi bayrak almaya hak kazandı. Çanakkale genelindeki mavi bayraklı plajlar şöyle sıralandı;
Ayvacık Küçükkuyu Belediyesi Mıhlı Halk Plajı
Assos Eden Gardens Hotel
Club Hotel Albena, Assos Eden Beach Hotel, Assos Park Hotel
Assos Nazlıhan SPA Hotel
Gökçeada Gökçeada Sörf Eğitim Okulu Plajı
Merkez Çanakkale Belediyesi Güzelyalı Halk Plajı
Çanakkale Belediyesi Dardanos Halk Plajı
Kepez Belediyesi Halk Plajı
Çanakkale Belediyesi Barış Plajı
Çanakkale Belediyesi Mega Beach Halk Plajı
Gelibolu Hamzakoy Plajı
Biga Karabiga Belediyesi Halk Plajı