Eğitim

2. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresinin Açılış Oturumu Gerçekleşti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Karabük Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve İzmir Kavram MYO işbirliği ile düzenlenen 2. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi açılış oturumu çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Karabük Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve İzmir Kavram MYO işbirliği ile düzenlenen 2. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi açılış oturumu çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Kongre Başkanlığını Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesinden Prof. Dr. Nuray Türker ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden Prof. Dr. Hakan Doygun’un yaptığı kongreye ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Suat Uğur, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Nuray Türker, kongrenin amacı, konuları ve programı hakkında bilgiler verdi.
Konferansın amacının; turizm rotalarının temel çekiciliklerinden biri olan mimari eserler ile mimarlık ve kültürel miras arasındaki ilişkinin önemini ortaya koymak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nuray Türker “Bu doğrultuda kültür ve turizm, tarihin korunması, Safranbolu şehrinin ruhu konuları üzerinde durulacak, kültürel mirasımızı tanıtan ve Türk turizminin gelişmesinde önemli katkıları olan rehberlerin bakış açısında ülkemizin kültürel değerleri ve turizm açısından önemi tartışılacak” dedi.

Açılış oturumunda konuşan ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Suat Uğur ise “Bacasız sanayi olarak ifadelendirilen turizm, ülkemiz gibi hem kültür turizmi hem de deniz turizmi anlamında özel coğrafi olanaklara sahip olan ülkeler açısından son derece önemli olarak değerlendirilmektedir” diyerek şunları söyledi:
“Turizm faaliyetlerinin ana konusunun oluşturulmasında şüphesiz kültür ve kültürel mirasın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Coğrafyamız Trakya ve Anadolu toprakları bu anlamda tarihte binlerce yıllık bir geçmişe sahip olması nedeniyle kültürel miras olgusu açısından çok önemli bir yer atfetmektedir. Çok disiplinli bir bilim olan turizm, mimarlıkla beraber değerlendirildiğinde bu kongrenin temasının daha iyi anlaşılabileceğine inanıyoruz.”

Kongrenin gerçekleştirilmesi sürecinde ÇOMÜ olarak rol alabilmekten ve katkı sağlayabilmekten memnuniyet duyduklarının altını çizen Prof. Dr. Suat Uğur “1992 yılında kurulan ÇOMÜ, gerek şehrin gerekse içinde bulunduğu coğrafi bölgenin kültürel yapısına uygun bir şekilde, topluma ve bilime hizmet çalışmalarını gerçekleştiren Mimarlık, Turizm, Kültürel Miras gibi bölümleriyle dün olduğu gibi yarın da benzer çalışmalarla bu alanda yapılacak bilimsel çalışmalara katkı sağlamaya devam edecektir. Bundan hareketle kongre organizasyonuna katkı veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Sedat Murat olmak üzere kongre başkanlarına, katılımcı rektörlere, düzenleme kurulu başkanı olarak görev alan ÇOMÜ Turizm Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Oğuz Diker’e ve emek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Kongrenin açılış oturumunda, İzmir Demokrasi Üniversitesi Meslek yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş Gölbey, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörlüğüne Vekaleten İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Doygun, Kongre Onur Kurulu Üyesi İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ın konuşmalarından sonra TUADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna moderatörlüğünde panele geçildi. Panelde davetli konuşmacılar Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Rainer Maria Czichon ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Karakul’un sunumları yer aldı.

87 bildirinin sunulacağı konferans 3 gün sürecek.