Biga'da Nisan ayında işletmelere 750 bin lira nakit, 500 bin lira da sigorta desteği sağlandığı öğrenildi. Biga Mesleki Eğitim Merkezi'nde 2 yıl önce 100 olan öğrenci sayısı 600'e çıkarken, her geçen gün ilginin de arttığı belirtiliyor.
Protokol imza töreni öncesi bilgi veren Biga Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tahsin Ergün; "Biga Mesleki Eğitim Merkezi olarak Bakanlığımızın Mesleki Eğitime verdiği önem kapsamında çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Kurumumuz bu güne kadar 1520 Kalfalık Belgesi, 1610 Ustalık Belgesi, 608 Usta Öğreticilik Belgesi ve 123 Adet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması vermiştir. Çalışan sayısı 50 ve üzeri olan işletmeler Ustalık Telafi Eğitimi adı altında lise veya yüksekokul mezunu olup da ustalık belgesi olmayan kişiler için Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalamaları durumunda 27 hafta sonunda sınava girerek Ustalık Belgesi alabilmektedirler. Ayrıca Usta alım Telafi Eğitimine katılan işletmelere kişi başına aylık asgari ücretin yarısı olan 2 bin 126 lira 70 kuruş devlet katkısı ödenmektedir" dedi.
Müdür Ergün ayrıca; "Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Mesleki eğitim merkezleri 34 Alan ve 184 farklı dalda mesleki eğitim imkânı, ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı, 9'uncu sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30'u, 12'nci sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yüzde 50 si kadar maaş imkânı, ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı, mezun olduğu alanda yüzde 88 istihdam oranı avantajı sağlıyor. Uygulama Esasları kapsamında adayların istemeleri halinde yaş şartı aranmaksızın, hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın, tüm lise ve üniversite mezunlarının yararlanabilmesi için hazırlanmıştır. Program günde 8 saat, haftada 40 saat ve en fazla 27 hafta olarak uygulanacaktır. Programın eğitim içeriğinin tamamı işletmelerde yapılacaktır. Eğitim süresince, öğrenciler iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılacak olup, sigorta primleriyle ilgili iş ve işlemler sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından yapılacaktır. Özel işletmelere; devlet katkısı ödemesi sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından yapılacaktır" ifadelerini kullandı.
Biga Kaymakamı Erdinç Dolu da burada yaptığı konuşmada mesleki eğitim merkezlerinin önemli olduğunu, sanayide iş yoğunluğunun yüksek olduğunu ve işletmelerin ara eleman konusunda istekli olduklarını belirtti. Ailelerin de çocuklarıyla ilgili meslek liseleri konusunda bilgi sahibi olmaları gerektiğini söyleyen Kaymakam Dolu özetle; "Hepimiz çocuklarımızın doktor, mühendis olmalarını istiyoruz. Halbuki ticarette, esnaflıkta da ciddi kazançlar elde edilebiliyor. Bu ülkenin bu meslekleri icra edenlere de ihtiyaçları var. Çocuklarımızın iş sahibi olmalarını isterken bu öz eleştiriyi de yapmalıyız. Devletimizin mesleki eğitimi güçlendirmek için çok ciddi çalışmaları var. Bu destekler hem işletmeler için, hem de öğrencilerimiz için ciddi avantajlar sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, hazırlanan protokol metnini imzaladı ve program sona erdi.