Tarım ve Ekonomi

"Olağanüstü artan girdi maliyetleri makul düzeye çekilmeli"

Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güray Ergün, '14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü' nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Başkan Güray Ergün, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana, her yıl tüm dünyada 14 Mayıs’ın 'Dünya Çiftçiler Günü' olarak kutlandığını hatırlattı.
 
Bu günün kutlanması vesilesiyle geçtiğimiz şu günlerde değeri çok daha iyi anlaşılan tarım sektörünün ve çiftçilerin kıymetinin ve öneminin bir gün değil artık her gün çeşitli platformlarda dillendirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Ergün; “Çiftçimiz, yağmur, çamur demeden zor tabiat koşullarına göğüs gererek üretiyor. Salgın hastalıklara rağmen, kurlardaki olağanüstü artış ve ardından gelen savaşın doğurduğu ekonomik krizlere rağmen tarlasından, bağından, bahçesinden, ahırından, ağılından kopmayı düşünmüyor” dedi
 
"KARNIMIZI EMEKTAR ÇİFTÇİLERİMİZ SAYESİNDE DOYURUYORUZ"
 
“Bütün dünyanın gıptayla baktığı, medeniyetin beşiği, bu bereketli topraklarda üretmenin boynumuzun borcu var" diyen Ergün; “Çiftçilerimiz bunun bilinciyle üretiyor, halkımızın ve yetkililerimizin de çiftçilerimizin bu önemli görevi yerine getirirken yaşadığı zorlukların bilincinde olması gerekiyor. Karnımızı bu emektar çiftçi sayesinde doyuruyoruz ancak üzülerek söylüyorum ki, çiftçimizin kıymeti yeni yeni anlaşılır oldu” dedi.
 
"GİRDİ MALİYETLERİ OLAĞANÜSTÜ ARTTI"
 
Başkan Ergün; “Odamız 9 bin üyesinin hak ve menfaatlerini bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her platformda sonuna kadar savunacaktır. Onların tarımsal üretime devam etmesi için ucuz girdi temin etmeyi sürdürecektir” diyerek olağanüstü artan gübre, mazot, ilaç, tohum, elektrik, yem, sulama ücreti gibi girdi maliyetlerinin acil biçimde  makul düzeylere çekilmesi gerektiğini belirtti.
 
"YEMDE FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ"
 
Yemde fiyatların düşürülmesi için girişimde bulunulması gerektiğini 13 Mayıs'ta gelen zamların çiğ sütte yapılan fiyat artışını geri aldığını ifade eden Başkan Ergün kırmızı et piyasasında yaşanan istikrarsızlığın bir an önce giderilmesinin üreticinin önünü görebilmesi açısından önemli olduğunu ve bu süreçte asla ithalat yapılmaması gerektiğini söyledi.
 
"ÜRETİCİYİ MERKEZE ALAN İSTİKRARLI POLİTİKALARA İHTİYACIMIZ VAR"
Bütün sorunlarını çözmüş, örgütlenmesini tamamlamış, verimli üretimi yakalamış, dünya ile rekabet eden, üreticisine istikrarlı gelir sağlayan, tüketicisine bol ve makul fiyatlarla ürün sunan, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere çevre ülkelerin gıda açığını kapatan bir tarım sektörü oluşturulması gerektiğini, bunun için üreticiyi merkez almış, istikrarlı, sorun çözen, geleceği planlayan politikalara ihtiyacımız olduğunu ifade eden Başkan Ergün; Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin bu hedeflerin peşinde olduğunu, gece gündüz bu amaçlar için çalıştığını, tarımda gelişmiş ülkeler arasında yer alma mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğini dile getirdi.
 
"ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"
 
Üretmek zorunda olduğumuzu bir kere daha vurgulayan Başkan Ergün; "Tüm çiftçilerimizin14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günümüzü kutluyorum. Gece gündüz üretimini sürdüren bütün çiftçilerimizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Mehmet Özdeş