Yaşam

SREBRENİTSA ŞEHİTLERİ 27’NCİ YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Srebrenitsa Soykırımı 27’nci yıl dönümünde Biga'da anıldı.

Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran, Ak Parti Biga İlçe Başkanı Nihat Borazan, Biga TSO Meclis Başkanı Melih Akyıl, Kalafat Köyü Muhtarı Hasan Yavuz ve Boşnaklar Biga İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Servi, Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrinde Sırplar tarafından gerçekleştirilen soykırımdan katledilen 8372 Boşnak vatandaş için düzenlenen anma programına katıldılar.
 
Biga Bosna Hersek Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından Srebrenitsa Anıtı önünde düzenlenen anma töreni saygı duruşu ve milli marşların okunması ile başladı, protokol konuşmalarının ardından soykırımda katledilenler için dualar okundu. Anma töreni Srebrenitsa Anıtına çiçek bırakılması ile son buldu.
 
“SİSTEMATİK KATLİAMLARLA…”
 
Anma programında konuşan Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran yaptığı konuşmada; “Dünyada Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından yaşanan gelişmeler altı federe cumhuriyetten oluşan Yugoslavya’nın da dağılmasına neden oldu. Yugoslavya’yı meydana getiren cumhuriyetlerden biri olan Bosna, 1992 yılının Şubat ayında yapılan bir referandumun ardından bağımsızlığını ilan etti. Ancak Bosna’nın bağımsızlık kararını tanımayan Sırplar, Saraybosna’yı kuşatma altına alarak üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı’nı başlattılar. 1995 yılının Temmuz ayında Sırp güçleri sistematik olarak yürüttükleri katliamlarda sadece Srebrenitsa’da beş gün içinde 8.372 Boşnak kardeşimizi öldürdü, yüzlerce kadın ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz etti. Bir gün içerisinde 20.000’in üzerinde mülteci Srebrenitsa’dan zorla çıkarıldı” dedi.
 
“O ACIYI İLK GÜNKÜ GİBİ HİSSEDİYORUZ”
 
“Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etmişti oysa. Bosna’da üç buçuk yıl devam eden savaşta 312.000 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. 27.734 kişi resmî kayıtlara kayıp olarak geçti. Toplu Mezarları Araştırma Enstitüsü’nün 18 yıldır sürdürdüğü çalışmalarda 20.000 kayıbın cesedine ulaşıldı, bunlardan yaklaşık 18.000’inin kimliği belirlendi. Toplu mezarlarda bulunan cesetlerin çoğu parçalandığı ve yakıldığı için kimlik tespit çalışmaları zorlukla sürdürülüyor. Bosna-Hersek Kayıpları Arama Enstitüsü verilerine göre, 1995 yılından bu yana ülke genelinde 500’den fazla toplu, 5.000’in üzerinde müstakil mezar bulundu. Kimlikleri tespit edilen kurbanlar, her yıl 11 Temmuz günü düzenlenen törenle toprağa Srebrenitsa’da toprağa veriliyor. Bugün yine bir 11 Temmuz'dayız. Bizler yine o acıyı ilk günkü gibi kalplerimizde hissediyoruz. Bu katliamda hayatını kaybeden tüm Boşnak camiamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Allah bir daha böyle bir acıyı yaşatmasın” ifadelerini kullandı.
 
Yasemin özdeş