Yaşam

“TÜM FATURA İŞ DÜNYASINA KESİLMEMELİDİR”

Çanakkaleli işadamlarının gündemi enflasyon ve artan maliyetlerdi. Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu yaptığı konuşmada 2022 yılında büyümenin süreceğine devam edeceğine inandığını belirterek; “Ancak tüm faturalar da iş dünyasına kesilmemelidir

İş dünyasının üzerindeki yükler makul seviyelere indirilmeli, maliyetleri düşürülmelidir. Bununla birlikte finansa erişim de kolaylaştırılmalıdır” dedi.
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Osman Okyay ve ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun katılmadığı toplantıda gündem enflasyon, üretimin devamı için gerekli olan finansal destek ve artan maliyetlerdi.
 
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “ Global ölçekte yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen, gerek ekonomik gerekse siyasal sıkıntılar ve belirsizlikler şartları her geçen gün zorlaştırıyor. Her geçen günde üretimin, yerli ve milli olmanın ne kadar önemli olduğunu daha fazla idrak ediyoruz. Piyasaların yönünü belirleyen kur artışlarından minimum etkilenmenin tek yolu üretim ve ihracattır. İthalatımızı sınırlayıcı,  yerli sanayimizi teşvik edici ve güçlendirici, üretim maliyetlerini düşüren tedbirlerle bu zor günleri aşacağımıza inanıyorum” dedi.
 
“SİSTEMİN DEVAMLILIĞI İÇİN HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAK ZORUNDA”
 
Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu konuşmasının devamında; “Gerek pandemi süreci, gerekse Ukrayna-Rusya savaşı tüm dünyaya kendi kendine yetebilmenin önemini tecrübe ile bizlere gösterdi. Bu olumsuz süreçlere rağmen Türkiye ekonomisi 2021 yılında son on yılın en güçlü büyüme hızını yakaladı. Sanayicilerimiz dış faktörlere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu, potansiyelinin ne denli büyük olduğunu gösterdiler. Ben 2022 yılında da bu büyüme trendimizin devam edeceğine inanıyorum; ancak tüm faturalar da iş dünyasına kesilmemelidir. İş dünyasının üzerindeki yükler makul seviyelere indirilmeli, maliyetleri düşürülmelidir. Bununla birlikte finansa erişim de kolaylaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
“HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ”
 
İşadamlarının üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerektiğinin altını çizen Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “Hepimiz aynı gemideyiz. Üretim olursa ticaret olur; üretim ve ticaret olursa çalışan olur; tüm bunlar olursa kamu olur. Daha da bunları artırabiliriz. Çarklardaki tüm dişler ne kadar sağlam ve dayanıklı olursa, şartlar ne kadar adil olursa, sistem o kadar sürdürülebilir olur. Sistemin devamlılığı için herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Ülkemizin son 20 yılda sanayide yakaladığı ivme kolay elde edilmemiştir. Nitelikli bir iş ve yatırım ortamı ile güven ortamı ile Türk iş insanı yatırımlarını sürdürerek bu ivmeyi daha da artıracak kapasiteye sahiptir. Çanakkale iş dünyası olarak bizler de yerel kalkınmamız için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
 
“BÜYÜMENİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR”
 
Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu yaptı. ÇTSO’nun bir aylık faaliyetleri hakkında bilgi veren Aydoğdu; artan Covid-19 vakalarına dikkat çekerek; “Kısıtlamalar kalkınca etkinlikler, toplantılar, görüşmeler, ziyaretler yüz yüze oldu. Tabi son günlerde de vaka sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. Tekrar eski günlere dönmemek adına maske, temizlik ve diğer kurallara tekrar dikkat çekmek istiyorum. Uzun bir bayram tatili araya girse de ekonomi ve enflasyon gündemde zirvede. Enflasyonun öngörülenden çok daha güçlü seyretmesi sonucu Hazine ve Maliye Bakanlığı ek bütçe yapmak zorunda kaldı. Bu bütçenin de tekrar Ülkemize, Vatanımıza, Milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
 
“SANAYİ SEKTÖRÜ ARTAN MALİYETLERLE YORULUYOR”
 
Her geçen gün sanayi sektöründe maliyetlerin arttığına dikkat çeken Aydoğdu; “Büyüme hedeflerine sanayi sektörü olmadan ulaşmak mümkün değilken sanayi sektörü artan maliyetler ile yoruluyor. Büyümenin sürdürülebilir olması çok önemlidir. Artan hammadde fiyatları, enerji fiyatları, kur artışları pek çok sektörde katlanılamaz hale gelmiştir.  Son 1 yılda doğalgaza gelen zam yüzde 600, son1 yılda sanayide elektrik kullanımına gelen zam oranı  ise yüzde 300’ün üzerindedir. Tabii bu artışlar gerçekten sanayi üretimimizi müthiş derecede zorlamakta.  Gelecek dönemde enerjisini herkesin güneşten karşılaması bir zorunluluk oldu diyebiliriz. Elimizin altında güneş gibi bir kaynak varken bunu kullanmak artık kaçınılmaz. Teknolojinin gelişmesi ile bu tür sistemler daha da kullanılabilir hale geldi. Oda olarak yaklaşık 7-8 ay önce yapımına başladığımız çatı GES projemizde sona yaklaştık. Proje onayı ve geçici kabuller ile birlikte deneme üretimlerimiz başladı. Bugüne kadar 5 MWh enerji ürettik. İş dünyası olarak bu zor koşullarda çözüm ortağı olmak için elimizi en fazla taşın altına koyan camiayız desek abartmış olmayız. Ayakta kalmak için öz sermayesinden harcayan, yeni yatırımlarla yeni istihdam alanları oluşturan, yerel kalkınmaya destek veren tüm üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyor, hayırlı işler bereketli kazançlar diliyorum” dedi.
 
“EURO-DOLAR PARİTESİ.. EKONOMİMİZİ GERÇEK ANLAMDA ZORLUYOR”
 
Euro ve Dolar paritesinin 1 ve 1’in altına düşmesinin ülke ekonomisi ve üreticiler için zorlayıcı olduğuna dikkat çeken Aydoğdu; “2022 yılı Haziran ayı dış ticaret verileri açıklandı. 2022 yılı Ocak-Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat % 20 artarak 125 milyar 864 milyon dolar, ithalat  % 40,6 artarak 177 milyar 230 milyon dolar, dış ticaret hacmimiz ise % 31,2 oranında artarak 303 milyar 94 milyon dolar olsa da dış ticaret açığımız halen çok yüksek. Tabi Euro-Dolar paritesinin de 1’e gelmesi ve 1’in altına sarkması da bizim ekonomimizi gerçek anlamda zorlamakta. Çünkü biz ithalatımızı dolar ile yapan, ihracatımızı ağırlıklı Euro ile yapan bir ekonomiyiz. Yani bir nevi harcamayı dolar ile yapıyoruz. Ama satışlarımız Euro ile bu da dış ticaret açığımızı zorlamakta” dedi.
 
HABER MERKEZİ