Biga Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda yapılan seminerin açılış konuşmasını Biga Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Bahaddin Zayim yaptı. Öğr. Gör. Zayim, “1990-1991 eğitim-öğretim döneminde Trakya Üniversitesi bünyesinde öğretime başlayan Meslek Yüksekokulumuz, 1992 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlanmıştır. Misyonu; eğitim kalitesini artırarak, ilgili sektörlerin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte aranan ara eleman yetiştirmek olan Meslek Yüksekokulumuzdan 6269 öğrenci mezun olmuştur. Günümüzde 11’i örgün, 7'si ikinci öğretim olmak üzere toplam 18 programda 1613 kayıtlı öğrenci öğrenim görmektedir. Mezun öğrencilerimizin önemli bölümü öğrenim gördükleri programları ile ilgili faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının fabrika, atölye, servis, işletme, banka, ofis, departman gibi kısımlarında tekniker, şef, yönetici, araştırmacı gibi unvanlarıyla iş yaşamına katılmışlardır. Belli bir kısmı ise mesleki faaliyet alanlarında kendi işyerlerini kurmuşlardır. Sınırlı bir kısmı Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde astsubay, uzman çavuş veya uzman erbaş unvanlarıyla görev yaparken yaklaşık %7,5’u ise (480 mezun) DGS’de başarılı olarak lisans programlarını kazanmışlardır. Belirttiğim gibi öğrencilerimizin lisans eğitimi alabilmeleri, DGS sınavında başarılı olmaları ile mümkündür. Bu anlamda DGS, öğrencilerimizin hayatlarına yön veren önemli bir dönemeç konumundadır. Bugünkü seminerimizin amacı, sınav formatının yanı sıra sınav başvurusundan bölüm tercihine kadar olan tüm aşamalar hakkında siz öğrencilerimizi aydınlatmaktır. Bu amaçla bugün aramızda bulunan Mavi Lodos Akademi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.
“Dikey Geçiş Sınavı (DGS)” konulu seminere Biga Özel Lodos Akademi kurucusu Özcan Kuzu, İktisat Uzmanı İsa Cem Sezer, Türk Dili Uzmanı Büşra Köse ve Rehberlik Uzmanı Selin Mutlu katıldı. Biga Özel Lodos Akademi kurucusu Özcan Kuzu öğrencilere, DGS’nin içeriği, sınava nasıl hazırlanmaları gerektiği, önlisans programı öğrencilerinin programlarına göre dikey geçiş yapabilecekleri lisans bölümlerine yaklaşık kaç soru yaparak girebilecekleri hakkında bilgiler aktardı. 2018 DGS sayısal ve sözel soru sistemleri hakkında detaylı bilgi veren Kuzu, ''2018 ÖSYM verilerine göre; sınava giren ortalama her altı öğrenciden biri DGS sınavını kazanabilmektedir. Hedefiniz 25 ve üzeri matematik veya türkçe net sayısına ulaşmak olmalıdır. Bunu sizler ancak ''inanarak'' çalışma ile elde edebilirsiniz.'' İfadelerini kullandı
Konferans, öğrenci sorularının ilgililerce cevaplanması ve çekiliş ile sona erdi. Yapılan çekiliş ile Elektrik programı 2.sınıf öğrencisi Mücahit Lafıbol %100, Makine programı 2.sınıf öğrencisi Musa Kılınçer ve İşletme Yönetimi 2.sınıf öğrencisi Merve Muslubaş %50, Elektrik programı 2.sınıf öğrencisi Serkan Işık ile Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı 2.sınıf öğrencisi Barış Can Yavaş %25 indirim kazandılar. Ayrıca etkinliğe katılan tüm öğrenciler; %10 indirim hakkı kazandı.
MEHMET ÖZDEŞ
Kaynak: Biganın Sesi