ÇOBİTUM Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral ve Toprak, Bitki, Su Analiz Laboratuvarı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çıkılı konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulunduklarını ve süreci başlattıklarını bildirdiler. “Merkezimizde 2018 yılında 1500 üzerinde çiftçi toprak analizi için başvuru yapmıştır. Çiftçilerden aldığımız geribildirimler ile toprak analizlerinin sonuçlarının değerlendirmelerinde çiftçilerin sıkıntı yaşadıkları gördük. Bunu gidermek için bir sonraki adım olan bu sonuçların değerlendirilmesi ve uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi için danışmalık hizmeti verilmesinin de gerekliliği ortaya çıktı ve bu konuyla ilgili çalışmalara başladık. Sonuç olarak ÇOBİLTUM olarak yaptığımız toprak analizlerin ötesinde analiz sonuçlarının yorumlanması ve bununla birlikte çiftçimize ürün koordinasyonuna dönük danışmanlık hizmeti verme konusunda da hizmetimiz olacak.”
Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çıkılı; ÇOBİLTUM’un bölgede Tarım Bakanlığından yetkisini alarak toprak analizi yapan tek laboratuvarı olduğunu, bu bağlamda öncelikli amaçlarının para kazanmak değil, işi doğru yaparak kamu yararı sağlamak olduğunu söyledi.
Optimum Verim İçin Toprak Analizi Şart
Dr. Öğr. Üyesi Çıkılı, optimum verim için toprak analizinin şart olduğunun vurgusunu yaparak “Bizim insanımız geleneksel bir tarım üretimi yapıyor. Dolayısıyla toprağında neyin olup neyin olmadığını bilmeden atadan kalma yöntemlerle onları değerlendirerek bir yol almaya çalışıyor. Ancak bu topraktan optimum verimi almak için doğru bir yöntem değil. Dolayısıyla çiftçimizin toprağından en yüksek verimi alması için en uzak vadede 3 yılda bir, mümkünse her yıl toprak analizi yaptırması lazım. 100 verim ürün belirlediyseniz buna ulaşabilmenin ilk yolu toprak analizi. Bunun ilk yolu da temel toprak analizi. Çiftçimiz temel toprak analizi ile girdi maliyetlerini azaltacağını bilirse yani sulama sayısını, atacağı gübre miktarını ve bu az sulama ve az gübreleme ile kaldıracağı maksimum ürünü bilirse çiftçi toprak analizi yaptırmakta beis görmeyecektir. ÇOBİLTUM olarak hedefimiz temel toprak analizinden, detaylı toprak analizlerine, su analizlerine, bitki analizlerine kadar zirai anlamda her türlü analiz yapacak bir konuma gelmek.”
Analiz Sonuçlarını Doğru Yorumlamak Doğru Uygulama Demek
“Toprak analiz sonuçları sayısal verilerden oluşan bir sonuç. Bu sayısal veriler hakkında bilgisi olmayan bir çiftçi için bu sonuçlar, hastanede kan tahlili yaptırıp sonuçlarını yorumlayamamak gibi bir şey. Yani bu sonuçların yorumlanması toprak analizi yaptırmak kadar önemli bir şey. Çiftçimiz eğer doğru danışmanlık ve doğru yorum alırsa toprağının ne kadar gübreye, ne kadar suya hangi zaman aralığında ihtiyacı olacağını bilecek ve bu sayede toprağından maksimum ürün elde edecek” diyen Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çıkılı, analiz sonuçlarının doğru yorumlanmasının toprağa doğru uygulama ve yüksek verim demek olduğunun altını çizdi.
HABER MERKEZİ
Kaynak: Haber Merkezi