Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalları ile Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalının ortaklaşa yaptığı Archives of Medical Science dergisinde yayınlanan çalışmalarında, kalbin toplardamarlarının uzun süre yüksek basınca maruz kalması sonucu, kalbin kas dokusunun bozulduğu keşfedildi.
ÇOMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteğiyle araştırılan konuyla ilgili araştırmacılar; yıllar süren derin literatür taraması ve yaptıkları çalışma sonucunda en uygun tanım olarak ‘Kronik Koroner Venöz Yetersizlik’ adını verdikleri bu yeni keşfin çok yönlü klinik araştırmalarını, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan kardiyak manyetik rezonanslı (MR) görüntüleme ile olayın sıklığını ve yaygınlığını anlamaya çalıştıklarını belirttiler.
Araştırmacılar; “Böylelikle özellikle nedeni belli olmayan bazı kalp hastalıklarını da açıklayabilecek ve kalbin kas dokusunun bozulmasını yavaşlatacak tedavi protokolleri üzerinde çalışabilecek ve neticede kısmen bir tedavi yöntemi geliştirebileceğiz. Bu bağlamda çalışmamıza destek veren ÇOMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimindeki tüm yönetici ve idari personele, ÇOMÜ Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Akçalı ve Veteriner Hekim Sait Elmas ile emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin araştırma imkanlarıyla literatüre “Koroner Ven Hastalığı” İle ilgili yeni bir bilgi eklemiş olmaktan mutluluk duyduklarını belirten yetkililer Bilimsel Araştırma Projeleri Desteği ile çalışmalarını sürdüreceklerini aktardılar.
HABER MERKEZİ
Kaynak: Haber Merkezi