Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) ortaklığında düzenlenen Uyum Buluşmaları’na Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Elgörmüş, ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu, akademisyenler, kurum ve kuruluşların temsilcileri, ÇOMÜ’de eğitim gören uluslararası öğrenciler ve ilgililer katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik, müzik dinletisinin ardından açılış konuşmalarıyla devam etti.
İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Elgörmüş, “Dünyanın dört bir köşesinden gelip, Türk Tarihinin kırılma noktası olan bu kutsal şehirde eğitim gören Dünyanın güzide öğrencileri sizler Çanakkale’de bizim misafirlerimizsiniz. Türk Milleti de misafirperverlik konusunda dünyaya örnek olmuş milletlerden biridir” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
Göç ve Kabul Kültürüne Sahip Bir Toplum Olmazsa Olmazdır
“Uyum buluşmaları toplantımızın temel amacı Türkiye’de yaşayan yabancılara hak ve yükümlülüklerini, konu hakkında yetkin ve deneyimli devlet görevlileri tarafından aktarmaktır. Biliyoruz ki uyum yabancılar için önemli olduğu kadar kendi toplumumuz için de çok önemlidir. Göç akınlarını yönetmek için kurumlara ihtiyaç vardır. Ancak göç ve kabul kültürüne sahip bir toplum olmazsa olmazdır.”
68 Ülkeden 1740 Öğrenci Eğitim Faaliyetlerini ÇOMÜ’de Sürdürüyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kuruluşundan bu güne kadar kapılarını uluslararası öğrencilere her zaman sonuna kadar açtığını belirten ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden şunları ekledi:
“Son dört yıllık periyoda baktığımız zaman 300 – 350 rakamında olan uluslararası öğrenci sayımız, bugün itibari ile değişken olmakla birlikte 1740 olup yaklaşık 68 ülkeden uluslararası öğrenci, üniversitemizde eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Uluslararası öğrencilerin bulunduğumuz coğrafya içerisinde Çanakkale’yi tercih etmeleri; Çanakkale’nin bir destan şehir olmasının yanında öğrenciler için yaşanabilir bir şehir ve okunabilir bir üniversite içerisinde iyi bir eğitim alma taleplerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle son dört yıl içerisinde Balkan coğrafyasına bir miktar pozitif ayrımcılık yapan Üniversitemizin uluslararası öğrencilerimiz için ileriye dönük bazı yatırım planları ve çalışmalarımız var. Bu bağlamda bu tür etkinlikler bizler için çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Uluslararası öğrencilere seslenerek “Sizler bizim Çanakkale’de misafirimizsiniz, bizler sizin ev sahipleriniz” diyen Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu Uluslararası öğrencilerin uyum süreçleri ile ilgili valilik olarak üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını ifade ederek etkinliğin düzenlenmesinde katkı sunan herkese teşekkür etti.
İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve ÇOMÜ’nün işbirliği ile hazırlanan tanıtım videosu ve ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu resim sergisinin de yer aldığı etkinlikte; ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu Yüksek Öğretim’de Uluslararasılaşmanın Önemi, Göç Uzmanı Salih Aykut Özen Sosyal Uyum Alanında Yapılan Çalışmalar, İl Göç Uzmanı Şakir Taşyurt ise Öğrenci İkamet İzni İş ve İşlemleri ile Yabancı Öğrencilerin Vatandaşlık Hakları ve Süreci, konusunda sunum yaptı. Yabancı uyruklu öğrenci Kjendresa Isını (Arnavutluk) ve Mahad Hassan’ın (Somali) Türkiye’ye Geliş Hikayeleri ve Uyum Alanında Yaşadıklarını anlattığı etkinlik soru cevap bölümü ile sona erdi.
HABER MERKEZİ
Kaynak: Haber Merkezi