Sivil Toplum Platformunun (STP) 151. toplantısı Biga Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sait Tanur başkanlığında Biga Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu ile bazı siyasi parti temsilcileri ve daire amirleri katıldı. STP toplantısının açılış konuşmasına İdlip’te şehit olan askerleri anarak başlayan Biga Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Tanur, bu hain saldırıyı esefle kınadığını kaydetti:
“Ülkemizi yasa boğan en son İdlip'te yaşanan hain bir saldırı sonucu 36 askerimiz şehit düşmüştür. 32 askerimiz de yaralanmış hastanelerde tedavileri devam etmektedir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Biga sivil toplum platformu dönem başkanı olarak bu hain saldırıyı esefle kınıyorum. İlçemizin ekonomik, sosyal, kültürel, önemli ve öncelikli sorunlarını belirlemek çağdaş, demokratik, katılımcı bir anlayış ve yaklaşımla görüşüp tartışarak çözüm önerileri geliştirmek ilgili kişi kurum ve kuruluşlara çözüm üretmede işbirliği çerçevesinde destek ve yardımcı olmak amacıyla düzenlenen 151. dönem Biga Sivil Toplum Platformu toplantımıza katılarak kurum ve kuruluşlarımıza ait her türlü sorun öneri dilek ve temennileri dile getirmeniz bizi onurlandırıp güç vereceği gibi ilçemizin sorunlarının kamuoyunda güçlü bir biçimde dillendirilerek çözümüne de değerli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca uzun yıllar sivil toplum kuruluşunda görev yapan Biga Kahveciler Odası Başkanı Sayın Ahmet Ünal başkanımıza da Allah'tan rahmet ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.”
Açılış konuşmasının ardından ÇÖMÜ Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Bahaddin Zayim, “Biga İlçe Merkezi’nde Deprem Bilinci” konulu sunum gerçekleştirdi.
1.derece deprem bölgesinde bulunan Biga Merkez İlçesi’nde ikamet eden halkın deprem konusundaki bilgi düzeyi ve deprem duyarlılığının belirlenmesi amacıyla 534 kişi ile 2 Aralık 2019- 16 Aralık 2019 tarihleri arasında yapılan yüz yüze anket sonuçlarını değerlendirmede bulunan Zayim, “En büyük eğitim grubu; 176 kişi ve %33’lük oran ile lise mezunlarıdır. Lise mezunlarını 102 kişi ve %19’luk oranla önlisans mezunları, 87 kişi ve %16’lık oranla ortaokul mezunları izlemektedir. 84 katılımcı ilkokul mezunudur. 21 kişi, yüksek lisans ve/veya doktora eğitimi alan lisansüstü mezunlarıdır. Katılımcıların %35’ini oluşturan 187 kişi önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim gören üniversite mezunlarıdır.
Katılımcıların “biliyor musunuz?” şeklindeki sorulara eğitim düzeyinin artışına bağlı olarak %64 ile %84 aralığında Evet cevabı verdiği görülmektedir. Ancak deprem dayanıklılık testi, DASK, eşyaları sabitleme ve deprem çantası gibi uygulama gerektiren ve ekonomik maliyeti olan alanlarda ise eğitim düzeyi ve aylık gelir düzeyine bağlı olarak %19 ile %38 aralığında Evet dedikleri tespit edilmiştir. 534 kişiden 100 kişi evine deprem dayanıklılık testi yaptırdığını, 145 kişi evinde deprem çantası bulundurduğunu, 198 kişi eşyaları sabitlediğini, 203 kişi ise evlerinin DASK sigortasını yaptırdıklarını beyan etmişlerdir. Anket sonuçlarına göre %38 olan DASK Sigortalılık oranı, Biga Belediyesi ve DASK verilerinden elde edilen bilgilere göre %42,10’dur. DASK Sigortalılık oranı 1 Ocak 2020 verilerine göre; Çanakkale İli genelinde %67.20, Marmara Bölgesi genelinde %67.40 ve Türkiye genelinde %54.50’dir. Bu durum, Biga Merkez İlçesi’nde Zorunlu Deprem Sigortası yaptırma oranının düşük olduğunu göstermektedir. Katılımcıların %59’unun deprem konusunda eğitim almamış olmalarına rağmen %84’ünün deprem anında neleri yapacaklarını bildiklerini ifade etmeleri; yazılı ve görsel iletişim araçlarının etkin kullanımı olarak açıklanabilir. %31’inin korku ve endişe yaratan deprem yaşamadıklarını belirtmeleri; söz konusu depremler esnasında hayatta olmadıkları ve/veya deprem riski oldukça düşük yerleşim bölgelerinde bulunmaları olarak açıklanabilir. %66’sı deprem sonrası Biga’daki toplanma alanlarının yerini ve bu bilgiye nasıl ulaşacağını bilmeyen katılımcıların %70’i (375 kişi) doğada gözlenen çevresel işaretlerin depremin habercisi olduğuna inanmaktadır. Genel olarak açıklanan anket verilerine göre;Biga İlçe Merkezi’nde yaşayan halkımızın olası bir depreme yeterince hazırlıklı olmadığı görülmektedir. Yaşanılacak «6 ve üzeri şiddetindeki» bir depremin yaratacağı maddi ve manevi zararlar halkımızın; «yasa ve yönetmeliklere uygun inşa edilen yapılarda yaşaması» ve ayrıca deprem anı ve sonrasında doğru davranış şekillerini uygulaması ile azaltılabilir.
Bu amaçla halkımıza; anaokuldan itibaren üniversite eğitiminin sonuna kadar ve kamu- özel sektör ayrımı olmaksızın iş hayatı boyunca verilen uygulamalı eğitimler ile doğru düşünme, doğru karar verme ve doğru davranış şekillerini gösterme bilinci kazandırılmalıdır. 6600 civarında öğrencinin yükseköğrenim gördüğü İlçemizde ÇOMÜ- BİİBF, BUBF ve Biga MYO birimleri ile bölgenin dinamikleri arasında ortak hazırlanan projeler ile deprem bilincine yönelik kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilebilir. İlkokuldan itibaren “Afet Yönetimi Dersi” uygulamalı olarak okutulmalı ayrıca TV’lerde “Kamu Spotu” gösterimleri ile görsel eğitim yaygınlaştırılmalıdır. Böylece halkımızın deprem gerçeği ile yüzleşerek yaşanabilecek olası bir depremde nasıl davranılması gerektiği konusunda önemli kazanımlar sağlanabilir.” Şeklinde konuştu.
Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen :
Konuşmasına yakın zamanda İdlip’te şehit olan askerleri rahmetle anarak yaralı askerlere de acil şifalar dilerek başlayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, “Biga'da yıkılmakta olan okullar ve bunlardan dolayı yapılmış olan planlama ile ilgili çok kısa bir bilgi vereceğim. Biga’mız özellikle eğitim alanında marka olan yerlerden bir tanesi. Bu konuda özellikle sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimleri tüm paydaşlarına başta da Kaymakamımıza çok teşekkür ediyorum. Çanakkale merkez dahil olmak üzere toplam 33 bina yıkılırken bunun 14 tanesi Biga'dan. Biz bunu duyduğumuzda Kaymakam Bey'in başkanlığında belediye başkanımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, okul aile birliklerimizle, okul müdürlerimizle defalarca bir araya geldik ve en kısa sürede yapmış olduğumuz planlamayla önlemlerimizi almış olduk. Şuan birçok okulumuzda ikili eğitim yapılmakta. Bu bir yıkım değil, bu bir yenilenmedir. Şükürler olsun ki, devletimizin imkanları var. Biga’mızda miladını doldurmuş yaşlı binalarımız yenilenecek. Biz bu şekilde bakıyoruz. Öğretmenlerimiz, okul yöneticilerimiz hepsi hazır durumda. En kısa sürede eski okullar yıkılıp yerine yeni okullarımız yapılacaktır. Bununla ilgili her türlü tedbir alınmış durumda. Şunun özellikle altını çizmek istiyorum. Bu almış olduğumuz tedbirler neticesinde, “İkili eğitime başlamış olan okullarda acaba sıkıntılar olabilir mi?” diye düşünüyordum. Fakat bugün 1 hafta oldu. Okullarımızdan gelen herhangi bir olumsuzluk yok.
Hatta artı yönlerinin de çok fazla olduğu söyleniyor. Ben öncelikle burada şunu söylemek istiyorum. Bizim sadece Biga merkezde değil, köylerimizde de okullarımız yıkılıyor. Onlarla da ilgili almış olduğumuz tedbirler neticesinde hiç bir öğrencimiz hiçbir şekilde sıkıntı yaşamıyor. Eğitim öğretim faaliyetleri gayet düzgün bir şekilde gidiyor. Hangi okullar yıkılacak? Herkes biliyor özellikle merkezde en büyük okulumuz Biga Ortaokulu yanındaki Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi onun yanında İmam Hatip Ortaokulu hemen yanı başında okullar bölgesi olarak tabir ettiğimiz bu alanda Hamdibey Ticaret Meslek Lisesi. Bu aslında bundan sonraki süreçte alacağınız tedbirlerle belki de Biga'nın 50-60-70 yıllık geleceğini de düşünerek o alanı okullar bölgesini çok iyi bir şekilde planlayacağız ve bundan da herkes çok memnun kalacak. Birçok okul yeniden dizayn edilecek. Burada özellikle şunu da belirtmek istiyorum. Bu süreç içerisinde kaymakamımıza, Belediye başkanımıza, ilçe özel idaresine, Okul aile birliklerimize, okul müdürlerine çok teşekkür ediyorum. Çünkü biliyorsunuz 12 tane okulun yer değiştirmesi, taşınması çok ciddi bir külfet. Biga'da afet diyebileceğim aman aman sıkıntı diyecek hiçbir durumu söz konusu değildir. Eğitim-öğretim planlandığı gibi gitmekte, projelerimiz devam etmekte. Biga'nın eğitimi gelecek adına emin ellerde. Çok güzel bir şekilde yürüyoruz. Yakın zamanda yıkım ihaleleri olacak, akabinde yeni yapılacak okulların planlaması olacak. Yani en kısa sürede, 2 yıl 3 yıl bilemem belki 6 ay belki 8 ay ama en kısa sürede olacak.” İfadelerine yer verdi.
Biga Kaymakamı Mustafa Can:
Biga’da ilk ve ortaöğretim kurumlarında deprem konusunda alınan tedbirleri değerlendiren Biga Kaymakamı Mustafa Can ise “Ben de İdlip’te şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize yaralı olan askerlerimize de acil şifalar diliyorum. Ayrıca hafta sonu yine üzücü bir haber aldık, Kahveciler Odası Başkanımız Ahmet Ünal’ın vefatını öğrenerek. Kendisine bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum ailesine sabırlar diliyorum. Tabii hocamızın güzel bir sunum oldu. Depremle ilgili özellikle ülkemizin bulunmuş olduğu coğrafya itibariyle kader dediğimiz bir olgu, kaçınılmaz. Aslında doğal afetler dediğimiz olaylar bir afetti. Doğa olayı bu olaylar her zaman bir şekilde oluyor. Çığ, deprem gibi olaylar. Ancak insanoğlu bu dünya üzerinde yaşadığı zaman bu olaylara göre kendi hayatlarını şekillendiriyor. Düzenlerini tedbirlerini alıyor ve ona göre bir hayat tarzı kuruyor. En yakın zamanda yaşanılan Elazığ, Malatya depremi. Maalesef şiddeti az olsa da etkisi çok yüksek depremler yaşıyoruz. İnsanoğlunun maalesef hazırlıksız yakalanması ve pek fazla önemsememesi. Depremi çok yakında yaşayan bir kişi olarak 99 İzmit depreminin merkezindeydik ve yaşadık. Depremin ne olduğunu o zaman anladık. 99'da bizzat yaşayarak neyin ne olduğunu hem deprem anında ve sonrasında anladık. Allah'ımıza şükürler olsun ki devletimiz o zamanda bu zamana hem deprem bilincinin arttırılması hem afetlere hazırlık hem de bunlara müdahale ve sonrasındaki çalışmalarda dünyada en iyi olan ülkeler arasında yer alıyor. Yani baktığımız zaman işte geçen gün Van'da 5 şiddetinin altında bir deprem oldu. Tüm evler kerpiç ve pirketti yıkıldı. İnsanlar hayvanlar maalesef orada hayatlarını kaybetti. Üzücü olaylara sebebiyet verebiliyor. Onun için bu çok önemli buna hepimizin iyi benimsemesi iyi kanıtlaması ve bana göre hazırlık yapmamız gerekiyor. Çevre Şehircilik Bakanlığının Elazığ depreminden sonra yaptığı açıklama bence çok kıymetliydi. Yani 99 sonrası yapılan yapılarda hiçbir yıkılma olmamış. Zamanımız ve imkanlarımız varken de hepsini elden geçirmek lazım. Okullara gelirsek zaten bu çalışmada bunun bir yansıması biliyorsunuz. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde zaten
Sağlık Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Fatih İlkokulu bunlar zaten geçtiğimiz yıllarda yıkılmıştı. Onlarla ilgili çalışmalar da devam ediyor. İnşallah Fatih'i de Haziran ayında teslim alacağız. 24 derslikli İlkokulu bu yeni yapılan gelişmeden müdürümüze gerekli bilgiyi verdim. Şu an bütün okullarımız geçen hafta pazartesi günü yeni okullarda eğitim ve öğretime başladılar. Köylerde de yine aynı şekilde taşımalı yaptığımız okullar vardı. Onların Milli Eğitim müdürlüğümüz tekrardan taşıma planlarını yaptılar ve oralarda da bu faaliyeti biz
şuan eğitim-öğretim sorunsuz bir şekilde devam ediyor ve ikili süreci başlattık. Şu an için okullarımızdaki malzemelerin boşaltılması devam ediyor. İhtiyacı olan okullara bu malzemeler dağıtılıyor. Biter bitmez de okulların yıkılması başlanacak ve akabinde de süratli bir şekilde yeni okulların yapımına başlayacağız. Çanakkale ilinde en yoğun bir şekilde yıkım bizim ilçemizde gerçekleşiyor ve sağ olsun gerek Sayın valimiz gerek milletvekillerimiz başta Biga olmak üzere sağ olsunlar gündemin en başında Biga ve bu okullarını tutuyorlar. Bunlarla ilgili ödenek ve her türlü kaynak noktasında inşallah bir sorun yaşamadan öğrencilerimizi en kısa süre içerisinde yeni okullarına taşımayı planlıyoruz.” Dedi.
Foto-Haber : Mehmet Özdeş
Kaynak: Biganın Sesi