Küresel salgının tarım üreticileri üzerindeki en büyük etkisinin girdi maliyetlerindeki alışılmadık artış olduğunu söyleyen Özgür Ceylan, “Gübre ve yem fiyatlarında son üç ayda yaşanan artış, kabul edilebilir sınırın çok üstünde görünüyor. Üreticilerimiz bu artışla baş edebilecek durumda değildir. Küresel salgın, doğal afetler ve harçları sıfırlanan ithal ürünlere karşı ayakta kalmaya çalışan üreticinin belini büken, iktidarın tarım ve ekonomi politikalarının sonucu girdi maliyetlerinde yaşanan günlük fiyat artışlarıdır” dedi.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İl Genel Meclisi Üyeleri Levent İREZ ve Hakkı SEZEN ile birlikte Biga’nın Kaldırımbaşı, Akyaprak, Kahvetepe, Bakacak, Yeniçiftlik, Hacı Hüseyin Yaylası ve Kocagür köylerini ziyaret ederek, üreticilerin sorunlarını dinledi.
TBMM Genel Kurulu’na hafta sonu nedeniyle verilen arada Biga’da köylülerin sorunlarını dinleyen Özgür Ceylan, üreticinin elektrik fiyatlarının yüksekliği ile ilgili yoğun şikâyetleri olduğunu belirterek, “Küresel salgının başladığı dönemde Ankara’nın üreticiler için telaffuz ettiği pek çok vaat ülkenin bu bölgesine ulaşmamış gibi görünüyor. Elektrik tüketim ücretinde vaat edilen “borç ertelemenin” köylerimizde uygulanmadığı yönünde iddialar var. Buna bir cevap verilmeli ve köylünün mağduriyeti giderilmelidir” dedi. Özgür Ceylan, üreticilerin, gübre ve yemde yaşanan artışın Mart ayından bu yana çok hızlı seyrettiğini dile getirdiğini belirterek, “Gübrede ve yemde her yıl gözlenen kabul edilebilir bir artış söz konusu. Ancak gübre ve yem fiyatlarında son üç ayda yaşanan artış, kabul edilebilir sınırın çok üstünde görünüyor. Üreticilerimiz bu artışla baş edebilecek durumda değildir” dedi.
Özgür Ceylan, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, üreticiye sunduğu kredilere uyguladığı faizin yüksek olduğu belirterek, “Üreticinin küresel salgına bağlı olarak yaşadığı her türlü sıkıntıyı en hafif şekilde atlatması adına, kooperatiflerin kredi faizlerini, bu yıla özel olarak sıfırlaması gerekir. Güçlü üretici kooperatiflerin de gelişiminin önünü açacaktır” diye konuştu.
İCRA ERTELENDİ SİCİL ERTELENMEDİ
Özgür Ceylan, tarım kredi kooperatiflerine borçlarını ödeyemediği için haklarında icra işlemi başlatılacak üreticilerle ilgili işlemlerinin üç ay ertelenmesine karşın, “Risk Merkezi” kayıtlarının işlendiğini söyledi. Üreticinin “mücbir sebep” olarak olsa dahi sicillerindeki kayıtların ileride olumsuz sonuçlar doğurma riskinin söz konusu olabileceğini ifade eden Özgür Ceylan, “Bu kayıtların dahi üreticinin güvenini olumsuz etkilediğine tanık olmaktayız. Mücbir sebepler ve Ziraat Bankası kredileri de dâhil olmak üzere, en kısa sürede bir sicil affı gündeme gelmelidir” diye konuştu.
 
Cahit mavili
 


Kaynak: Biganın Sesi