Biga’nın Karacaali Köyünde 10 dekarlık alanda deneme olarak ekilen çeltikle, yüzde 70 su tasarrufu sağlandı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Damlama sulama sistemi ile sulanan arazilerde mahsulde verimlilik gözlenirken, su tüketiminde ise yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlanmış oldu.
10 dekarlık alanda deneme ekimi yapan Karacaali Köyünden üretici Necmettin USLU, damlama su ile yapılan dikimlerde hem su tasarrufu sağlandığını hem de girdi maliyetlerinin düştüğünü dile getirdi. USLU, Damlama sulamalı yöntemi ile çeltik yetiştiriciliğini denedim, başarılı oldum. 132 günde hasat olgunluğuna geldi. Dikkat edilmesi gereken yabancı ot mücadelesi ve ilaçlama. Başlangıçta 6 saat sulama ile başladım, daha sonra üç günde bir üç saat sulama yaptım. Ben çok memnunum. Birçok avantajı var. Tüm üreticilerimize tavsiye ederim. Edindiğim tecrübelerimi sizlerle har zaman paylaşmaya hazırım." Dedi.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ konuşmasında: "Dünyada her geçen gün bitkisel ve hayvansal üretimde birçok yenilikler, birçok teknik gelişmeler meydana gelmekte. Bu teknik gelişmelerin ve araştırmaların üretim aşamasında her çiftçimizin uygulaması gerekiyor. Dolayısıyla geleneksel üretim yeni teknolojinin, yeni gelişmelerin ve tekniklerin gerisinde kalmıştır. Üretici olarak mutlaka yeni bilim ve teknolojiyi zamanında kullanmamız gerekiyor. Dünyada üretilen ürünler arasında çeltik 3. sırada. Çeltik, insanların beslenmesinde çok önemli bir besin kaynağı. Bizde bunun farkına varmalı ve ülke olarak ihtiyacımız olan çeltiği yetiştirmeliyiz. İlimiz çeltik üretiminde ülke sıralamasında 4.sırada. İlimizde 2019 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 110 bin dekar alanda 93 bin ton çeltik elde edilmiştir. Burada en büyük katkı 76.000 dekar alan ile Biga ilçemize aittir. Çeltik çok stratejik bir ürün. Biz kendi kendimize yetebilmemiz için şuan ki mevcut üretimimizin en az %50'sini daha üretmemiz gerekiyor. Fakat su yetersizliğinden istesek bile yapamıyoruz. Bunu damla sulama yöntemi ile aşarak üretimi arttıracağız. Bu konuyla ilgili İl Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, Kaymakamlıklarımız, Üniversitemiz ve Sivil toplum kuruluşları ile birlikte bir proje üzerinde çalışıyoruz. En azından çeltik alanlarımızı damlama sulama sistemleri ile %50 arttırmayı planlıyoruz." Dedi.
Hasat sonrasında yapılan ölçümde damla sulama yöntemi kullanılarak çeltik yetiştirilen 10 dekarlık alandan 8.950 kg, dekara ise 895 kg çeltik alındı.
Mehmet özdeş
Kaynak: Biganın Sesi