CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, çiftçinin BAĞ-KUR primleri ve bankalara olan borçlarının yüksek faizleriyle mücadele ederken, Hükûmetin yasal olarak verilmesi gereken desteği vermeden kanuni dayanağı olmayan bir vergi kesintisi yapmasının izaha muhtaç olduğunu söyledi. Özgür Ceylan çiftçinin artan girdi maliyetleriyle üretmekte zorlanırken, “Çiftçiye yasaya göre verilmesi gereken desteği dahi vermeyen Hükûmetin, bir de dayanağı olmayan vergi kesintisi yapması izaha muhtaçtır. BAĞ-KUR'a olan prim borçları affedilmeli ve çiftçilerin kaygı duymadan sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanmalıdır” diye konuştu.  CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada çiftçinin röntgenini çekti. Özgür Ceylan, çiftçinin artan girdi maliyetleri nedeniyle üretmekte zorlanırken, yasal desteğinin ödenmediğini, kanuni dayanağı olmayan vergilerin kesildiğini ve çiftçinin BAĞ-KUR’a olan borçları nedeniyle hastaneye kaygıyla gittiğini ifade etti. CHP Milletvekili Özgür Ceylan, pandemi sürecinin gıda güvenliğinin ne kadar elzem olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini belirterek, çiftçilerin sorunlarını Genel Kurul’da dile getirdi. Özgür Ceylan, Covid-19 nedeniyle derinleşen ekonomik krizin etkilerini esnafla birlikte en derin hisseden kesimlerden birinin çiftçiler olduğunu belirterek, çiftçilerin artan girdi maliyetleri karşısında üretmekte zorlandığını söyledi. Özgür Ceylan çiftçinin üretimle ilgili yaşadığı sorunların yanı sıra BAĞ-KUR prim borçları ile Ziraat Bankasından Tarım Krediye, diğer bankalara olan borçlarının yüksek faizleriyle mücadele ettiğini söyledi. Özgür Ceylan, üretim maliyetleri ve kredi borçlarının çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirterek, “Hâlen 25 gün olarak uygulanan BAĞ-KUR prim gün sayısı, 2023'te 30 güne çıkarılacaktır ama bu kriz koşullarında en azından 2008 yılında olduğu gibi 15 güne düşürülmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.
 
Özgür Ceylan pandemi döneminde çiftçilerin BAĞ-KUR’a olan prim borçlarının affedilmesi gerektiğini söyleyerek, “Çiftçilerin kaygı duymadan sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanmalıdır. Açlık sınırının altında olan BAĞ-KUR emekli maaşları insani bir düzeye yükseltilmelidir” diye konuştu.
 
Kanuni Olmayan Vergi Kesintisi İzaha Muhtaç!
 
Özgür Ceylan, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinde çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden vergi alınabilmesini hüküm altına alınırken,
 
tarımsal destek ödemelerinin zirai mahsul veya hizmet satın alma niteliğinde olmadığını belirtti. Özgür Ceylan buna karşın, hayvancılık için yapılan desteklemelerden yüzde 2, diğer tarımsal desteklemelerden yüzde 4 oranında vergi kesintisi yapılmasının yasal dayanağının ne olduğunu sordu. İktidarın, Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesinde “tarımsal desteklemelerin oranının millî gelirin yüzde 1'inden az olamayacağı” hükmünü dahi uygulamadığını belirterek, “Çiftçiye yasa hükmüne göre verilmesi gereken desteği dahi vermeyen Hükûmetin, bir de dayanağı kanuni olmayan bir vergi kesintisi yapması izaha muhtaçtır” diye konuştu. Özgür Ceylan, yaptığı açıklamada iktidarı hedef alarak, “Hasılata dayalı olmaksızın yapılan, gübre, mazot, tohum gibi desteklemelerden yapılan kesintileri çiftçilerimize iade etmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.
 
HABER MERKEZİ