Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Uyar, Granikos Muharebe Alanı'nın ortaya çıkmasının önemini ve sonuçlarını anlattı. Biga'nın geleceğini de etkileyebilecek önemli bir çalışmanın ilk adımlarını attıklarını ifade eden Prof. Dr. Uyar, Biga'nın tüm ülkece ve dünyaca tanınan bir marka haline gelebileceğini ifade etti.
 
Çanakkale'de bir otelde gerçekleşen röportajda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Uyar, önemli açıklamalarda bulundu. Biga'nın tarihi ve kültürel turizm noktalarını işaret eden Prof. Dr. Mesut Uyar; "Bunlar ne yazık ki, tek başına Biga'ya yerli ve yabancı turist getirebilecek noktada değil. Parion, bir Efes değil. Nilüfer Gölü, Abant Gölü tarzı bir şöhrete sahip değil. Ama Granikos'un şöyle bir farkı var. Granikos, dünya çapında marka olan İskender'in bizzat muharebe ettiği ve ilk zaferini kazandığı yer. Pers ordusunu yendiği muharebe. Şimdiye kadar birçok yabancı ve yerli bilim adamı ve tarihçi 1903'ten beri defalarca bölgeye gelmişler. Bu muharebe meydanının tam nerede olduğunu bulmaya çalışmışlar. Şu ana kadar bunda bir başarı sağlanamadı" ifadelerini kullandı.
 
Prof. Dr. Mesut Uysal özetle şunları söyledi:
 
"GRANİKOS DA GELİBOLU'YA BENZER GELİŞMELERİ YAŞAYACAK"
 
"Biz bu projeyi başlatmadan önce, Bigalıları bilgilendirme adımını attık. Biga'ya rağmen değil, Bigalılarla Biga için bir şey yapalım dedik. Belki bu muharebe meydanı ziyarete açıldığında ilk sene 1 milyon kişi gelmeyecek. Ancak 10 bin yabancı turist gelecek. Şu an Biga'ya kaç yabancı turist geliyor? Bizim halkımız yabancıları taklit ediyor. Biliyorsunuz Gelibolu'daki muharebe meydanlarına da 1990'lardan önce gelen turist sayısı azdı. Her sene binlerce yabancı turist geliyordu. 1990'lardan sonra özellikle 2000'lerden sonra Türk turist sayısı da çok fazla arttı. Granikos için de benzer gelişmeler olacak."
 
İSKENDER GÜZERGAHI
 
"Şu ana kadar muharebe meydanları arkeolojisi Türkiye'de uygulanmadı. Malazgirt'te de, Gelibolu'da da, Sarıkamış'ta da hiç yapılmadı. Biz ilk defa Granikos'ta düzgün bir şekilde muharebe meydanı arkeolojisini gerçekleştireceğiz. Biz başlayacağız. Muhtemelen yabancılar da ilgi gösterecek. Ama önce biz bulalım endişesi içindeyiz. Bu Türk arkeolojisi için çok önemli. Türk arkeologların deneyim kazanmasını sağlayacak. Bizim üniversitelerde bir ders olarak okutulmaya başlayacak. Arkeologlarımızın bir kısmı bu alanda uzmanlaşmaya başlayacak. Granikos bunu başlatma potansiyeline sahip. Benim düşüncem Granikos'u bir ilk yapmak. İskender Granikos sonrasında Batı Anadolu'da Efes, Milet, Halikarnas, Antalya bölgesine, oradan Ankara'ya ve Hatay'a geçiyor. Yani bir güzergah var. İskender'i merak eden turist bu güzergahı da gezmek istiyor. Granikos'la birlikte biz bu güzergahın önemli yerlerini de İskender güzergahının merkezi haline getireceğiz."
 
"O YILIN EN ÖNEMLİ BULUŞU OLACAK"
 
"Ümidimiz bu sürecin uzatmadan, düzgün bir şekilde gerçekleştirilebilmesi. Ama beklentileri hemen ilk başta en üst düzeye taşımamak gerekiyor. Hata yapmamak için acele etmememiz gerekiyor. Benim iddiam şu. Biz muharebe meydanını bulduğumuz zaman, bu, o senenin en önemli arkeolojik buluşu olacak. Birçok yayın kuruluşunun ilgisini çekecek. Haber programlarına konu olacak. Daha çok belgesel çekilecek. Sadece Türkiye'de değil, dünya televizyonlarına konu olacak. Büyük bir aksilik olmazsa Nisan, Mayıs gibi ilk çalışmalara başlayacağız. Sağ olsun Tarihi Alan Başkanlığı elindeki imkanlar çerçevesinde şimdiden destek vermeye başladı. Biz gerekli izinleri almadan önce Tarihi Alan Başkanlığı bölgenin güncel fotoğraflarının çekilmesi, haritalarının hazırlanması işlerini yapacaklar. Daha önce o bölgede çalışmış bazı hocalarımız var. Onların ellerinde bazı bilgiler ve bulgular var. Biz bunları kullanarak inşallah bu sene içinde muharebe meydanını bulacağız."
 
DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKECEK
 
"Ekonomik anlamda da Biga'da önemli bir dönüşümü başlatma şansımız olacak. Biga'nın ismi Büyük İskender ile anılmaya başlayacak. Bugün birtakım akademik kitaplarda böyle anılıyor. Fakat ne Biga'da ne de dünyada Büyük İskender ile Biga'nın isimleri üst üste geçmiş değil. Büyük İskender gibi büyük bir markayla anılmanın sağlayacağı avantajı tahmin edin. Ben konuşurken bile heyecanlanıyorum bu konuyla ilgili. Düzgün bir muharebe meydanı arkeolojisi şu ana kadar yapılmadı. Bunun dersi yok. Yetişmiş arkeolog yok. Diğer bir konu burası ziyarete açıldığında burası askerlerin, askeri tarihçilerin de ziyaretine açılacak. Kitaplarda okuduklarını o alanda deneyimleyecekler. Bizim gelecekte Türk ordusunu yönetecek generaller orada askerliğin temelini öğrenecekler. Bizzat uygulama şansları olacak. Granikos hem muharebe meydanı arkeolojisi anlamında, hem uygulamalı askeri eğitim anlamında örnek teşkil edilecek. Benim umudum, Granikos'un örnek olarak gösterilip başka yerlerdeki muharebe alanlarının da koruma altına alınması olacak. Turizm Biga'da canlanacak."
 
Mehmet özdeş
 


Kaynak: Biganın Sesi