Ramazanda uzun süren açlık ve azalan öğünler nedeniyle besinler kadar içilen içeceklerin de önemli olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şule Aktaç, Maden suyunun karbondioksit içeriği mide salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırmaktadır. Magnezyum bakımından zengin olan maden suları öğünler sonrası yükselen kan şekerinin dengelenmesini destekleyici özelliktedir” dedi.
“Özellikle, maden suyu tercih edildiğinde vücut için gerekli olan besin ögeleri alınabilmekte ve sindirim sonrası yaşanan hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlar ortadan kalkabilmektedir” diyen Dr. Şule Aktaç, Ramazanda maden suyu tüketiminin önemine dikkat çekti.
MADEN SUYU HEM İFTAR HEM SAHUR İÇİN UYGUN
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şule Aktaç, Ramazanda madensuyu tüketiminin faydalarını şöyle sıraladı:
“Maden suyu, ramazanda su ihtiyacını karşılarken, içerdiği magnezyum, kalsiyum, potasyum, bikarbonat, sodyum, demir ve çinko ile mineral eksikliklerini de giderdiği için özellikle iftarda tercih edilse de sahur için de uygundur. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenen bireylerde daha fazla olmakla birlikte besin alımı günlük sıvı alımının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle sıvı ihtiyacının karşılanmasında doğru içeceklerin tercih edilmesi, besinlerle alınamayan vücut için gerekli olan besin ögelerinin alınmasına da yardımcı olur. Maden suyu ayrıca içindeki karbondioksit ile; tat tomurcukları üzerindeki hafif anestezik etkisiyle daha fazla susuzluk giderici etkisi bulunmaktadır.”
MADEN SULARI SİNDİRİM SİSTEMİ VE İNSÜLİN DÜZENİ İÇİN FAYDALI
Ramazan döneminde yaşanan sindirim sorunları için maden suyunu öneren Dr. Aktaç, “Ramazanda besin ve sıvı alım zamanlarının azalmasına bağlı olarak kabızlık görülebilmektedir. Sülfat içeriği yüksek maden suları, bağırsak hareketlerini artırarak, kabızlığı önlemeye yardımcı olmaktadır. Safra kesesi ve safra yapımı üzerine olumlu etkileri ile sindirim sistemi desteklemektedir. Maden suyunun karbondioksit içeriği mide salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırmaktadır. Bikarbonatlı maden suları ise mide boşalmasını hızlandırarak gün boyu boş kalan ve dinlenen mideyi öğünler sonrası rahatlatarak hazımsızlığa iyi gelmektedir. Magnezyum bakımından zengin olan maden suları da sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Magnezyum; insülinin düzenlenmesinde, şekerin kandan ve depolama için hücrelere taşınmasında yardımcı olmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı magnezyum zengini maden suları, öğünler sonrası yükselen kan şekerinin dengelenmesini destekleyici özelliktedir” dedi.
Dr. Aktaç; maden suyu tercih ederken etiketlerine bakarak ihtiyaca uygun olanların tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
MADENSUYU.ORG, MADEN SULARININ İÇERİSİNDEKİ SAĞLIĞI VE İYİLİĞİ ANLATIYOR
Sağlığımız açısından mucize bir içecek olmasına rağmen maden suyunun tüketim oranları oldukça düşük olan ülkemizde Kızılay Maden Sularının desteğiyle madensuyu.org sitesi hizmete girdi. Madensuyu.org’da, her biri kendi alanında uzman akademisyen ve doktorların yer aldığı bilim kurulu aracılığıyla maden sularına dair tüm güncel bilgiler paylaşılıyor. Kızılay Maden Suları, maden sularının içerisindeki sağlığı ve iyiliği anlatmak amacıyla kurduğu platformda; maden suları hakkında farklı içeriklere ve doğru bilgiye rahatça ulaşılabilecek.
Afyonkarahisar zengin mineralleriyle Erzincan zengin magnezyum içeriğiyle öne çıkıyor
Gelirinin tamamı Türk Kızılay eliyle insani yardım için kullanılan Kızılay maden sularının Afyonkarahisar kaynağı 3480mg/l oranında zengin mineraller, Erzincan kaynağı da 317 mg/l oranında zengin magnezyum içeriği ile maden suyu dünyasında ayrışıyor. Türkiye’nin iki kaynağa sahip tek maden suyu markası olan Kızılay maden suları, besin değerleriyle öne çıkıyor.
DHA
Kaynak: DHA