Bezirganlar Köyü camisinin bakım onarımına köye gelen ismi dahi bilinmeyen bir balıkçı vesile olduktan sonra köy halkı harekete geçti.
Bezirganlar köyünden Rıdvan Biler sosyal medyada köy gurubunda yaptığı paylaşımında yaptığı paylaşımında; "Değerli Köyü Grubu takipçileri, Köyümüz camisi dış cephe düzenlemesi hakkında bilgi verdim ve birkaç da görsel paylaşmış idim. Dış görünüm gerçekten güzel oldu.
Geçenlerde Bursa dan bir balıkçı gelmiş ve Vural'a ( cami hocası) sormuş; caminin bir ihtiyacı varmı diye. Sonra 1.500.- TL vermiş. Cami için kullanırsınız demiş Bu konuları etrafımızdaki kişiler ile konuşurken, halıların zamanin gerisinde kaldığı kirli ve rutubet koktuğu konusunda hem fikir olup değişmesi gerektiğine karar verdik. Biraz istişare ettik , köylülerimizi, eşi dostu gözden geçirdik.( Sayfa takipcileri dahil) Hepimiz elimizi taşın altına koyarsak rahat bi şekilde bu işin altından kalkarız dedik.
Bir kaç görüşme yaptık, ertesi gün bir halı firmasının yetkilisi geldi. Camiyi ölçütü, toplam 140 m2 dedi ve buna göre sadece halı fiyatı 100.000.- TL civarı tutuyor. Biz biraz araştırmak için zaman istedik ve gönderdik.
Bu arada daha önceden de biliniyor idi ve ölçü alırken de bariz bi şekilde fark edildi, tabanda çöküntüler mevcut. Herhalde parke de yer yer kırıklar var diye düşündük Nasıl tamir edilir, ne yapılabilir , bi bakalım dediğimizde,
aşağıdaki görsel ile karşılaştık .Rutubet ten tahtalar tamamen çürümüş, parkeler kısmen çürümüş. Epeyce yoğun bir rutubet kokusu var. Tabanı , biraz parke biraz halı tutuyor . Neredeyse çökmek üzereydi ve görüldüğü gibi söküldü.
Halı değişimi diye yola çıktık, tabanı tamamen değiştirerek başlıcaz işe. TABAN TAHTASI, PARKE ve HALILAR DEĞİŞECEK BOYA BADANA YAPILACAK. AYRICA RUTUBETLİ KESMEK İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK. En iyimser tahmin ile toplam masraf 200.000.- tl nin üzerinde olucak .Durum böyle.
Köyde tadilat kampanyasını başlattık sağ olsunlar, genci yaşlısı , kadını erkeği sahip çıkıyorlar.
Bu akşamdan itibaren de sosyal medya üzerinden başlatıyoruz.
Köyümüz ile irtibatı olan herkes; köyde yaşayanlardan çocukluğu gençliği köyde geçenlerden, damatlardan, gelinlerden, emeklilerden özellikle Biga"da, Çan"da Çanakkale" de Büyüksehirlerde yaşayan ve geliri olan herkes den yardım talep ediyoruz, ve bekliyoruz.
Ayrıca bu konuyu etrafınızdaki insanlar ile lütfen paylaşın. (Özellikle patronlar ile) Belkide hayır yapmak için yer arayanlar ile karşılasacaksiniz. Yardımın ne şekilde ve kimden geleceği belli olmaz. Koordinasyonu ben yürüyeceğim, benimle irtibat kurabilirsiniz . 0 533 166 34 94 Bu konu hakkında zaman zaman görüşeceğiz, şimdilik Hoşça Kalın."İfadelerini kullanmıştı.
Rıdvan Biler’in çağrısı üzerine köy halkı ve yardımseverler çağrıya kulak astı.
Bezirganlar Köy halkı tarafından başlatılan bakım onarım mücadelesi hızla devam ediyor.
Dayanışma örneğini sosyal medya hesabından paylaşan Rıdvan Biler,
Biliyorsunuz köyümüz caminde kapsamlı bir tadilat başlattık. Bu yola çıkarken şöyle düşündüm.
"Bu işi kesinlikle başarmamız gerekiyor, başka çaremiz yok ve durum çok elzem. Gerekirse sözümüzün geçeceği kişileri teker teker telefon ile ararım, durumu birde konuşarak izah ederim, biraz zor olur belki ama bi şekilde çözüme kavuştururuz" diye geçti aklımdan.
Köy halkından, esnaftan yardımseverlerden maddi manevi destek alındığını belirten Rıdvan Biler, “Yanılmışım. Gercekten yanılmışım. Bir konuya ancak bukadar sahip çıkılır. Öyle güzel dönüşler aldim ki , öyle güzel sahip çıkılıyor ki anlatamam. Bırakın benim aramamı, beni arayanlara yetişemiyorum neredeyse. Biga’dan, Çan’dan, Çanakkale’den, Gelibolu’dan, İzmir'den , Ankara'dan aradılar hep, neler yapabiliriz, yardımı nasıl ulaştırabilirsiniz diye . Herkes bir yerinden tutuyor. Bunun dışında, etrafındaki eşe-dosta ileterek bunlarında yardım etmesini sağlayanlar var.
Ayrıca esnafa birşey soruyoruz, sonra "bu iş cami için" diyoruz, mutlaka gerekeni yapıyorlar . Eğer kendileri çözemiyor ise telefona sarılıp, tanıdıklarını arıyor onlardan çözüm talep ediyorlar.
Tabi bunun yanında , manevi destekleri çok önemli. Allah sizlerden razı olsun.
Durum böyle olunca, ufkumuz genişliyor , daha sağlıklı düşünüyoruz, daha rahat çalışıyoruz Henüz işin başındayız . Daha telefonu açıp, durumunu bildirecek birçok arkadaşımız var. Ben biliyorum onlarda en kısa sürede arayacaklar. Bu işi hep birlikte başaracağız. En sonunda da, tutar yazmadan , yardım yapanların ismini buradan yayınlayacağım.
Yarın, karotçu gelecek havalandırma deliklerini açıcaz. Sonra taban için tahtalar gelecek, onları çürümeye karşı kimyasal bir madde ile işlemden geçirip birkaç gün kurumaya bırakacağız. Şimdilik durum bu.” İfadelerini kullandı.
Bahar Karakurt