Biga’da hayvansal üretim yapan 63 köyden 78 üreticiye 4’lü karışık yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı.

4 dekarlık alanda üretim yaparak tecrübe edinmeleri, mera baskısının azaltılması ve alternatif kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak üzere Biga İlçe Tarım Müdürlüğü’nün yaptığı proje ile %50 hibeli 3.900 kg Yem bezelyesi, Macar Fiğ, Yulaf ve Tritikale’ den oluşan 4’lü Karışım Yem Bitkisi Tohumu dağıtıldı.
Toplamda 312 dekar alanda yapılacak üretimler hasat döneminde değerlendirilerek elde edilen bilgiler üreticiler ile paylaşılacak.
Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, “Yem bitkileri tarımını ve kültürünü tanıtmayı, geliştirmeyi ve çiftçide alışkanlık oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Yavuz, "Bunu sürekli hale getirmek istiyoruz. Toprak hazırlığından ekime, gübrelemeye ve hasada kadar proje ekibimiz çiftçiyle bizzat ilgilenerek bu projeyi yürütüyoruz. Proje tamamlandıktan sonra çiftçilerimiz Macar fiği ve tritikale karışımını ekmeye devam edecek. Olumlu sonuçlar almaya başladığımızı söyleyebiliriz." dedi.

Kaba Yem Projesinin Amaçları Nelerdir?
* Yem bitkileri kültürünü, tarımını tanıtmak, yaygınlaştırarak yıllık baklagil-buğdaygil yem bitkilerinin yanında çiftçilere yem karpuzu, hayvan pancarı, sorgum gibi türleri tanıtmak, tarımını öğretmek,
* Nadas alanlarında kışlık tek yıllık yem bitkileri tarımı yapmak suretiyle nadas alanlarını daraltmak, kıraç alanlarda tarımı mümkün olan yem bitkileri ile bölge çiftçisini tanıştırmak,
* Şeker pancarı tarımı yapılan alanlarda ekim nöbetine silajlık mısır, sorgum, hayvan pancarı ve yem karpuzu gibi bitkilerinin girmesini sağlamak, ilk ve ikinci ürün silajlık mısır/sorgum tarımını yaygınlaştırmak.

Bahar Karakurt