Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler ülke çapında iş bıraktı.
 
Eğitim sendikalarına üye binlerce öğretmen, Öğretmenlik Meslek Yasası ve kariyer basamakları sınavına karşı tepkilerini göstermek için bugün iş bıraktı.
 
Öğretmenler kanunla birlikte gelen kariyer basamakları sınavıyla öğretmenler arasındaki eşitsizliğin derinleştiğini, kanunun öğretmenlik mesleğinin sorunlarına çare olmak bir yana var olan sorunları daha da artırdığını ifade etti. Öğretmenlerin ana talepleri arasında kanunun kendi görüşlerinin de alınarak yeniden düzenlenmesi ve 19 Kasım’da yapılacak kariyer basamakları sınavının iptal edilmesi var.
 
Eğitim Sen Biga Temsilciliği adına basın açıklaması yapan Eğitim sen Biga Temsilciliği  kadın sekreteri Zöhre Değirmenci, “Bilindiği gibi hiçbir pedagojik dayanağı olmayan Öğretmenlik Meslek Kanunu 14 Şubat 2022 de yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik piyasacı, iş barışını bozan, okul işleyişini tamamen kaosa sürükleyen bir uygulamadır. Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu  (ÖMK) ile ilgili yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır.
Bu yasa ile, sınava gir uzman ol 1000 tl fazla al, başöğretmen ol 2000 tl fazla al anlayışıyla açlık sınırına dayanmış öğretmen maaşlarının iyileştirileceğini iddia ederek tüm eğitim emekçilerine hakaret edilmektedir. AKP iktidara geldiği 2002 yılındaki asgari ücretten şuan daha düşük maaş alan öğretmenlerimizde artık bıçak kemiğe dayanmıştır. AKP’nin yanlış ekonomi politikaları sonucunda enflasyon karşısında eriyen maaşlarımıza yoksulluk sınırının üstünde düzenleme yapılması zorunludur. İhale çetelerine değil eğitime bütçe istiyoruz.
                Taleplerimiz şu şekildedir;
-19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesini istiyoruz.
-Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde ücret artışı istiyoruz.
-Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesini istiyoruz.
-Özel sektörde, ücretli ve sözleşmeli çalışan tüm öğretmenlerin kadroya alınmasını ve taban maaş uygulamasından yararlanmasını istiyoruz.
-Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesini istiyoruz
-Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmasını ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesini istiyoruz.
-Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.
-Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanmasını istiyoruz.
                YUKARIDAKİ İSTEKLERİMİZ SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI İÇİNDE YAPILMASI ZORUNLU OLAN TALEPLERDİR.
                Yerelde ise en büyük sorunumuz iki buçuk yıldır yapılamayan okullar sorunudur. Nasıl bir hükümettir ki, yollar, köprüler, camiler, hanlar, saraylar yapıyor ama devlet binası olan okulları yapamıyor. Biz biliyoruz ki bu ülkenin okul ihtiyacı sarayın ihtiyaçlarından sonra geldiği için Biga halkı bu zulme maruz bırakılmaktadır. Ancak bu halk bu zulmü unutmayacaktır.
Eğitim Sen, eğitim emekçilerinin tüm talepleri kabul edilinceye kadar kararlı bir şekilde mücadelesine devam edecektir. Bizler halkın öğretmeni olmaya devam edeceğiz. Bizler Hasan Ali Yücel’ lerin yolunda, Fakir Baykurt’ ların yolunda, Atatürk’ ün işaret ettiği laik, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi yolundan asla sapmayacağız bildiriyoruz ve bu hükümete bir uyarı olarak bu gün hizmet üretmiyoruz.
Yaşasın Eğitim Sen
Yaşasın KESK” İfadeleri kullanıldı.
 
Eyleme,  EĞİTİM SEN Biga Temsilciliği adına Ali Murat Öztürk, sendika üyeleri,öğretmenler, CHP Biga İlçe Başkanı Osman Öztürk, CHP Biga Kadın Kolu Başkanı Özge Elmas, CHP Biga Geçlik Kolları Başkanı Biröz Tazıcı katıldı.

Bahar Karakurt