Biga ilçe Tarım ve Orman müdürlüğünden paylaşılan bilgilendirme videosunda Toprak numunesi nasıl alınır,  Toprak numunesi nerelerden alınır? Niçin alınır?  Alırken dikkat etmemiz gereken detaylar nelerdir? gibi konularda üretici bilgilendirildi.
 
Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde bulunan dijital toprak analiz cihazı, kızılötesi ışınlar sayesinde topraktaki bitki besin elementlerinin tespitini yapıp üreticiye gübreleme tavsiyesinde bulunarak toprak analizi süresini 10 dakikada tamamlıyor.
 
Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, “Tarlanızın ekeceğiniz bitki için uygun olup olmadığını öğrenmek ve gerekli miktarda besin maddesi ve gübre kullanımı amacıyla toprak analizi son derece önemlidir.Bu amaçla İl Özel İdaresi’nce alınarak İlçe Müdürlüğümüze teslim edilen mobil toprak analiz cihazıyla hizmet vermekteyiz.” İfadelerini kullandı.
Müdür Atmaca, Ayrıca Yenice ve Çan ilçelerimizde de hizmet vermekteyiz” dedi.
 
Ziraat Mühendisi Ayhan Tuna, “ Toprak numunesi öncelikle tarlaların girişlerinden, yol kenarlarından, tarlamızda herhangi bir ağaç varsa ağaç altından, veya gübre uygulaması yapılmışsa bu alanlardan toprak  numunesi almamalıyız.  Sonuçların doğru çıkması için toprak numunesi alırken  tarlamıza girdiğimiz zaman eğer tarlada  belli bir toprak farklılığı yoksa zikzak çizerek farklı alanlardan topraklar alıp bunları bir kap içerisinde birleştirerek aşağı yukarı bir, bir buçuk  kilo kadar numuneyi alıp ilçe tarım müdürlüğüne getirdiğinizde elimizdeki cihazla 10 dakika içerisinde biz bunların analizini yapıp dizlere sonuçları verebiliyoruz” dedi.
 
Ziraat Mühendisi Emrah Akkuş ise toprak analizinin amacını anlattı.
Akkuş, “ Toprağın genel yapısını öğrenmek ve içerisindeki bitki besin maddelerini tespit ederek daha sağlıklı  bir gübreleme programı uygulamamızı sağlamak” dedi.
 
Bahar Karakurt