Biga Paşaçayı Köyü Üretim Pazarlama Kooperatif Başkanı Halil Kaya, et ve süt fiyatlarının yükselişiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Kaya, çiğ süt fiyatının baskılanmaya çalışılmasına tepki göstererek, "Süt fiyatının düşürülmesi, dengeleri bozmak, üretime balta vurmak, her kesime zarar verecektir" dedi.
 
Türkiye'de et ve süt üreticileri, sektör için acilen önlem alınması çağrısı yaparken, Biga Paşaçayı Köyü Üretim Pazarlama Kooperatif Başkanı Halil Kaya bu konuda önemli değerlendirmelerde bulunarak, yetkilileri uyardı. 

ET FİYATI YÜKSEKKEN, ÇİĞ SÜT FİYATI DÜŞERSE ÜLKEDE İNEK KALMAZ
Başkan Kaya, "Pandemi döneminde yem fiyatlarının artmasına rağmen, çiğ süt fiyatı baskılanınca inekler kesime gitti, süt arzı düştü ve sonuçta et fiyatları arttı. Şimdi çiğ süt fiyatlarını yine düşürmeye çalışanları uyarıyorum: Et fiyatı yüksekken, çiğ süt fiyatı düşerse ülkede inek kalmaz" dedi.
 
ÜRETİMDEKİ AZALMANIN TEMEL SEBEBİ HAYVANLARIN KESİME GÖNDERİLMESİ
Çiğ süt üretiminin bir yıl içinde ciddi şekilde düştüğüne dikkat çeken Kaya, "Üretimdeki bu azalmanın temel sebebi üretim maliyetlerindeki artışa istinaden üreticinin elindeki hayvanlarını kesime göndermesi olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sebeple süt sanayicisi geçtiğimiz yıl ekim ayında açıklanan 8,50 TL referans fiyatının üzerinde süt alımı yapmıştır. Süt temininde arz sorunu kaygısından olacak ki açıklanan referans fiyatının üreticinin maliyetini karşılamadığı için, çiğ süt kalitesine göre 11-12 TL den alınmıştır. Elbette bu fiyatlar üzerinden alım yapan sanayici raftaki ürünlere bu rakamlar üzerinden fiyat artışı yapmıştır. Ancak buna paralel olarak bu dönemde üreticinin maliyetleri sürekli olarak artmaya devam etmiş ve halen devam etmektedir. Kaba yem fiyatları altı ay öncesine göre ikiye katlamıştır. Kesif yem fiyatlarına ise aylık olarak zam yapılmaya devam etmektedir. Kontrol altına alınamayan bu artışlara karşı üreticinin ürettiği sütün fiyatı, süt sanayicisi tarafından artması beklenirken düşürülmeye çalışılmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Kaya, süt fiyatının baskılanmasının daha kötü sonuçlar doğuracağını belirterek, "Süt fiyatının düşmesi hiçbir zaman tüketiciye sunulan raftaki ürünlerin fiyatlarına düşüş olarak yansımamaktadır. Her üretim sektöründe olduğu gibi süt üretimi de gelir-gider dengesine bağlıdır. Fiyatları sabitlenerek alınabilen tek ürün çiğ süt. Yıllarca bu hep böyle oldu ama çiğ sütün satış fiyatı sanayici, ulusal süt konseyi ve gıda komitesi tarafından baskılandığından dolayı çiğ süt üretenler yıllarca zarar etti. Özetle başta ifade ettiğimiz gibi, yapılan hatalar sonucu azalan üretim, süt fiyatının geri çekilmesiyle yine söylüyoruz; çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkaracaktır.  Süt fiyatının düşürülmesi, dengeleri bozmak, üretime balta vurmak, her kesime zarar verecektir" dedi.
 
Bahar Karakurt