Dünya Ormancılık Günü ve Haftası'nda, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci'nin katılımıyla Ankara'da, "6 Şubat Deprem Şehitleri Ormanı Fidan Dikim Töreni" düzenlendi.Bakan Kirişci törende yaptığı konuşmada, söz konusu etkinlikle depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların anısına 81 ilde hatıra ormanı kuracaklarını söyledi.
Deprem bölgesinde Bakanlık bünyesinde yaptıkları çalışmalara dikkati çeken Kirişci, arama-kurtarma çalışmalarına aktif olarak katıldıklarını, barınma, gıda, temel ihtiyaç, ısıma, içme ve kullanma suyu teminine yardımcı olduklarını anlattı.
Enkaz kaldırma çalışmalarında da etkin şekilde yer aldıklarını vurgulayan Bakan Kirişci, çiftlik ve sahipsiz hayvanlar için yem, mama dağıttıklarını, çiğ sütleri üretime kazandırdıklarını, 5 milyar lirayı bulan tarımsal destekleri öne çektiklerini, tarımsal ve ORKÖY kedilerini 1 yıl ertelediklerini, hibe ile destek başvuru sürelerini uzattıklarını dile getirdi.
Bakan Kirişci, kırsalda hasar tespit çalışmalarının ve halk sağlığı için gıda denetimlerinin sürdüğünü vurguladı.
Bakan Kirişci, 334 kişilik Orman Arama-Kurtarma (ORKUT) ekibiyle arama-kurtarma çalışmalarında görev aldığını belirtti. Kirişci, yakacak odun, gıda tedarikinin temini ve barınmanın yanı sıra OGM'nin uçak ve helikopterlerle yangın söndürme çalışmasında öncü rol üstlendiğini aktardı.
"TARIMSAL HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"
Deprem afetlerinin dışında diğer önemli sorunun "küresel ısınma ve iklim değişikliği" olduğunu belirten Kirişci, bununla mücadelede de ormancılık faaliyetlerinin önem taşıdığını söyledi.
Kirişci, deprem bölgesinin sel ile yeni bir afeti yaşadığını belirterek, 1 yılda beklenen yağışların 3 günde yağdığını dile getirdi.
Bakanlığın son 20 yılda dere ıslahı ve taşkın koruma projeleri ve afetin etkisini oldukça azalttığının altını çizen Kirişci, tarımsal hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Bakan Kirişci, ormanların, su kaynaklarını korumadan, erozyon-sel ve taşkınları önlemeye kadar sayısız değere sahip olduğuna işaret ederek, "Biz de bunun farkında olarak orman kaynaklarımızı koruyoruz ve geliştiriyoruz. Ormancılık alanındaki köklü bilgi birikimimizi 'Yeşil Vatanı' daha da yeşillendirmek için kullanacağız. OGM, fidan dikiminden fidan bakımına, orman köylerinin kalkınmasından orman yangınlarına kadar geniş bir hizmet yelpazesinde çalışmalarına devam ediyor." diye konuştu.
Türkiye'nin tarımsal üretimde olduğu gibi ormancılık alanındaki zenginliğini geliştirme çabasında olduklarını belirten Kirişci, son 20 yılda orman varlığını yüzde 12 artırarak 23,2 milyon hektara çıkardıkları bilgisini paylaştı.
Bakan Kirişci, "Orman parkı sayımızı 20 kat artışla 92'den 1826'ya çıkardık. Orman köylümüzün refahını artırmak için yüzde 20'si hibe, yüzde 80'i faizsiz ORKÖY kredisi veriyoruz. Krediler son 20 yılda 6 milyar liraya ulaştı." dedi.
"DSİ VE OGM HER AN MİLLETİN HİZMETİNE HAZIR"
Orman yangınlarıyla mücadele için bu yıl ilk defa 22 uçak, 9 yangın helikopteri ile 31 hava aracı satın alarak hava filolarını oluşturduklarını belirten Kirişci, 2002'de 633 olan arazöz sayısını 1350'ye, envanterde olmayan ilk müdahale aracını 2 bin 284'e, 1621 olan iş makinesi sayısını 1739'a çıkardıklarını paylaştı.
Kirişci, İHA'ları yangın mücadelesinde kullanan Avrupa'da ilk ülke olduklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
"DSİ ve OGM, güçlü makine-ekipman parkıyla her an her yerde milletin hizmetine hazır. Bu iki kurumun makine parkı bugün itibarıyla 11 binin üzerine çıktı. Asrın afetinde yaklaşık 15 bin personel, 5 binden fazla makine ekipmanla arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Geçen hafta dağıtımını yaptığımız arazöz ve ilk müdahale araçları bulundukları yerlerde ateş savar vazifesi görecek. 2022'de kazandırdığımız 262 arazöz, 73 kamyon, 8 treyler, 222 ilk müdahale aracı, 24 dozer, 40 greyder ve 64 ekskavatör ile orman teşkilatımız daha güçlü hale gelmiştir. Geçen hafta teslim törenini gerçekleştirdiğimiz 190 arazöz ve 197 ilk müdahale aracı olmak üzere toplam 387 araç 'Yeşil Vatan'ı korumak ve geliştirmek için hizmet edecektir."
Bakan Kirişci, tarım ve orman alanında kendilerini ilgilendiren 9 kanunda 39 maddelik düzenlemeyi Meclise gönderdiklerini hatırlatarak, su merkezli üretim planlaması, çevre ve tarım komisyonlarında görüşmelerin tamamlandığını bildirdi.
Dileklerinin tarım ve orman alanında bir devrim niteliğinde kendilerine katkı sağlayacak kanun teklifinin en kısa zamanda yasalaşması olduğunu vurgulayan Kirişci, "Amacımız, tarımsal üretimde olduğu gibi ormanlarımızı da gelecekte yaşanabilecek risklere karşı güçlendirmektir. Mavi Vatan'ı olduğu gibi Yeşil Vatanı ve Bereketli Toprakları proaktif çalışmalarla koruyacak, geliştirecek ve halkın istifadesine sunacağız." şeklinde konuştu.
Törene, siyasilerin ve deprem afetinde arama kurtarma çalışmalarına katılan ülkelerin büyükelçiliklerinin yanı sıra öğretmenler, öğrenciler, madenciler, depremzede vatandaşlar ile çok sayıda davetli katıldı.
Kaynak:Tarım ve Orman Bakanlığı