Başarılı bir göz hastalıkları uzmanı olarak, göz hastalıklarını nasıl tanımlarsınız?
Gözün görme yeteneğinin korunması, yüz güzelliğinin korunması için gerekli bir bilim dalı.
 
Yaygın olarak görülen göz hastalıklarından birisi göz tansiyonu. Nasıl seyreder, tedavisi nasıldır?
Göz tansiyonu,(Glokum) sinsi seyirli körlükle sonuçlanan bir göz hastalığıdır. Her yaşta görülebilir. Doğuştan olan tipleri bile vardır. İlaçlarla (göz damlaları) ve cerrahi tedavileri vardır. Sinsi bir hastalık olduğundan herkesin göz tansiyonunu ölçtürmesi gerekir.
 
Çocuklarda en sık rastlanan göz hastalıkları hangileridir? Bu hastalıklar içerisinde hangi riskler barındırır?
Doğuştan Glokum, şaşkınlık, kırma kusurları, doğuştan anatomik göz bozuklukları gibi sık rastlanan hastalıklar. Katarak, göz içi tümörleri, yeni doğan rexinopatişi gibi addi olanları vardır.
 
Ülkemizde bir çok kişinin şikayet ettiği hastalıklardan biri miyopi. Bu hastalık doğuştan mı gelir, tedavisi hangi yollarla gerçekleştirilir?
Miyopi doğuştan olduğu gibi her yaşta ortaya çıkabilir. Gözlük, kontak lens ve cerrahi tedaviyle hastanın şikayetleri giderilir.Cerrahi tedavi, miyopinin ilerlemesinin durduğu 22-23 yaşlarından sonra yapılır.
 
Yaygın hastalıkların bir diğeri kuru göz hastalığı. Bu hastalıktan kaçınmak için neler yapmak gerekir? Tedavisi için neler yapılmalıdır?
Kuru göz diğer bazı sistematik hastalıklarla birlikte görüldüğü gibi yaşlanmak,sıcak, tozlu ortamlarda çalışmak ilklim gibi çevresel faktörlerle de oluşabilir. Suni göz yaşlarıyla tedavi edilir.
 
Göz hastalıklarının içinde kırma kusurlarına da oldukça sık rastlanıyor. Gözdeki kırma kusurları hangileridir? Tedavileri nasıl gerçekleştirilir?
Miyopi uzak görme bozukluğu, hipermetropi yakını görme bozukluğu, astigmat uzak veya yakın görme bozukluğudur.Birde presbiyopi  dediğimiz 40' lı  yaşlardan sonra görülen yakını görmeme, gözlük kontakt lens ve günümüzde cerrahi yollarla tedavi edilmektedir.
 
Şaşılık hastalığı nedir? şaşılığın belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıldır?
Şaşılık göz eksenlerindeki paralelliğin bozulması diye basitçe tarif edilebilir. Tek yada iki  gözde de olabilir en basiti halk arasında şehlalık denir. Şaşılık olan hastalarda tedavi gözlük ve cerrahi yöntemlerle yapılır. Küçük çocuklardaki şaşılıklar göz tembelliği açısından önemlidir. Kapatma tedavileriyle egzersizlerle tedavi edilirler. Takip gerekir.
 
En çok şikayet edilen göz hastalıklarından birisi de katarakt. Katarakt nedir ve tedavisi ne şekildedir?
Katarakt, göz içinde ışığın retinada toplanmasını görüntünün netleşmesini sağlayan merceğin, lensin, saydamlığını yitirmesi ve görme yeteneğini yitirmesi, görme yeteneğinin düşmesidir. Tedavisi cerrahidir. Hastanın şeffaflığını yitirmiş lensi yapay mercekle değiştirilir. Görüş tekrar kazınılır.
 
Katarakt cerrahisi sonrası göz içine yerleştirilen merceklerin özellikleri nelerdir? cerrahi sonrası nasıl bir tedavi uygulanmaktadır?
Göz içi lensleri yakına uzağa ayarlı olarak takıldığı gibi trifokal lenslerle tüm mesafelerde görüş kazandıran lensler vardır. Hastanın durumuna göre lens tercihi yapılır.
 
Kontakt lens nedir? hangi amaçlarla kullanılır?
Kontakt lensler gözlük alternatifi olarak kullanılan hastanın kendisinin gözüne takıp çıkardığı aparatlardır. Şeffaf ve renkli tipleri günlük ve aylık kullanılabilir. Bazı göz hastalıklarının tedavisinde de tıbbi amaçlarla kullanılırlar. Temizlik ve bakım sorunları vardır. Kirli tozlu ortamlarda ve alerjik bünyeli kişilerde kullanılması sakıncalıdır.
 
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Son olarak gözlerimiz, hayata tutunmamızda  en değerli organlarımızdan biridir. Kıymeti kaybedilince anlaşılır, tüm diğer organlarımız gibi düzenli kontrollerini yaptırmak, uyku düzeni, hijyen yaşadığımız ortamın temizliği ortamın ışık miktarı gibi faktörlere dikkat etmeliyiz. Özellikle yeni doğandan itibaren en  az ilk okula başlayana kadar önerilen aralıklarla kontrolleri yaptırmalıyız. Herkese bol ışıklı, gülümseyen gözler dilerim.
 
Mehmet özdeş
 


Kaynak: Biganın Sesi