Biga İlçesi Umumi Hıfzıssıhha Kurulu "Spor Salonları ve Spor Merkezlerinde Alınması Gereken O¨nlemler" konulu genelgeyle, başta halı sahalar olmak üzere spor tesislerinin kullanımına ilişkin kuralları belirledi.
 
Yeniden faaliyete başlayan halı sahaları da kapsayan genelgede, Halı saha tesislerinin is¸letmecileri, c¸alıs¸anları, müşterileri ile buralarda bulunan kis¸ilerin uymaları gereken kurallar ve alınması gereken tedbirler ile bu yerlerde Sagˆlık Bakanlıgˆı tarafından hazırlanan Salgın Yo¨netimi ve C¸alıs¸ma Rehberi'nde yer alan tedbirler eksiksiz uygulanacak.
 
Kovid­-19 salgınına kars¸ı alınacak tedbirlerin uygulanmasından sorumlu ve denetim ekiplerinin iletis¸im ic¸inde olacagˆı kişiler, spor tesislerinde go¨revlendirilecek.
 
Her mu¨s¸teri tesise HES koduyla giris¸ yapacak. Go¨revli bir personel aracılığıyla “Hayat Eve Sıgˆar” mobil uygulaması u¨zerinden mu¨s¸terilerin HES kodları sorgulanacak ve uygulamanın onay verdigˆi kis¸ilere tesisler kullandırılacak.
 
Tesise giren herkesin ates¸ o¨lc¸u¨mleri yapılacak. Ates¸i 38 derecenin u¨zerinde olanların tesislere giris¸ine izin verilmeyecek ve bu kişiler en yakın sagˆlık kurulus¸una yo¨nlendirilecek.
 
 Tesislere maskesiz mu¨s¸teri/c¸alıs¸an alınmayacak, antrenman ve mac¸ haricinde maske kesintisiz kullanılacak.(N95/FFP2 maskeler kullanılmayacak.)
 
Tesislerdeki kis¸i sayısı, kapalı alanlar ic¸in 6 metrekareye bir kis¸i du¨s¸ecek s¸ekilde sınırlandırılacak ve buna ilis¸kin bilgi tesis giris¸ine asılacak.
 
Tesislere misafir veya izleyici kabul edilmeyecek. 18 yas¸ altı c¸ocuklarla birlikte, en fazla bir velisi maske takma kos¸uluyla tesise alınabilecek. Veliler arasında en az 2 metre fiziki mesafe bulunacak s¸ekilde oturma du¨zeni olus¸turulacak.
 
 Tesislerdeki soyunma odası/kabini, dus¸ ve sauna alanları kapalı tutulacak ve mu¨s¸terilerin kullanımına izin verilmeyecek.
 
Spor aktiviteleri damlacık c¸ıkıs¸ını ve hızını artırdıgˆı ic¸in tesislerde mu¨s¸teriler ile c¸alıs¸anların yakın teması azaltılacak. Antrenman ve mac¸lar dıs¸ında mu¨s¸teriler arasında fiziki mesafe en az 2 metre olarak uygulanacak.
 
Tesislere mu¨s¸teriler randevuyla kabul edilecek.
 
 Tesislerin giris¸ ve c¸ıkıs¸ yo¨nleri birbiriyle c¸akıs¸mayacak s¸ekilde farklı taraflarda du¨zenlenecek, kalabalıkların olus¸masını o¨nlemek amacıyla tesisin dıs¸ kapısına kontrolsu¨z giris¸i engellemeye yo¨nelik uyarı levhası konulacak ve engelleyici mekanizma kurulacak.
 
Spor yaralanması durumunda, yaralının etrafında olus¸ması muhtemel kalabalık ve yakın temas engellenecek.
 
Tesislerin giris¸ine Kovid­-19 tedbirleri kapsamında temizlik, maske, mesafe tedbirleri ile tesis ic¸inde uyulması gereken kuralları ic¸eren afis¸ler asılacak.
 
Mu¨s¸terilerin giris¸/c¸ıkıs¸ saatleri kaydedilecek ve en az 14 gu¨n su¨reyle bu kayıtlar saklanacak.
 
Tesislerin giris¸inde ve ic¸inde yeterli sayıda ve miktarda el antiseptigˆi ile tek kullanımlık kagˆıt havlular bulundurulacak.
 
Tesislerin u¨yelik so¨zles¸melerine Kovid-­19 tedbir/kuralları ve rezervasyon prosedu¨rleri ile ilgili ac¸ıklamalar eklenecek.
 
Yas¸ ve kronik hastalıgˆı nedeniyle risk grubunda yer alan vatandas¸lara tesisler kullandırılmayacak.
 
Tesis bu¨nyesindeki kafe tarzı yeme ic¸me bo¨lu¨mleri Sagˆlık Bakanlıgˆının restoran, lokanta, kafe c¸alıs¸ma rehberine go¨re hizmet verecek.
 
Tesislerin giris¸ ve c¸ıkıs¸ına pedallı ve kapaklı c¸o¨p kutusu konulacak, bunlar du¨zenli olarak bos¸altılacak.
 
Antrenman/mac¸ aralarındaki dinlenme molaları dıs¸ında tesislerde mi¨s¸terilerin beklemesine kesinlikle izin verilmeyecek.
 
Tesislerde ortak kullanım amacıyla gazete ve dergi bulundurulmayacak.
 
Nakit o¨deme yerine tercihen temassız o¨deme talep edilecek, o¨deme terminallerinde dokunulan yu¨zeyler yüzde 70’lik alkolle temizlenecek.
 
Halı saha tesisi ic¸inde bulunan ofislerde Sagˆlık Bakanlıgˆının “Ofis ve Bu¨ro Sisteminde Faaliyet Go¨steren Tu¨m I·s¸letmelerde Alınması Gereken O¨nlemler” rehberine uygun c¸alıs¸ılacak.
 
Temizlik ve dezenfeksiyona yönelik tedbirler
Genelgeye göre, tesislerin temizliği her gu¨n du¨zenli yapılacak, sık kullanılan alan ve malzemelerin daha fazla temizlenmesi sağlanacak.
 
Tesislerin yer ve yu¨zeylerin temizligˆinde nemli silme­ paspaslama tercih edilmeyecek, toz c¸ıkaran fırc¸a ile su¨pu¨rme is¸lemlerinden kac¸ınılacak.
 
Tesislerin temizligˆinde kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yu¨zeyleri, el ve vu¨cudun sık degˆdigˆi bo¨lu¨mler gibi sık dokunulan yu¨zeylerin temizligˆine dikkat edilecek. Bu amac¸la, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon ic¸in 1/100 sulandırılmıs¸ (5 litre suya yarım ku¨c¸u¨k c¸ay bardagˆı), tuvalet dezenfeksiyonu ic¸in de 1/10 sulandırılmıs¸ c¸amas¸ır suyu kullanılacak.
 
Yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve digˆer cihaz yu¨zeylerinin yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyonu sagˆlanacak. Temizlik bezleri kullanım alanına go¨re ayrılacak. Her kullanım sonrası uygun s¸ekilde temizlenen, yıkanabilen ve tekrar kullanılan temizlik malzemeleri en az 60 derecede yıkanacak.
 
Futbol topları her mac¸ bitiminde yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfekte edilecek.
 
Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımıyla ilgili afis¸ler asılacak ve buralarda su¨rekli sıvı sabun bulundurulacak.
 
Tesislerde hepafilitreli hava akımı ile c¸alıs¸an el kurutma cihazları dıs¸ında el kurutma cihazları kullanılamayacak.
 
Tuvaletlerdeki su ve sabunların fotoselli olmaları sagˆlanacak. Temizlik yapan personel tıbbi maske ve eldiven kullanacak. Kullanılan maske ve eldivenler c¸ıkarılıp c¸o¨p kutusuna atılacak ve eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacak.
 
Tesiste vantilato¨rler c¸alıs¸tırılmayacak. Sagˆlık Bakanlıgˆı tarafından hazırlanan rehbere uygun hareket edilecek ve tesislerin kapalı bo¨lu¨mleri sık sık havalandırılacak.
 
C¸alıs¸an personele yo¨nelik tedbirler
 
Halı sahalarda çalışan personele ilişkin tedbirlerin de yer aldığı genelgeye göre, personel Kovid-19’un bulas¸ma yolları ve korunma o¨nlemleri hususunda bilgilendirilecek.
 
Ates¸, o¨ksu¨ru¨k, burun akıntısı, nefes darlıgˆı gibi belirtiler go¨steren veya Kovid-19 vakası ile teması olan c¸alıs¸anlar tıbbi maske takılarak sagˆlık kurumuna yo¨nlendirilecek.
 
Personelin tu¨mu¨nu¨n kuralına uygun tıbbi maske takması, maske nemlendikc¸e ya da kirlendikc¸e degˆis¸tirmesi, maske degˆis¸iminde el antiseptigˆi kullanması, el hijyenine dikkat etmesi sagˆlanacak.
 
Personelin dinlenme odalarında en az 1 metrelik fiziki mesafeye dikkat etmeleri ve maskesiz bulunmamaları sağlanacak.
 
Mu¨s¸terilere yo¨nelik tedbirler
 
Mu¨s¸terilerin tesis ic¸erisinde her alanda digˆer kis¸ilerle 2 metre fiziki mesafeye uymaları sagˆlanacak.
 
Kis¸isel havlu kullanılacak, havlular, is¸letme tarafından kars¸ılanması halinde pos¸etli olacak veya go¨revli personel tarafından verilecek.
 
Müşteriler mac¸ sırasında ve sonrasında kucaklas¸ma, sarılma gibi yakın temasta bulunamayacak.
 
Kaymakamlıklar halı sahaları haftada en az bir kez denetleyecek. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu geregˆince idari para cezası verilecek, aykırılıgˆın durumuna go¨re kanunun ilgili maddeleri uyarınca is¸lem yapılacak ve konusu suc¸ tes¸kil eden davranıs¸lara ilis¸kin Tu¨rk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında gerekli adli is¸lemler başlatılacak.
 
MEHMET ÖZDEŞ
 
 
 


Kaynak: Biganın Sesi