Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Donkar, Biga FM'in konuğu oldu

Füsun Belgin Uz’un sunduğu Füsunla sağlıklı saatler programının konuğu olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Donkar, ön plana çıkan hava yolu hastalıkları olan koah, bronşit, alerjik astım, akciğer dokusunu ilgilendiren interstisyel akciğer hastalıkları, akciğerde sertleşme, zatürre, özellikle Covid 19 pandemisi sürecinden sonra daha çok ön plana çıkan pnömoni ve fibrozis ile alakalı hastaları takip ettiklerini ifade etti.
 
Dünyada erkeklerde en sık, kadınlar arasında da 3. en sık görülen kanser türü olan akciğer kanserleri ile ilgili de bilgi veren Donkar: "erken tanı ve teşhis çok önemli. Özelikle ailede kanser hastalığı bulunan sigara içen kişilerin akciğer grafi ve diğer görüntüleme yöntemleri ile yakın takibi yapılmalı dedi.
 
Covid 19 enfeksiyonu hakkında da bilgi veren Donkar :" hem viral hem de bakteriyel etkenlerin bir çoğu gibi ağız yada burun mukozası yolu ile ediniliyor. İlk başta sekresyonlar ve mukozanın başta olduğu mekanik yollarla vücutta sınırlandırılmaya çalışılıyor sonrasında savunma sistemi devreye giriyor ancak bu evrede etken virüsleri sınırlandırıp uzaklaştıramadıysak hızlı bir çoğalma ve hastalık sürecine giriliyor. Özel Biga Can Hastanemizde hastalarımızın tüm tetkik ve tedavilerini yapıyoruz " dedi.
 
MEHMET ÖZDEŞ
 


Kaynak: Biganın Sesi