Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitimlerde anne adaylarına, Uzm.Psk.Bilge Önem Gebelerde doğum öncesi ve sonrası psikolojik değişiklikler, Dyt.Aydın Kara Gebelikte beslenme , Hemş.Figen Altıntaş, Hemş.Nuray Ergün ve Emine Önal tarafından doğum öncesi , doğum ve doğum sonrası konularında eğitim veriliyor.
 
 
YANLIŞ BİLGİLERDEN DOĞRUYA YÖNLENDİRİLMELİ
Eğitimler hakkında bilgi veren Uzm.Psk.Bilge Önem,” "Belli prensiplerle eğitilmiş tüm anne adayları doğumu normal ve doğal bir olay gibi algılamaktadır. Doğum için belli kasılmalar başladıktan sonra doğumun tüm aşamalarını bilen anne adayı için her olay bir sonraki olayın habercisi gibi algılanacak, mutlu son yaklaşıyor diye sevinecek ve bu süreç içinde olanları anlayış ve güven ile karşılayacaktır. Aksi halde her olaydan sonra 'Eyvah arkasından ne gelecek' diye korkacaktır. Gebeler annelerinden, arkadaşlarından, kitaplardan hatta filmlerdeki ağrılı doğum sahnelerinden aldıkları yetersiz ve yanlış bilgilerden, mutlaka bilinçli bir şekilde doğruya yönlendirilmelidir”  dedi.
 
KORKU-GERGİNLİK- AĞRI ÇEMBERİ

Korku gerginlik ve ağrı çemberi hakkında da konuşan Önem, “Doğum hakkındaki bilgileri korkunç doğum hikayelerine ve dayanılmaz doğum sancılarına dayanıyorsa, anne adayı doğum anı geldiğinde kendini bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde korkunç bir serüvenin içinde bulacaktır. Buna korku-gerginlik- ağrı çemberi diyoruz. Gerilmiş, korkmuş bir kadının ne yapacağı belli olmaz; ya nefesini tutar ya da aşırı nefes alıp verir ve bu da vücuttaki oksijen dengesini bozar. Yeterince eğitilmemiş kadınlarda doğum sancıları sanki daha uzun sürüyormuş gibi gelir. Sancının başlangıcı ve bitişi hakkında bize doğru bilgi veremez” diye konuştu.
 
HER İKİ DOĞUMA DA HAZIR OLUNMASI LAZIM
Düzenlenen eğitimin önemine de değinen Bilge Önem, şunları söyledi; “Eğitim bir gebeyi doğuma duygusal, bilgili ve bilinçli, bedensel olarak hazırlar. Hazırlanmış bir gebe böylece doğuma korku yerine tatlı bir heyecan ve neşeyle yaklaşır. Bir gebe kadın doğru eğitilirse rahim kasılmalarına amaca yönelik akılcı cevap verecektir. Bu araştırmacıların yaptığı çalışmalar sonucunda bilinçli eğitilmiş gebeler her rahim kasılmasında korku ve kendini sıkmak yerine, gevşemeye bilinçli nefes almayla cevap vermiş, bu kadınların doğumları son derece kısa sürmüş ve kolay olmuştur. Eğer doğum olayının gerçekleşmesi için sezaryen gerekiyorsa buna da hazır olmalıyız”
 
AMAÇ BİLİNÇLİ VE AKTİF ROL OLMALARINI SAĞLAMAK
Eğitimler sayesinde kadınların bilinçli ve aktif rol oynamasını amaçladıklarını sözlerine ekleyen Önem, “Gebe kadının fizik yapısı, ağrı eşiği, bebeğin büyük veya küçük olması, kasılmalarının şiddeti, doğum sırasında olabilecek komplikasyonlar ağrıların algılanmasında önemli faktörlerdir. Kadının hayatındaki en önemli olayda bilinçli ve aktif rol oynaması sağlanacaktır. Anne olmanın tüm safhalarını bilinçli yaşarak idrak etmesi anneye başarının tatmin ve mutluluğunu verecek. Her başarılı kişi gibi kendisiyle övünecektir. Ayrıca doğum anından korkmayacak, doğuma bilinçli ve güvenle yaklaşacak, kontrolü kaybetmeyecek ve güçlü duracaktır. Sağlıklı bebekler, sağlıklı anneler için, anne adaylarımızı Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü Gebe Sınıfı eğitimlerine bekliyoruz” dedi.
 
MEHMET ÖZDEŞ
 


Kaynak: Biganın Sesi