Kısa süre içerisinde Biga’da büyük bir değişime imza atan Başkan İsmail ışık, birçok hedefleri olduğunu söylerken tek bir hayali olduğunu açıkladı; “Mutlu insanların yaşadığı bir Biga hayal ediyorum.. Ve bunun için çalışıyorum. Daha da fazla çalışacağım..” dedi.
30 Mart 2014 yerel seçimlerini Biga’da kazanarak CHP adına büyük bir başarıya imza atan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, mazbatasını alır almaz ilk yaptığı iş Başkanlık makamının kapısını sökmek olmuştu. “Bigalı hemşerilerime söz verdim; aramıza mesafe koymayacağım demiştim, o gün bugün makam odasının kapısı yok” açıklamasında bulunan Başkan Işık, kapı sökmekle yetinmediğini de yaptığı uygulamalarla ortaya koydu.
ANLIK BİLDİRİM HATTI İLE VATANDAŞ – BELEDİYE EL ELE
“Bir belediye başkanı olarak vatandaşlar arasında mesafe olmaması gerektiğine inanıyorum. Bu sebeple sadece kapıları sökmedik” açıklamasında bulunan İsmail Işık, Bigalı vatandaşların sorunlarının çözümü için Anlık Bildirim Hattı oluşturduklarını söyledi. Başkan İsmail Işık; “Biga Belediyesi; yerinden ve birlikte yönetim anlayışı ile günlük yaşamın bir parçası haline geliyor. Şuana kadar telefon, mail, sosyal medya ve ‘Alo 153’ ihbar hattı ile Biga Belediyesi’ne ulaşılabiliyordu."
"Sorunların belirlenebilmesi ve kısa sürede çözüme ulaşabilmesi için WhatsApp Anlık Bildirim Hattı hizmete girdi. 0 530 133 18 60 numaralı telefona Whatsapp uygulaması üzerinden görüntülü, fotoğraflı veya yazılı bir şekilde iletilen mesajlar; Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bağlı Basın Birimi’nde değerlendirilecek ve ilgili birime bildirilecek. Anlık Bildirim Hattı uygulaması ile halkın idare iletişimi kolaylaşacak. WhatsApp uygulaması ile birlikte 785 farklı numaradan 8 bin 974 istek ve şikâyet geldi. Halk Masa üzerinden girilen bilgi sayısı 10 bin 158. Bu isteklerle ilgili geri dönüşler yapıldı. ALO 153 Hattı’na ise 19 bin 132 istek ve şikâyet ulaştı” dedi.
“VATANDAŞLARLA İÇ İÇE OLMAYIK ÇOK ÖNEMSİYORUM”
Başkan İsmail Işık, sadece anlık bildirim hattı ile değil düzenlenen Halk meclisleri ile de vatandaşlar ile bir araya geldiği açıkladı. Işık; “Teknoloji gelişti, whatsapp, telefon hattı kurduk ama bunları da yeterli görmedik. Göreve geldiğimden bu yana altı defa Halk Meclisleri günleri düzenledik. Bu toplantılar ile Çiçeklidede, Kavaklık, Çavuşköy, Yeniceköy, Şirintepe, Hamdibey gibi mahalle ve semtlerimizdeki hemşerilerimizle bir araya geldik. Oturduk projelerimizi, hizmetlerimizi anlattık. Onlarda kendi sorunlarını ve önerilerini paylaştılar. Eksikliklerin ve sorunları yüz yüze ifade edebilme imkanımız oldu. çok faydalı geçti. Vatandaşlarımızın istek ve önerileri doğrultusunda eldeki imkanları da gözeterek çalışmalarımızı sürdürdük” dedi.
“SOSYAL YARDIM HİZMETLERİNDEN 1094 VATANDAŞIMIZ FAYDALANIYOR”
Sosyal bir belediye anlayışı ile hizmet ettiklerini belirten İsmail Işık; “Belediyemiz sınırları içerisinde vatandaş ayrımı gözetmeksizin çalışıyoruz. Hasta ve bakıma muhtaç vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızın sağlık ve bakım hizmetlerini sağlamak amacıyla Belediyemiz Sağlık İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerimiz hasta ve bakıma muhtaç 1094 vatandaşımıza ulaşarak ihtiyaçlarını gideriyor. Bu ekibimiz periyodik olarak yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç vatandaşlarımızı ziyaret ediyor, sağlık kontrollerini gerçekleştiriyor. Yine belediye imkânlarımız ile yaşlı, bakıma muhtaç ve engelli vatandaşlarımız öncelikli olmak üzere ihtiyaç sahibi 60 kişiye günlük sıcak yemek yardımını aksatmaksızın her gün yapıyoruz. Belediyemizin 315 00 00 numaralı telefon hattı var. İhtiyaç sahipleri bu numarayı arayarak yardım alabiliyorlar” dedi.
ÜCRETSİZ ÇAMAŞIRHANE, İNTERNET VE DEFİN HİZMETİ
Yardıma muhtaç, öğrenci ve yakınlarını kaybeden vatandaşlar içinde ücretsiz çeşitli hizmetler sunduklarını açıklayan Belediye Başkanı İsmail Işık; “Hafta içi hergün 09.00-15.00 saatleri arasında öğrenci ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza belediye çamaşırhanesinde ücretsiz hizmet veriyoruz. Biga’mızın çeşitli noktalarında vatandaşlarımızın hizmetine ücretsiz olarak sunduğumuz ücretsiz internet hizmetimiz de var. Bu noktalar şuan için 5 mahallede mevcut. Zamanla bunları daha da yaygınlaştırarak Bigalı hemşerilerimizin internetten daha verimli faydalanmalarını sağlayacağız. Belediyemiz ayrıca ücretsiz defin hizmeti veriyor. Yakınlarını kaybetmiş vatandaşlarımız müracaat ettikleri takdirde ücretsiz defin hizmeti veriyoruz” dedi.
“324 PERSONEL - 74 MİLYON TL BÜTÇE İLE 50 BİN KİŞİYE HİZMET VERİYORUZ”
Biga Belediye Başkanı İsmail Işık belediye bütçesi, yapılan hizmetler, yatırımlar ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda “Seçildiğimiz ilk bir yıl pek bir şey yapamadık” ifadelerine yer verirken, gerekçesini de şöyle açıkladı; “Neden yapamadık? Çünkü geçmişten gelen borçlar vardı. Bunun yanı sıra bütçemiz de azdı. 2014 yılında göreve geldiğimizde 45 Milyon TL bütçesi vardı belediyenin. Bu rakam 2015’de 50 Milyon’a, 2016 yılında ise 74 Milyon TL’ye yükseldi. Bütçemizin yarısı personel ve temizlik giderlerine gidiyor, kalanını da hizmet giderlerimiz için harcıyoruz. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde bütçemizi artırmanın yanı sıra personelimizi de artırdık. 50 bin nüfuslu bir ilçeye 324 personelimiz ile hizmet veriyoruz. Kaynaklarımızı verimli kullanarak 50 bin hemşerimizi memnun etmeye, hızlı ve kaliteli hizmet etmeye gayret ediyoruz” dedi.
“YAŞANACAK ŞEHİR BİGA” İÇİN DURMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ
2016 yılında Biga’da trafiğe kayıtlı araç sayısının 30’bini aştığını belirten İsmail Işık, araç ve yaya trafiğini güvenilir kılmak, trafik ve otopark sorununu çözmenin şehir yaşamı için hayati önemi olduğuna dikkat çekti. Başkan İsmail Işık; “Yaşanacak şehir Biga sloganımız var bizim. Sağlıklı ve sosyal bir toplumun huzurunu sağlamaya çok önem veriyoruz. Çağdaş kentlerin en büyük sorunlarından bir tanesi de araç ve yaya güvenliği, trafik ve otopark sorunu olduğunu düşünüyorum. Araştırdık, Biga’mız da 2016 yılında trafiğe kayıtlı 30 binin üzerinde araç var. İlçe merkezinde ciddi bir trafik ve otopark sorunumuz vardı. Bu sorunları çözmek için çeşitli projelerimizi hayata geçirdik. İlk etap da şehir içi yolları düzenleyerek belli cadde ve sokaklarda müsait olan yerlerde cepler yaptık. Araç sahipleri esnaflar kısa süreli olmak kaydı ile bu ceplerden faydalanıyorlar. Bunun dışında o bölgelerde araç park edilmesine müsaade etmiyoruz. Bu çalışmamızın hemen faydasını gördük ama yeterli değildi. O yüzden Otopark sorununu çözmek için katlı otopark projesi gibi çalışmalarımız var” dedi.
AÇIK OTOPARK ALANI DÜZENLEMESİ DEVAM EDİYOR
'Yaşanacak Şehir Biga'yı ortaya çıkarmak için canla başla çalışan Biga Belediyesi çalışanları Kocabaşçayı sularının ıslah edilme çalışması devam ediyor. Ayrıca ekipler, Kocabaşçayı kıyısındaki alanı araçların kullanımı için hazırlıyor. Açık otopark olarak kullanılan alana asfalt döküm çalışmaları başladı. Kocabaşçayı Köprüsü'nün bir yakası Kurban Bayramı öncesi araçların kullanımı için büyük oranda hazırlandı. Önce asfalt döküldü, ardından araçların park alanları belirlendi ve çizildi. Çalışmalar devam ediyor ve en kısa sürede tamamlanacak. Aydınlatma çalışmaları ve düzenlemelerin ardından Kocabaşçayı kıyısı açık otopark alanı son şeklini alacak.
Trafik ve otopark sorunu için yapılan çalışmaların kısa sürede büyük faydasını gördüklerini açıklayan Belediye Başkanı İsmail Işık; “Açıkhava alışveriş Merkezi modeli ismini verdiğimiz bir projeyi hayata geçirdik. Yanlış araç parkları nedeniyle şehir merkezinde aksayan trafik şimdi daha hızlı akıyor. Merkezde araçlarından inen vatandaşlar daha fazla esnafa uğramaya başladı. Yanlış yere park edilen araçlar nedeniyle ambulans ve itfaiye geçişlerinde yaşanan sorunları azalmaya başlandı” dedi.
“SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYAT BİGA’YA AYRI BİR RENK KATIYOR”
Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Bigalı vatandaşların sosyal ve kültürel hayatın nimetlerinden daha fazla yararlanması için sürekli yeni bir arayış içerisinde olduklarını belirtti. Başkan İsmail Işık; “Sağlıklı ve mutlu bir toplum yaratmak, hemşerilerimize güvenli ve huzurlu bir yaşam sürmeleri için gayret ediyoruz. Alt yapı, trafik sorunu, tesis çalışmaları gibi hizmetleri yapmak zaten benim görevim. Ben ve personelim ayrıca Bigalı hemşerilerimin sosyal ve kültürel hayatlarını zenginleştirmek istiyoruz. Her bir hemşerimin daha fazla sosyal hayat içerisinde yer almasını, Biga sokak ve caddelerinde, park ve bahçelerinde daha fazla zaman geçirmelerini, daha mutlu ve huzurla gezmelerini istiyorum” dedi.
Biga’da sosyal ve kültürel hayatı zenginleştirmek için yapılan çalışmaları da anlatan Başkan İsmail Işık; “kültür gezileri düzenliyoruz. Çanakkale şehitlikleri başta olmak üzere farklı mekanlarda tarihi ve kültürel geziler düzenleniyor. Hemşerilerimize çağrı yaptık dedik ki ’30 kişi toplanın gelin, nereye gitmek istiyorsanız gönderelim.’ Çünkü araçlar 30 kişi kapasiteli. Tabi bu kültürel geziler suiistimal edilmesin diyerek de ücretsiz yapmak yerine kişi başına çok cüzi rakamlar belirliyoruz. 2,5 yılda tam 2991 kişi bu tür gezilere katıldı. Çanakkaleli şehitlerimizi unutmadık. Şehidimiz Ulaş Açıkgöz’e vefamızı göstermek amacıyla bir anıt yaptık, adının da bir caddeye verilmesini sağladık.”
“ÇOCUKLARIMIZ BİZİM HERŞEYİMİZ, GELECEĞİMİZ, YARINLARIMIZ”
“Çocuklarımız bizim her şeyimiz, geleceğimiz, yarınlarımız. Biga Belediyesi olarak bakanlığımızın da destekleriyle karne hediyesi olarak çocuklarımıza ücretsiz bisiklet dağıttık” açıklamasında bulunan İsmail Işık sözlerine şöyle devam etti; “Biga belediyesi olarak yarınlarımıza, geleceğimiz olan çocuklarımıza yatırım yapmak için özel bir gayret sarf ediyoruz. Biga belediyesi yaz okullarımız var. Çocuklarımız burada oyun oynar gibi İngilizce, satranç, jimnastik, müzik ve bilgisayar gibi daha birçok etkinlikle hem eğleniyor hem öğreniyorlar. Bilgi evleri çocuk şenlikleri düzenliyoruz” dedi.
“BİGALI HEMŞERİLERİM AKŞAM 10’DA TELEVİZYON KARŞISINDA OTURSUN İSTEMİYORUM”
Dini ve milli bayramlar gibi özel günleri de Biga’nın sosyal ve kültürel hayatına katkı olarak gördüklerini belirten İsmail Işık; “Ramazan ve Kurban bayramlarımızın yanı sıra milli bayramlarımızda düzenlediğimiz etkinliklerde büyük ilgi görüyor. Bu sene düzenlenen Ramazan Ayı etkinliklerimize katılım çok fazlaydı. Biga’nın ekonomisini de sosyal hayatla birleştirmek için çeşitli STK’lar ile işbirliği yaparak Biga Alışveriş Günleri, Biga Fuarı gibi etkinlikler düzenliyoruz. Açıkça şunu söylemek istiyorum ki; Yaşanacak Şehir Biga hayalimizde, hemşerilerimin akşam 10 olduğunda ellerinde kumanda televizyon başında oturmalarını istemiyorum. Tabi ki bunu sadece istemekle olmuyor. Ne yapmamız lazım? İnsanların Biga’da gezecekleri, eğlenecekleri alışverişlerini istedikleri vakitte gerçekleştirebilecekleri imkan yaratmak lazım. Biz bunu sağlamak için çalışıyoruz ve aldığımız geri dönüşlerle de bunu sağladığımızı söyleyebilirim. Alışveriş Günleri’nde bunu gördük” dedi.
BİGA’DA SOSYAL VE KÜLTÜREL DEVRİM: “ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ”
Çanakkale Merkezde bulunan yerel basın mensuplarıyla Biga Atatürk Kültür Merkezi’nde buluşan Başkan İsmail Işık, Biga’nın sosyal ve kültürel hayatında büyük bir devrim yaratmış. Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki 12 bin metrekare alana üzerine inşa edilen, 9 bin 673 metrekare kapalı alana sahip Biga Atatürk Kültür Merkezi içerisinde yok yok! 1 Mart 2015 tarihinde temelleri atılan Atatürk Kültür Merkezi, 27 Mayıs 2016 tarihinde hizmete açıldı. Haftanın her günü düzenlenen kültür ve sanat aktivitelerine Bigalı vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. İsmail Işık, Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili olarak verdiği bilgilerde, her gün ortalama 900 kişinin Atatürk Kültür Merkezi’nde çeşitli kurs ve aktivitelerden faydalandığını açıkladı.
15 milyon 300 bin TL’ye mal edilen Atatürk Kültür Merkezi içerisinde, dans, seramik, heykel, resim, tiyatro ve çeşitli spor kurslarının yanı sıra 850 kişi kapasiteli çok amaçlı konferans salonu, 4 sınıftan oluşan 100 öğrenci kapasiteli 0-4 yaş grubuna tam gün hizmet veren kreş, 950 metrekare büyüklüğünde kütüphane, açık ve kapalı oyun alanları bulunuyor. Atatürk Kültür Merkezinde ayrıca dijital kütüphane, etüt merkezi, sergi salonları, restoran, kafeterya, 40 araçlık kapalı, 13 araç kapasiteli de açık otopark alanı yer alıyor. Bigalı kadınların meslek sahibi olmaları içinde Halk Eğitim merkezi tarafından düzenlenen çeşitli kurslara da Atatürk Kültür Merkezi ev sahipliği yapıyor.
“ESKİŞEHİR BELEDİYESİNİ ÖRNEK ALIYORUM”
Basın mensuplarıyla kısa bir şehir turu yapan Başkan İsmail Işık, yapılan çalışmaları yerinde gösterdi. Kocabaşçayı kenarında bulunan alanların kısa sürede çevre düzenlemesinin bitirileceğini açıklayan İsmail Işık, “Bu çalışma bittiği zaman çok güzel olacak. Burasını yaparken Eskişehir’in Porsuk Çayı’nın kenarında yapılan düzenlemeleri ve sosyal hayattan esinlendik” dedi. İsmail Işık; “Kocabaşçayı kenarında çalışmalarımız var. Hava şartları nedeniyle şu an yavaş ilerliyor ama yaz aylarına yetiştireceğiz. Burası bittiği zaman; 4-6 kilometre uzunluğunda yürüyüş yolları, kafeteryalar, oyun parkları, dinlenme ve eğlence alanları, bisiklet yolları olacak. Üniversiteyi Eskişehir’de okumuştum. Eskişehir’de ki sosyal ve kültürel dönüşümü örnek alıyorum. Porsuk Çayı’nın kenarı ve orada oluşturulan sosyal ve kültürel hayatı Biga ölçek ve imkânlarında oluşturmak istiyorum” dedi.
BİGA İSTİHDAMI İÇİN: “BİGAPORT PROJESİ”
Avcılar Kulübü mevkiinde bulunan köprü’den başlayacak ve Kocabaşçayı kıyısı boyunca devam edecek çevre düzenlemesi ile Biga’ya birçok yeni iş yeri kurulacağını belirten İsmail Işık; “Kocabaşçayı düzenlemesi ile Sosyal ve Kültürel hayata büyük bir katkı yapacağız. Bunun yanı sıra Biga’mızda işsizlik sorunu yok denecek kadar az ama bu çalışma ile istihdam yaratmış da olacağız. Şöyle ki, bu alanlarda kafeteryalar, çay bahçeleri olacak. Buraları ihale ile vereceğiz. Burayı alan işletme sahipleri de yanında işçi çalıştıracaklar.”
“Bunun yanı sıra Bigaport projemiz var. Bandırma’dan Çanakkale’ye kadar olan karayolu boyunca büyük otobüs firmalarının mola vereceği bir tesis yok. Bandırma istikametinden gelerek ilçemiz sınırlarından geçen tanıdıklarımız zaman zaman arayıp nerede mola verebiliriz, nerede konaklayabiliriz diye soruyorlar. Bu sorunu biz fırsata çevirmek istiyoruz. Bunun için Biga-Çanakkale Karayolu üzerinde ilçemiz sınırları içerisinde belirleyeceğimiz bir alanda büyük otobüs firmalarına ve diğer yolculara hizmet verecek bir konaklama tesisi yapmayı planlıyoruz. Araştırmalarımıza göre Bandırma – Çanakkale arasında her yıl 2 milyon kişi seyahat veya geçiş yapıyor. Bu iki milyon kişiye ilçemizde üretilen ürünleri satmak, dinlenme tesislerinde alışveriş yaptırmayı düşünüyoruz. Böylece hem önemli bir eksikliği Biga’ya kazanç olarak kazandıracağız, hem istihdam yaratacağız hem de yerel marka ve üreticilerimizin ürünlerini pazarlama imkânı bulacağız. Çalışmalarımız şimdilik sürüyor, en kısa sürede bu projemizi de hayata geçireceğiz” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi