Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ilk olarak belediyenin kadın çalışanlarına 1 gün izin vererek günlerini kutladı ve ardından Bursa gezisine uğurladı. Ardından Biga sokaklarında kadınlara çiçek hediye eden Başkan Işık, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Ardından önce Cumhuriyet kadınlarının anlatıldığı resim sergisi açıldı, ardından İclal Aydın söyleşisi gerçekleştirildi.
 
Öncü kadınlarımıza saygı
 
Saat 18:00'de ise Öncü Kadınlarımız Resim Sergisi'nin 20'ncisinin açılışı Biga Atatürk Kültür Merkezi'nde İclal Aydın'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Serginin açılışı Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ve eşi Ruhan Işık, Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, CHP Biga İlçe Başkanı Özgür Ceylan, Biga Kent Konseyi Başkanı Sedat Şahin, CHP Biga Kadın Kolları Başkanı Melek Şahin, belediye meclis üyeleri ve kadınların katılımıyla yapıldı.
 
Küratörlüğünü ressam Ülkü Cılızoğlu’nun, basın danışmanlığını ressam Harika Ören’in yaptığı 'Öncü Kadınlarımız' adlı karma resim sergisi Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde 8-14 Mart tarihleri arasında sanatseverler için açık olacak. Sergi, 40 ressam tarafından yapılan 50 eserden oluşuyor. Yeni yapılan Öncü Kadın eserleriyle sergiye yeni sanatçılar destek veriyorlar.
 
“Öncü Kadınlarımız” konsept sergisi, 2010 yılından beri, Türkiye tarihinde iz bırakmış öncü kadınları yaşatmak, yeni nesillere tanıtmak amacını taşıyarak sanatseverlerle buluşuyor. Sergideki eserler, tarihimize isimlerini altın harflerle yazdırmış, ilklere öncülük etmiş kadınların usta sanatçıların kişisel kurgularıyla ve özgün teknikleriyle resmedilerek ele alınıyorlar. Kahraman kadınlar (Nene Hatun, Satı Kadın, Kara Fatma, Şerife Bacı); ilk meslek sahibi kadınlar (Dr. Türkan Saylan, Heykeltraş Sabiha Bengütaş, Avukat Süreyya Ağaoğlu); ilk sanatçı kadınlar (Afife Jale, Semiha Berksoy, İdil Biret, Suna Kan); başarı öyküleri izlenmeye değer ilkler (Sabiha Gökçen, Keriman Halis, Mihri Müşfik ) isimler tuvallerde yansıtılıyor. “Öncü Kadınlarımız” konsept sergisinin amacı Öncü Kadınlarımız’ı anmak, tanımak, anlamaya çalışmak ve mücadelelerine bir kez saygı duruşunda bulunmak olarak belirtiliyor. Sergide Alev Demirkesen, Aysel Şener Erez, Ayten Akgürbüz, Ayten Durukan, Ayşe Erkan, Azniv Çoban, Başak Tiryakinakip, Belma Akdağ, Bensen Ünlüoğlu, Bilge Akon, Canan Doğruer, Ceyda Ildıroğlu, Dilek Bölükbaşı, Dilek Nadas, Eylül Duru, Esra Alkan, Harika Ören, Kuzey Ulufer, Jale Canay, Mediha Tekin, Meliha Özer, Mine Özkul, Mine Arasan, Mücella Balyemez, Nadire Sönmez, Nilgün Topraklı, Nur Ulubil, Necla Sayacı, Pervin Özen, Rezzan Tosun, Rahime Halide Soysal, Rahime Dizdaroğlu, Öznur Kesler, Sevcan Birgören, Simay Bodur, Ülkü Cılızoğlu, Tülin Atabay, Tülay Bayraktar, Ziya Yılmaz ve Zekiye Yılmaz’ın eserleri yer alıyor.
 
“Zübeyde hanım için alkış istiyorum”
 
Biga Atatürk Kültür Merkezi'nde saat 20:00'de ise gazeteci, yazar, sunucu, oyuncu İclal Aydın söyleşide Bigalılar ile buluştu. “Ben eşitliğe inanmıyorum” diyen İclal Aydın; “Eğer eşitlik varsa, az çalışan ile çok çalışan aynı parayı alıyorsa, burada bir adaletsizlik vardır. Ben adalete inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
İclal Aydın konuşmasında özetle şunları söyledi:
 
“Farklılıklarıyla dünyaya gönderilen kadınlar ve erkeklerin birbirlerini tamamladıklarına inanıyorum. Birlikte yol aldıklarında adaletin sağlanabileceğine inanıyorum. Oğlunu dövmeyen bir annenin, gelinine şefkat ile yaklaşan bir kayınvalidenin bu dünyayı geliştirebileceğine inanıyorum. Bugün 8 Mart… Bu gün için bir araya geldik. Bizim yaşayamadığımız hayatı bırakın çocuklarımız yaşasın. Bizim girmediğimiz yollara bırakın çocuklarımız girsin. Tırnaklarının içi kir ve hayat dolsun. Hayat o kadar kısa ki, geriye sadece sevgi kalıyor.”
 
İclal Aydın’a plaket vermek ve teşekkür etmek için sahneye çıkan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık’ın eşi Ruhan Işık ise; “Herkese iyi akşamlar. Öncelikle dünya liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım için sizden bir alkış istiyorum. Beni dünyaya getiren annemin ve herkesin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
 


Kaynak: İHA