Vali Orhan Tavlı, 'Devletimiz bu topraklara en iyi hizmeti getirmekte; bizler de vatandaşa hizmete vesile olmaktayız. Temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye'nin simgesi olacak' dedi. 

Çanakkale, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılında bir başka gururu daha yaşıyor. Çanakkale’yi Marmara Bölgesi’nde çok önemli bir konuma taşıyacak Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temeli, bu tarihi günde atılıyor. Çanakkale 1915 Köprüsü, 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak. "Dünya çapında proje" olarak nitelendirilen, Çanakkale Boğazı’nın birinci asma köprüsü, Çanakkale'de ekonomik ve sosyal yaşamı olumlu yönde etkileyecek.
 
ÇANAKKALE SİLAH KARŞISINDA İMANIN ZAFERİDİR
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılında, Çanakkale 1915 Köprüsü yatırımıyla ilgili görüşlerini ileten Vali Orhan Tavlı, tüm Çanakkale’nin bu tarihi günde tarihi bir ana tanıklık edeceğini söyledi. Türkiye’nin mega projelerinden birinin Çanakkale’de gerçekleştiğinin altını çizen Vali Tavlı, “Dünyada eşi benzeri olmayan, tüm imkansızlıklara rağmen milletin bağımsızlık, onur ve vatan uğruna canını hiçe saydığı, şehit kanlarının aktığı, destana dönüşen bir savaşın, bir zaferin yıldönümündeyiz. Bu öyle bir zaferdir ki, silah karşısında imanın zaferidir. Ecdadımız bizlere destanlarla örülmüş muhteşem bir miras bırakmıştır. Sadece bu bölgenin insanı değil, yurdun dört bir yanından, doğusundan, Balkanlardan, Mısır’dan, Saraybosna’dan gencecik fidanlar, vatan toprağı olarak görülen bu topraklarda bir an bile tereddüt etmeden ölüme koşmuş, vatan uğruna canlarını vermis, vatan bayrak gibi yüce değerler söz konusu olunca, ölümü karşılıksız seve seve göze almışlardır. Bu değerler uğruna şehit olmayı en yüksek mertebe bilmişlerdir. Vatanını ve hürriyetini canı pahasına korumak isteyen bir millet karşısında hiçbir gücün duramayacağı Çanakkale’de bütün dünyaya ilan edilmiştir. Bize bu toprakları vatan yapan, şehitlerimizin kanları, atalarımızın tarihi zaferidir. Devletimiz de bu topraklara en iyi hizmeti getirmekte; bizler de vatandaşa hizmete vesile olmaktayız. Bugün temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü de dev hizmetlerden bir tanesi. Bu tarihi günde hem Çanakkale’nin köprü hasretini dindirmesini, hem de Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümünü kutlayacağız. Bu vesileyle bu vatan uğruna gencecik yaşında canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.
 
KÖPRÜ İSTİHDAM KAYNAĞI OLUŞTURACAK
Çanakkale 1915 Köprüsü’nün şehrin çehresini değiştireceğini kaydeden Vali Tavlı, “Bu sene kutlayacağımız Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. Yıldönümü, Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temel atma töreniyle farklı bir anlam kazanıyor. Çanakkale 1915 Köprüsü’nün hizmete girmesiyle birlikte Boğaz ulaşımında alternatif oluşacak. Avrupa’dan ülkemize, ülkemizden de Avrupa’ya yapılacak ithalat ve ihracat yolları Çanakkale üzerinden geçecek. Ulaşım rahatlayacağı gibi, bölgenin ticaret hacmi de büyüyecek. Boğaz Köprüsü’yle birlikte, büyük yatırımların ardı arkası kesilmeyecek. Ciddi bir istihdam kaynağı oluşacak. Çanakkale ili şehircilik anlamında çok fazla yol kat etmiş olacak. Çanakkale 1915 Köprüsü, sadece ilimizin değil, Türkiye’nin simgesi haline gelecek” dedi.
 
GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİNİN BAŞKENTİ ÇANAKKALE
2017 yılında Çanakkale 1915 Köprüsü’yle birlikte birçok projenin hayata geçirileceğinin altını çizen Tavlı, “Ülke büyümesinde ve bugün geldiğimiz noktada oldukça önemli bir yere sahip olan sanayi sektörü ekonomik büyümenin lokomotifi konumundadır. Bu lokomotifin bir parçasını oluşturan Çanakkale İlinde 3 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 7 adet Küçük Sanayi Sitesi mevcut olup İlde faaliyet gösteren Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne  kayıtlı orta ve büyük ölçekli toplam 786 firma bulunmaktadır. Bu işletmelerin faaliyetleri arasında gıda ürünlerinin imalatı, diğer metalik olmayan mineral ürünlerinin imalatı, mobilya imalatı ve ana metal sanayi sektörleri rekabet gücü oldukça yüksek sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle hızla büyüyen, gelişen ve insanlığın gelecekte en çok ihtiyaç duyacağı gıda sektöründe Çanakkale en önemli merkezlerden biri olmaya adaydır. Ezine İlçesi, Çınarköy mevkiinde 136 Hektarlık alanda "Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi" kurulma çalışmaları başlamış, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2017 yılı Yatırım programına alınmıştır. Yine ilde aktif olarak faaliyet gösteren Biga Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) sınır genişleme çalışmaları devam etmektedir” dedi.
 
2018 TROİA YILI
Çanakkale Valiliği olarak, Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. yılına denk gelmesi sebebiyle 2018 yılının ‘Troia Yılı’ olmasını teklif ettiklerini ve olumlu sonuç aldıklarını kaydeden Vali Tavlı, “Hem Anadolu’nun kadim değerlerini ve bağımsızlık mücadelemizin temellerini temsil eden hem de ulusal ve uluslararası ölçekte önemli bir kültür varlığımız olan Troia’nın tanıtımına katkıda bulunmak için 2018 Yılı ilimizde ve ülkemizde “Troia Yılı” olarak kutlanacaktır. Bu vesileyle ilimizin en önemli ekonomik değeri olan turizm, yeniden gelişim gösterecek ve canlanacaktır. Çanakkale’ye yapılan ve yapılacak olan tüm hizmetler için, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, hükümetimize en derin şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
 
ÇANAKKALE TEKNOPARK BÜYÜYECEK
Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyona dayalı teknolojik altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen Çanakkale Teknopark, bünyesinde sunduğu birçok danışmanlık hizmeti ve sosyal tesis ile üniversite-sanayi işbirliğinin en iyi örneklerinden birini temsil ediyor. 2012 yılında kurulan ve 2014 yılında faaliyete geçen Çanakkale Teknopark, faaliyetlerine 30 firma ile devam ediyor. Teknopark, yeni idari merkez inşaatının 2017 ilkbahar aylarında tamamlanmasıyla bu sayıyı daha da artıracak.
 
GENÇLERE HİZMETLER ARTIYOR
Çanakkale ilinde 2017 yılı yatırımları arasında sporcu ve kamp eğitim merkezleri de yer alıyor. Güzelyalı’da 2017 yılında yapılacak olan dev proje, bunlardan sadece biri. Merkezde, 500 yatak kapasiteli otel, açık ve kapalı spor alanları, yüzme havuzu, su sporları merkezi yer alacak. Çanakkale merkezdeki 2500 seyirci kapasiteli spor salonu, Biga Gençlik Merkezi ve merkez ve ilçelere yapılacak sentetik futbol sahaları, 2017 projelerinin başında yer alıyor.
 
GELİBOLU’YA YENİ İSKELE
2016 yılı içerisinde birçok projeye imza atan Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi’nin 2017 yılı içerisindeki en büyük projelerinden biri de Gelibolu’ya yapılacak yeni feribot iskelesi. Mevcut iskelenin aksine yeni feribot iskelesi, ilçenin dışına inşa edilecek ve 4 ayrı gemi rampası sayesinde Lapseki-Gelibolu hattındaki deniz ulaşımı daha hızlı bir hale gelecek.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi