Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Onuncu Kalkınma Planı Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı Eylem Planı kapsamında yürütülen ‘Gıda Güvenilirliğinin Artırılması Bileşeni’ çerçevesinde, birincil üretim dahil, gıda arz zincirinde yer alan üreticilerin gıda güvenilirliğine dair bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği arasında sütün üretimi, toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışanların öncelikle 'süt hijyeni' konusunda eğitilmeleri amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. İşbirliği çerçevesinde Çanakkale’de Aşağıokçular ve Dümrek köylerinde "Süt hijyen" kursları açıldı. Kurslar 3 gün süre ile "Sağım Hijyeni",  "Süt Toplama Merkezleri Prosedürü", "Sağım Hijyeni Metod Demonstrasyonu" olmak üzere 3 aşamalı olarak gerçekleştirildi. Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde düzenlenen kurslar, Milli Eğitim Bakanlığı hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce onaylanan ve kullanıma sunulan 40/24 saat süreli Süt Hijyeni modüler eğitim programına uygun olarak gerçekleştirildi.

  Sütte hijyen ve kaliteyi yakalamak için Kursların açılışına Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Şube Müdürleri ve çok sayıda küçükbaş hayvan üreticisi katıldı. İl Müdürü Erdem Karadağ yaptığı açılış konuşmasında; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği arasında sütün üretimi, toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışanların öncelikle 'süt hijyeni' konusunda olmak üzere eğitilmeleri amacıyla 2015 yılında işbirliği protokol gereği kursların açıldığını belirti. Karadağ, “Öncelikle süt üreticilerimizi bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla bu kursların açılmasını sağladık. Bu eğitimle hijyen ve hijyen kuralları, sağımda kullanmanız gereken ekipmanların bakım ve temizliği ve "Süt Toplama Merkezlerinde uymanız gereken Prosedürler hakkında bilgiler verilecek. Risk oluşturan noktaların neler olduğu, bu noktaların nasıl tespit edileceği ve oralarda nereler dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalarla ilgili hususları bu eğitimle öğreneceksiniz. Ayrıca yağ, protein ayrı bir şey ama fiziksel birtakım şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Somatik hücre, bakteriden arındırılmış olması, antibiyotik kalıntısı olmayan sütler olmasına çok dikkat etmemiz gerekiyor ki biz sütte hijyen ve kaliteyi yakalayalım. Bu kurslarda alacağınız bilgileri gerek çiftliğinizde, gerek işletmenizde uygulamanızı diliyorum” dedi.

  Süt Hijyeni Metod Demonstrasyonu yapıldı Kurs Programında yer aldığı üzere iki adet Süt Hijyeni Metod Demonstrasyonu yapıldı. Demonstrasyonlar "Küçükbaş hayvan işletmelerinde güneş panelli mobil sağım sistemi kurulması" projesi kapsamında İl Özel İdaresi bütçesinden kaynak sağlanarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce kurulan Merkez ilçeye bağlı Çınarlı köyündeki bir keçi işletmesinde yapıldı. Söz konusu metod demonstrasyonuna her iki köyde açılan "Süt Hijyeni" Kursuna katılan kursiyerlerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Yapılan demonstrasyonlarda açık arazi şartlarında, köyden uzak ve elektriği olmayan, sağımın elle yapıldığı bir işletmede kurulan güneş enerjili sağım sisteminin avantajları, sağım durağının önemi, doğru sağım teknikleri, sağım öncesi, sağım sırası ve sağım sonrasında uyulması gereken dezenfeksiyon kuralları ile sağım makinelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu, sağım kaplarının hijyeni, doğru saklama koşulları kursiyerlere gösterildi. Söz konusu demonstrasyonlar ile elektriği olmayan bir hayvancılık işletmesinde güneş paneli kullanarak mobil sağım sisteminin kullanmanın mümkün olduğunu, bu şekilde elde edilecek sütlerin daha sağlıklı, hijyenik ve kaliteli olacağı konusunda yetiştiricileri ikna etmek, onların ilgisini çekmek ve söz konusu sistemin yerinde kurulmasını sağlayarak uygulanabilir olduğu konusunda bilgilendirmek amaçlandı.   Kurslara Aşağıokçular köyünde 31 kursiyer ve Dümrek köyünde de 27 kursiyer katılım sağladı. Kurs bitiminde katılımcılara "Kaliteli ve Hijyenik Çiğ Süt Üretimi" konulu broşür ve CD dağıtıldı. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere 'Kurs Bitirme Sertifikaları' verilecek.
 


Kaynak: Haber Merkezi