Etkinlikte ıhlamur, akçaağaç, dışbudak, iğde, süs eriği ve süs elması fidanları dikildi. Biga Belediye Başkanı İsmail Işık da ıhlamur fidanı dikti.
Fidan dikiminin ardından konuşan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; “Biga’da Çevre Derneği’ni 2003 yılında kuran ekibin içindeydim ben de. Önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Derneğin varlığı bile birçok sanayi kuruluşu için caydırıcı durumdaydı. Bigamız havası en temiz ilçeler arasında. Tabi çevremizde santraller yapılıyor. Enerjiye de ihtiyacımız var. Ancak çevre duyarlılığını da çok önemsiyoruz. Çevreye verilen zararı minimuma indirmemiz gerekiyor. Şirketler önlemlerini almak zorundalar. Bu tesis, biz göreve geldiğimizde yarım inşaat halindeydi. Tamamladık ve 2015 yılında faaliyete geçirdik. Burada Biga’nın tüm kanalizasyon atıkları temizleniyor. Bu şekilde biz belediye olarak denizimizi kirletmiyoruz. Biz Biga’da sadece son 1 yılda 10 binden fazla ağaç diktik. Ben Eskişehir’de okuduktan sonra yeniden ziyarete gittiğimde yaşanan değişikliği daha net görüyorum. Sizler de benim gibi öğrenciliğiniz sona erdikten sonraki yıllarda uğradığınızda Biga’nın ne kadar yeşil bir görüntüsü olduğuna tanık olacaksınız. Boş bulduğumuz her yere ağaç dikmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Işık’ın konuşmasının ardından Biga Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Gülcen şu açıklamayı yaptı:
“Öyle bir çağda yaşıyoruz ki… Her şeyin, doğa, insan, yapı, eşya gibi; aşk, dostluk, tutku, amaç gibi her şeyin hızlı tüketildiği bir çağ bu. İnsanoğlunun inşa etmekte ve tüketmekte bu kadar aceleci olması, uygarlığı ileri taşıdığı gibi dünyamızı da yavaş yavaş bir felakete sürüklemektedir.
İnsanın alet yapma becerisini geliştirdiği neolitik dönemden bu yana birikerek ilerleyen teknik bilgimiz sayesinde, bugün alternatif dünyaları aramaya çıktığımız keşif yolculuklarını ya da gözlemlerini gerçekleştirebiliyoruz. Öte yandan, üzerinde yaşadığımız, besinimizi yetiştirdiğimiz toprağı; soluduğumuz oksijeni barındıran havayı; yaşam için olmazsa olmaz suyu elbirliği ile kirletiyoruz. Belirli bir süre için kullanım hakkı, tüm insanlığa ve henüz varlık sahasına bile girmemiş gelecek nesillere ait olan dünyamızı, sahip olduğumuz tüm her şeyden daha hor kullanıyoruz.
Bugün burada Biga Belediyesi ve Biga Kent Konseyi işbirliğinde gençlere çevre bilinci kazandırmak, çevrenin ve doğanın önemine dikkat çekmek amacıyla Biga Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi’nde 60 adet ağaç dikimi gerçekleştirdik ve birazdan sizlere, atıksuların kent yaşamı ve dünya için neden arıtılması gerektiği ve nasıl arıtıldığı ile ilgili bilgiler paylaşılacaktır.
Türkiye’nin en temiz havasına sahip 2 il ve 2 ilçe mevcut. İller bazında Tunceli ve Artvin; İlçeler bazında ise Adana’nın Doğankent ilçesi ve Bigamız… Bu durum bir kıvanç kaynağı olduğu gibi aynı zamanda, biz, bu kentin duyarlı insanlarına, ayrı bir sorumluluk da yüklemekte… Ve bizler, bu sorumluluğu en kuvvetli bir şekilde hissetmekteyiz.
Biga Belediyesi’nin düzenli olarak devam eden çevre düzenleme ve ağaç dikme çalışmalarının yanı sıra Biga Kent Konseyimiz ve Kadın Meclisi ile bir Kadın Ormanı oluşturma girişimimiz olumlu sonuçlanmıştır. Ezilen, katledilen, ötekileştirilen, emekçi kadınlarımız adına, yine duyarsızca katledilen ağaçlarımız ile yanıt verdik. Çünkü her fidan bir umut, her ağaç bir yaşamdır. Bu ve benzeri çevre bilincini artırmaya yönelik çalışmalarımız devam edecektir.
Dünya Çevre Koruma Günü’nün ilerleyen zamanda bir anma gününe dönüşmemesi için şimdiden tüm gayretimiz ile çalışmalıyız. İnadına çevre, inadına insan diyor ve siz değerli misafirlerimize katılımlarınızdan ve duyarlılığınızdan dolayı minnetlerimizi sunuyoruz.”
Konuşmaların ardından Biga Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Müge Çelik Biga Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi’ni gezdirdi.
Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Biga Kent Konseyi Başkanı Sedat Şahin, Biga Kent Konseyi Sekreteri Murat Gülcen, Biga Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, Biga Gençlik Meclisi Başkanı Suat Sayı ve gençlik meclisi yönetimi ve üyeleri ile Biga Genç Tema Topluluğu temsilcileri katıldı.
Atıksu Arıtma Tesisi Hakkında
İlçe merkezimizden kaynaklanan atıksuların arıtılması ve su kaynaklarımızın kirlenmesini önlemek için faaliyete alınan Atıksu Arıtma Tesisimiz mülkiyeti belediyemize ait olup Hamdibey Mah. Kadıovası Mevkii 21K.1C.4 pafta no, 222 ada 12-27-28 ve 29 nolu parsellerde kayıtlı bulunmaktadır.46 654 m² yüzölçümlü alanda inşaatı tamamlanmıştır.
Tesisimiz, çevresel değerlerimizin korunması, ekolojik dengenin tahribini ve yok olmasının önlenmesi, insan ve diğer canlıların gelişmesini, doğal yapılarına uygun bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmelerinin sağlanması, kirlilik yüklerinin azaltılması için atıksuların arıtılarak alıcı ortamların kirletilmesinin önlenmesi amacını taşımaktadır
İller Bankası kontrollüğünde tamamlanan projemiz 13972 m3/gün kapasiteli, 2 kademeli, 90 000 kişi nüfusa hizmet edecek olan Aktif Çamur Sistemi ile çalışan Atıksu Arıtma Tesisimiz; Havalandırmalı Kum Tutucu, Terfi Merkezleri, Dağıtma Yapısı, Anaerobik Havuzlar, Havalandırma Havuzları, Çökeltme Havuzları ve idari binaları içermektedir. Tesisimizin, Kesin Kabulü 21.08.2015 tarihinde İller Bankası A.Ş. Bursa Bölge Müdürlüğü, Biga Belediyesi ve yüklenici firma Gintek İnşaat A.Ş yetkililerinin katılımıyla tesiste yapılan denetlemeler sonucunda imza altına alınmış ve belediyemizin işletme süreci başlamıştır.
Kaynak: Haber Merkezi